Szövegértés

2023. július 29. 10:21

Azt még kiheveri az ország, hogy Orbán szövegeinek értését illetően nem vagyok a topon.

2023. július 29. 10:21
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Nepszava

„Azt hittem, csak nekem van olyan problémám, hogy nem mindig értem a kormányfő mondatait. Pontosabban nem találok értelmet bennük. De kiderült, ez országos probléma. Nem a miniszterelnök a hibás. Általában van baj a szövegértésünkkel. Mondjuk nem az én generációmban, de a fiataloknál nagyon is. Én meg, úgy látszik, második gyermekkoromat élem.

A hír voltaképpen tragikus. 

Nem a rám vonatkozó, azt még kiheveri az ország, hogy Orbán szövegeinek értését illetően nem vagyok a topon. De itt egész generációk vannak segédmunkási létre ítélve. Jelentős részük nem képes értelmezni egy eléjük tett szöveget, legyen az használati utasítás, munkafolyamat leírása, vagy tankönyvi lecke. Számukra mindez kínaiul van, illetve még kínaiul sem, tehát szakmunkát egy kínai akkugyárban sem végezhetnének. Nekik hiába leszünk akármekkora akkumulátor-nagyhatalom. Viszont legalább az ennek következtében beálló energia- és vízhiány áldásaiban majd ők is igazságosan részesülnek. Elvégre demokrácia van, vagy mi. Ja, és jogállam is. Meg korszerű oktatás.

A 2022-es kompetenciamérések szerint még soha nem volt ilyen pocsék az eredmény. A nyolcadikosok 40 százaléka, a továbbtanuló tizedik évfolyamosok egyharmada az alapszintet sem éri el. A mindennapi életben minimálisan szükséges szövegértési képességgel sem rendelkeznek.”

Nyitókép: MTI/Vajda János

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2023. július 30. 20:57
Ciki, ha egy cenzor nem tudja értelmezni, amit olvas. Ez kb. a DK színvonal. Még cenzornak is szarok.
Megtalálta
2023. július 30. 17:54
A Népszava még él?
Hangillat
2023. július 30. 17:31
A legbiztosabb mód, amelyről megfeledkezünk: a tanulási vágy. Ezt a vágyat oltsátok a gyermekbe! MSZMP KB 1972 határozat A korszerűsítő szándékok rejtélyes következményeként az 1978-as tanterv ismét erőteljesen csökkentette az anyanyelvi órák számát, radikálisan a negyedik osztályban. A tragédia: átvették azt, amit Amerikában L. BLOOMFIELD kritikája óta vitattak. Átvették a szóképes módszert, a néma olvasást. Divattá vált a szövegértés pszichológiai eredetű globalitása így nálunk is. Az olvasni szeretők -újságot is, tegyék fel maguknak a kérdést, ha olvasmányukban felelniük kellene: igaz/nem igaz/nem szerepel/ zavaró tényező stb. tesztekre írásban! Az öt perces számonkérés kideríti: a teljes anyagot, nem a kivonatoltat olvasta és a mondanivalóját részletessze, összegezze. Visszaadni az olvasás örömét és nem IQ'-sítani!' Automatikus vágy legyen az olvasás, ne Schwarzenegger- robot: Target, sebesség stb. Nem normális a futónak saját dőlésszögét, belélegzett levegőt számolni.
Lferi
2023. július 30. 11:31
Addig amíg a bal oldalon az ilyen bukott emberek mint lendvai, kuncze stb a hangadók addig nincs mitől félni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!