Európai képmutatás csúcsra járatva: amikor Eva Kaili megszavazza az Etikai Testület létrehozását

2023. július 15. 12:42

Legközelebb majd egy gépeltérítőre bízzuk rá a polgári légi közlekedés újraszabályozását! Vágvölgyi Gergely írása.

2023. július 15. 12:42
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Rendben, azt már hosszú évek óta pontosan tudjuk, hogy az Európai Unió mostanra egy képmutató politikai végrehajtógépezetté silányult, arról pedig már több évezredes kollektív tapasztalatunk van, hogy a politika eszköztárának bizony kitüntetett részét képezi a képmutatás. Szó se róla, Machiavelli értette a dolgot, függetlenül attól, hogy etikai szempontból miként értékeljük nézeteit és munkásságát.

Az uniós intézmények mára gyenge utánzatai egy komolyan vehető, a globális kihívásokra adekvát válaszokat adni képes politikai intézményrendszernek. 

Hol vannak már a Schumanok, Adenauerek, De Gasperik, akik erőteljes vízióval rendelkeztek egy békeszerető, prosperáló és nemzeteire értékként tekintő Európáról, olyanról, amelyik nem lobbicsoportok politikai furkósbotjaként funkcionál, nem alárendelődik, hanem valós együttműködésre építve teremt kiszámíthatóbb és rendezettebb jövőt az öreg kontinens népeinek? Mára Junckerek és Von der Leyenek maradtak csak nekünk. 

Nem véletlenül beszél arról sok esetben (legutóbb itt, Budapesten is) Ferenc pápa, hogy az Európai Uniónak vissza kell térnie az alapító atyák álmához és le kell térnie arról az útról, amelyre tévedt, s amelyet az ideológiai gyarmatosítás jellemez. Ne feledjük: amikor az uniót gyarmatosítják, minket gyarmatosítanak. S arról is éppen Budapesten beszélt, hogy Európának milyen viszonyrendszerre van szüksége valójában: „egy olyan egészre, amely nem nyomja agyon a részeket, és olyan részekre, amelyek jól illeszkednek az egészbe, de megőrzik saját identitásukat”. 

Fényévekre, de legalábbis egy elitváltásnyi távolságra vagyunk ettől...

De vissza az egészen arcpirító aktualitáshoz! A minap esett meg, hogy az Európai Parlament jónak látta létrehozni az EU Etikai Testületet, amelytől – nomen est omen – bizonyára azt várják, hogy hathatós segítségünkre lesz az integrációs folyamat és az intézményrendszer mindennapi működésének „tisztán tartásában”. S lássunk csodát, mások mellett ki szavazta meg végtelen lelkesedéssel az indítványt; hát Eva Kaili, a Katargate-ügy egyik főszereplője, a vesztegetési botrányba keveredett szocialista képviselő, vele együtt pedig Marc Tarabella, ugyanazon botrány másik főhőse. Utóbbi még akkor is bőszen igennel voksolt, amikor a korrupció felszámolását célzó reformcsomagról szavaztak a képviselők. (Kaili ekkor legalább tartózkodott, azt még ő is érezte, hogy ez azért így egy kicsit erős.)

Ezt is ajánljuk a témában

No, kérem, ez az, amihez pestiesen szólva tényleg vastag bőr szükségeltetik. 

De hát ilyen Európa épült, amelyik Kailira bízza a káposztát.

A következő gépeltérítőt esetleg kérjük fel a polgári légiközlekedés újraszabályozásának feladatára. A legközelebb bundabotrányba keveredő moldáv fociklub tulajdonosa lehetne az UEFA fegyelmi bizottságának elnöke, a korrupció üldözését úgy an bloc rábízhatnánk az ukrán államra (felkészül Románia), az új tagállami büntető-törvénykönyvekre vonatkozó szakmai javaslatokat pedig megírathatnánk egy lelkes kis csapattal a szegedi Csillagban.

Európa, ez a sokkal többre érdemes álom ma porban fetreng. Itt lenne az ideje, hogy végre kikászálódjon belőle.

 

Nyitókép: Eric Vidal/Európai Parlament/AFP

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. július 15. 17:15
Minden szavazást, amiben az eljárás alatt álló képviselők részt vesznek, semmisnek kell tekinteni!!!!
nempolitizalok-0
2023. július 15. 14:53
Miért ne szavazná meg? Pontosan tudja, hogy amíg a libsik uralják az EU-t, az egy kalap szart nem ér.
benedek77
2023. július 15. 14:47
Egy fertő ez az EU. A Szájer is túrta a fart bedrogozva, Völner Juditka is ott bassza a rezet, meg a szarcsinbók, kokainista Dojcstomi is ott verte magát:)
voltospultos-2
2023. július 15. 14:12
korona.2.0 - Ez így szörnyen demagógul hangzik, de reprezentatívnak tekinthető három eseti tapasztalataimmal egyezik. Más. A kórházunk egyik osztályán az ápolócsajszi örültek, végre lesz egy ffi ov főorvos, aki szétcsap a hisztis, hulyepicsák közt. A HP-k nyertek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!