Orbán nem tud megfelelni a balliberális véleményformálóknak, könnyen lehet, épp ez a sikerének titka

2023. július 24. 11:13

A miniszterelnök tusványosi beszéde továbbra is nagy falat nekik.

2023. július 24. 11:13
Constantinovits Milán

Orbán Viktor megtartotta hagyományos tusnádfürdői helyzetértékelő beszédét. A nemzetstratégiai gondolkodás fontossága, a külpolitikai számvetés és az immár 2040-ig húzódó célokról sokat írt a sajtó. A magyar, és ahogy ez várható volt, a román is. Két kritikus utózöngével azonban érdemes még foglalkozni egy keveset.

Az egyik médiában és közösségi platformokon felhabzó ellenzéki bírálat a román érzékenység kérdéskörét nyaldossa: mivel bánthatta meg keleti szomszédunkat a kormányfő, sőt, egyáltalán miért kell Tusnádfürdőn megnyilvánulnia. A másik kritika a beszéd hatókörét érintette: mit nem mondott, mit nem csinált, kikhez nem szólt Orbán.

Kezdjük az elsővel. A miniszterelnök beszéde tusványosi tradíció, hiszen több mint három évtized gyakorlatát bátran lehet annak nevezni. 

A helyszínválasztás eleve jelképes erővel bír: a legnépesebb határon túli magyar kisebbség történelmi régiójában, a Székelyföld szívében

magyar vezetőként beszédet tartani önmagán túlmutató jelentőséggel bír. Azt üzeni, hogy a határokon túlgondolkodás, a magyar-magyar közti közösségépítés természetes feladata a mindenkori budapesti kormánynak. És azt is üzeni, hogy e küldetés nem teljesíthető be a román fél együttműködése nélkül.

Azonban – és ezt felejtik el a román érzékenységet féltő szólamok – az együttélés kölcsönösséget feltételez. A magyar kisebbség nyelvhasználatának, oktatásának szabadságát, a soviniszta fellángolások elfojtását. A kisebbség többségi védelme minden nemzetek közti dialógus alapja. Amíg a kormányfő beszédéhez bukaresti jegyzék készül, addig elmozdulás e viszonyrendszerben nem lesz. Amíg Úz-völgyében kijátszható a magyarkártya, addig a párbeszéd nem érintheti a lényeget.

És még messze nem autonómiáról beszélgetünk, csak az együttélés alapfeltételeinek körberajzolásáról.

A bírálatok másik árama szerint Orbán semmi újat nem mondott, vagy hogy a Transtelex idéz egy román politológust: a Horthy-rajongókhoz szólt. E ponton nehéz kiigazodni az ellenzéki és a rájuk kísértetiesen rímelő román követeléseken: ha Orbán az illiberális világfelfogásról beszél, az is gond, ha a magyar esélyekre fókuszál, az is. Tulajdonképpen sosem tud megfelelni a magyarországi és erdélyi balliberális véleményformálóknak, bár könnyen lehet, épp ez a sikerének titka. 

Tisztázzuk, a hétvégén elhangzott helyzetértékelés számos megállapítást tett a magyar geopolitikai kihívásokról, ám amennyiben ezek ellenzéki mércével mérve kevésnek bizonyulnak, 

a 2040-ig nyitott látómező már újszerű lehet. És tegyük hozzá, bizonyára rémisztő.

Amíg ugyanis ellenzéki oldalon senki sem rajzol fel hasonló, megvitatásra érdemes nemzetstratégiai víziót, addig marad a fáradt kritika és a balosnak elkönyvelt fellépők nekikeseredett rugdosása.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Constantinovits Milán

Mandiner

Idézőjel

A liberális véleményformálókról megint kiderült, hogy még mindig csak a kulturális karanténban tudnak gondolkodni.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. július 24. 16:53
Nem is kell, hogy megfeleljen. Amerikában most robbant föl valami, - gender ügyben - amely ki fog hatni az egész országra!
istvanpeter
2023. július 24. 15:50
A Miniszterelnök úr a beszédet a mélyen szántó gondolatok közlésére használja fel és nem fecsegésre, s a problémákat alkotó felelősséggel közelíti meg.
nempolitizalok-0
2023. július 24. 14:04
Orbánban azt különösen csípem, hogy sértetlensége teljes tudatában jelent ki olyan alapigazságokat, amelytől a libbantak gazdái hanyat dobják magukat. Soha nem sért meg senkit, (ha csak az illető nem őt próbálja alázni) nincs is szüksége rá, mégis a libsik legutáltabb politikusa, hiszen gazdáiknak éppen ezért Orbán a főellenség. Túlságosan sokan figyelnek rá és túlságosan fontos emberek is.
kulakman
2023. július 24. 13:58
Nem látom sehol feri reakcióját , tudom nem oszt-nem szoroz, de mégis , hát ki a főnök??????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!