Büszkeség és balítélet

2023. június 19. 11:45

Nyakunkba zúdították a Pride-ot, ami immár nem pusztán egy nap, hanem egy egész hónap.

2023. június 19. 11:45
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Új világrend, új ünnepek. Amikor a nyugati nagyhatalmak egy papírfecnin eladtak minket a szovjeteknek (nem párezer négyzetkilométerről és egy országról, hanem fél Európáról volt szó), akkor derült égből mindjárt kaptunk is néhányat.

Meg kellett emlékeznünk a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról (aminek, mint később kiderült, a nevéből sem volt igaz egyetlen szó sem), a felszaba dúlásról (pedig sem a tatár-, sem a török dúlás nem volt annak idején piros betűs), de még a munka ünnepéről is, noha ki a fene szeret dolgozni?

Nem mondhatni, hogy a kommunizmus legyőzése után az aktuális megváltó ideológusok sokat tököltek volna, nyakunkba zúdították a Pride-ot, ami immár nem pusztán egy nap, hanem egy egész hónap, és ugyanúgy egy elhanyagolható kisebbséget érint, mert talán még annyi nemi eltévelyedett sincs, mint kommunista annak idején. Ráadásul kisajátít egy angol kifejezést, amiről most már mindig ez jut eszünkbe. A büszkeség és balítéletet (Pride and prejudice) is azért nem olvastam el, mert azt hittem, homoszexuálisok szerepelnek benne. Pedig nem is. De lassan már a zivatar után feltűnő szivárványnak sem tudunk úgy örülni, mint régen.

Térítő dühükben nem ismerik a mértéket sem. Nem érik be apró jelzésekkel vagy alkalmi feltűnéssel, roppant nagyzolóan egy egész hónapot foglalnak le. A foci vébén és a ramadánon kívül nem is tart semmi ennyi ideig, de előbbi többmilliárdnyi ember szórakozása, utóbbinak meg másfél évezredes múltja van. (Jó, jó, a keresztény nagyböjt régebbi is, hosszabb is, de arra aztán senki nincs tekintettel. A 2006-os választások előtt több városban is részt vettem fideszes kampányrendezvényeken, amik péntekre estek a böjti időszakban, és a műsor utáni fogadáson ki se látszott a húsok alól az asztal.)”

***

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 19. 15:32
"Nyakunkba zúdították a Pride-ot, ami immár nem pusztán egy nap, hanem egy egész hónap." Van az fél év is. És a Mandiner tette e tettet. Egy napot sem bír ki buzulás nélkül.
machet
2023. június 19. 15:30
Úgy megy ez is mint a kvóta dolog.Van de nincs, és fordítva.
Brandon the great Negro
2023. június 19. 14:51
Egyik kedvenc nyugdíjasom mondta mindig; lexarom csak ne legyen kötelező. Legutóbbi grillparty-n már némi aggodalomnak adott hangot.
avízazúr
2023. június 19. 14:44
"A büszkeség és balítéletet (Pride and prejudice) is azért nem olvastam el, mert azt hittem, homoszexuálisok szerepelnek benne." Jól közhírré tetted a saját előítéletességedet, felületességedet. ( Csak mellékesen: Műfajteremtő alkotás. Az írónő ezzel a regényével teremtette meg a lányregény műfaját, amelynek műfaji sajátosságai máig érvényesek.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!