Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Amit leírtam, az kétségkívül fájdalmas tükör – válasz Veczán Zoltánnak

2024. július 04. 13:25

Veczán Zoltánnak azt ajánlom, minél többet olvassa Bánffy Miklóst. Nem fogja megbánni.

2024. július 04. 13:25
null
Hatos Pál
Vendégszerző

Summa summárum, a szöveg kétségkívül az igazságot mutatja be.Így ír Veczán Zoltán munkatársuk Trianon-esszémnek szentelt július 2-i, hosszú-hosszú írásában, de

mégis olyan állításokat tulajdonít nekem tendenciózus módon, amelyeket nem írtam le, s nem is sugalltam,

pl. hogy az elcsatolt területeken túli magyarok jól jártak a döntéssel – majd a le nem írt megállapításokat cáfolja, végül pedig arra a következtetésre jut, hogy írásommal sikerült „alátámasztanom ugyanazokat az áporodott Trianon-mítoszokat, vagy legalábbis azok elsőségét, amelyek a Kádár-korszakot uralták”. [Hatos Pál írását IDE kattintva olvashatja – a szerk.]

Ezt is ajánljuk a témában

Tisztelt Hatos Pál, ez nem más, mint Trianon-gaslighting

Trianon és a maximális országcsonkítás elkerülhetetlen, a revízió lehetetlen délibáb, és mindezt meg is érdemelte a magyar elit, amely bűnös – furcsa ilyesmit 2024-ben elismert történésztől olvasni egy elvileg konzervatív lapban. Veczán Zoltán írása.

Nem, kedves Veczán Zoltán. Amit leírtam, az kétségkívül fájdalmas tükör – például a baloldal számára is, amelynek képviselői ugyanolyan imperialisták voltak, mint a jobboldaliak.

Esszém célja az volt, hogy a közös nemzeti emlékezetből hiányzó, ámde történelmünk megértéséhez (így a jelen és a jövő alakításához) igenis fontos részleteket érzékeltessek,

akkor is, ha azok fájó ballépésekkel szembesítik a nemzeti önismeretet. Ám számomra véletlenül sem a Kádár-korszak nemzeti történelmünket elfojtó történetírása a vezérfonal – hogyan is lehetne az, kisemmizett és megbélyegzett kulák és osztályidegen szülőkkel? –,

hanem Gróf Széchenyi István délibábos nemzeti illúzióinkat ostorozó igéi és Gróf Bánffy Miklós halhatatlan életműve.

Ez utóbbi írta a legnagyobb magyar regényt a Trianonhoz vezető utat kikövező magyar bűnökről, vétkes mulasztásokról. Félreérthetetlen bibliás címmel: „Megszámláltattál …és híjjával találtattál,  …darabokra szaggattattol.”  Bánffy egy másik írásában, „az idő távlatából higgadtan megírt” visszaemlékezésében pedig kíméletlen őszinteséggel mondta el véleményét a két világháború közötti revíziós propagandáról is:

Minek biztatnók egymást, ahogy kórus szokta az operában, ha úgy sem volt nálunk senki, aki a Trianonban elkövetett csonkítást ostobának és igazságtalannak ne tartotta volna.

Az ilyen csak a szenvedéseket fokozza és mesterségesen gyártja a gyűlöletet. Pedig az emberben csakis a békés indulat fogamzik nagyon nehezen. A gyűlölségre mindig és mindenkor kapható a Homo Sapiens”. Mint ahogy a cikk alatti kommentekben ez már bőségesen meg is történt,

ott már se magyar, se ember nem vagyok többé.

Mivel a Mandiner tavaly, az ezeréves Magyarország legnagyobb ünnepén kért tőlem hosszú interjút Csonka-Magyarország történetének első éveiről, ezért remélem, rövid válaszomat is közölni fogja.

Veczán Zoltánnak pedig azt ajánlom, minél többet olvassa Bánffy Miklóst. Nem fogja megbánni.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck-2
2024. július 06. 14:30
A lényeg, hogy ha románok élnek Magyarországon, teljes jo(g)létben, amolyan európai módon, az nemjó, ha magyarok élnek Romániába, jogfosztva, az jó. Sőt, megeurópaibb. Értjük, dögölj meg., rohadék.
tapir32
2024. július 06. 09:50
Nincs olyan hogy tükör. Minden szava egyes egyedül a szerzőt jellemzi. A csak olyan van, hogy a szerző véleménye. Az adatok semmit sem mondanak a belőlük levont következtetések helyességéről!!!
karakter-2
2024. július 05. 21:39
Csak, hogy érthetőbb legyek. Trianon fájdalma egy belső gyötrő és szubjektív érzés. Aki ezt kétségbe vonja, vagy gúnyolja az vagy buta vagy szociopata. Képzelje el, hogy elmegy az ideggyógyászhoz, és elpanaszolja, hogy már sok (100) éve fejfájása van, aki kiröhögi magát, hiszen nem látja, nem tapintja, nem tudja megröntgenezni a fájdalmát. Akiben nincs meg a megfelelő szakértelemmel társult empátia az tartsa távol magát Trianon értelmezésétől.
karakter-2
2024. július 05. 21:16 Szerkesztve
Kedves Hatos Pál, most olvastam el a valaszonline-on a meglehetősen hosszú, hektikus, szélsőségesen szociopata sztorikkal tűzdelt írását. Maga annyiban hasonlít Gróf Széchenyi Istvánra, hogy önnek is elmezavara van. Ha nem veszi észre, hogy a magyarokat hibáztatja Trianonért, és bicskanyitogató cinizmussal ír a határon túli magyarokról, akkor maga tényleg szociopata. (Egyébként, ha az írását nem egy történész munkájának, hanem egy publicista polgárpukkasztó írásának tekintjük, akkor - bár talán túl depresszív, de - nem rossz írás.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!