„A kommunizmus olyan téma, mint a szex”

2012. február 26. 17:00

A kommunizmus áldozataira és a Terror Háza tizedik születésnapjára emlékeztek szombaton. A Heti Válasz videója.

2012. február 26. 17:00

A kommunizmus olyan téma, mint a szex. Mindig van róla valami mondanivaló. Mindig van téma. De szerencsére mégse olyan” – mondta Balás-Piri László, '56-os elítélt a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésen a Terror Házánál. A rendezvényen megemlékeztek arról is, hogy immáron 10 éves az intézmény. Az eseményen felszólalt még Hende Csaba honvédelmi miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója is. A Heti Válasz videója.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. február 28. 08:47
Ez tipikus maszatolás? „A kommunizmus olyan téma, mint a szex” A kommunizmus (szocializmus) ugyanis pontosan olyan téma, mint a nácizmus. Kommunizmus, a megvalósulz szocializmusként maga a keleti típusú, osztályalapú nácizmus.
Morrison
2012. február 27. 13:13
Elhazudott rendszerváltás. Senki nem bántotta volna őket! Korlátozott volt a tulajdonviszonyok miatt a mértéktelen szerzés. Amennyit szereztek, szereztek. Próbáljanak szerencsét a versenyszférában. Voltak rendszerváltó országok. Húztak egy vonalat, nem firtatták a múltat. De eleve kizáró ok volt a politikában, hogy az előző rendszer haszonélvezői és pereputtyai bármilyen formában is hatalomba kerüljenek.
Morrison
2012. február 27. 11:09
De mondom:-) Az én szüleim és nagyszüleim a szocializmus/kommunizmusban "osztályidegenek" voltak, nem párttitkárok.Birtokaikat "államosították", édesapám pedig két diplomával segédmunkásként tudott elhelyezkedni, édesanyám pedig a felsőfokú francia nyelvtudásával portásként dolgozhatott kezdetben. Az "urak" abban az időben a párttitkárok voltak, ebben időben pedig azok "méltó" utódai. Az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy senkinek nem fogtak fegyvert a fejéhez, hogy "dicső ellenállóként" belépjen a Kommunista Ifjusági Szövetségbe. Viszont annak ellenére, hogy nem léptem be a KISZ-be (talán fel sem vettek volna) 1968-ban (Új Gazdasági Mechanizmus, Kádár ebben az időben hirdette meg: "aki nincs ellenünk velünk van) már "békén" hagytak. Igaz, sokkal nehezebb dolgom volt, mint a kommunista karrieristáknak és az ebből mai napig jól profitáló megélhetési politikusoknak. Egyébként a felvételi lapra rosszul emlékszel, ha valóban annyi idős vagy, mert volt egy rubrika (egyenságú rokonai között volt- e a szocialista hazáért érdemrenddel kitüntetett) Egyébként a szóbeli felvételin "apja foglalkozásánál" rám néztek és rákérdeztek: apja segédmunkás? Mér' mi volt azelőtt gróf? Úgyhogy ennyit a történelem és politika ellentmondásairól és a csodálatos rendszerváltásról!
imres
2012. február 27. 09:47
Még egy adalék. Árnyaljuk ezt a kötelező/nem kötelező KISZ tagság képet! Tanulmányai alatt a fiatalnak nagyon ajánlott volt a KISZ tagság. Emlékszem, az 1970-es évek eleji felsőfokú felvételi dokumentumra. Bizony abban szerepelt egy rubrika, hogy KISZ tag vagy-e? Apád, anyád párttag-e? Ilyen is volt. Mindez számított a felvételi alkalmával. Mint ahogy azt sem árt felidézni, hogy a munkahelyeken már nem működött annyira feszesen a KISZ tag/nem KISZ tag megkülönböztetés. De a középiskolában, felsőfokú tanintézményekben igen. Főleg egy olyan középiskolában, ahol az igazgató (1973-ig!) egy volt Ávós. A nyolcvanas évek eleje volt az az időszak, amikor ez a szemlélet kezdett lazulni. Addigra jutott el a párt felső vezetésének néhány tagja ahhoz a felismeréshez, hogy valami az ideológia terén nem stimmel és a működtetett rendszer sem úgy muzsikál, ahogy elképzelték. Elbizonytalanodtak az elvtársak és megkezdődött az ideológiai fellazulás. Ne feledjük, 1980, a lengyel Szolidaritás akkor már éreztette hatását. Ajánlom mindazok figyelmébe, akik a sematikus gondolkodás megrögzött hívei, hogy nézzék meg, hallgassák meg Korom Mihály (MSZMP KB titkár) értékelését erről az időszakról. Bizony, az elvtársak akkor már érezték, hogy valami biztos jövő után kell nézni. Már akik nem voltak annyira begyepesedettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!