Trianon elsősorban egy a nagyhatalmi akarat és a katonai erőviszonyok által kikényszerített esemény

2023. június 04. 10:12

A magyar társadalom többsége ma is nagyon keveset tud a kor katonai és geopolitikai helyzetéről, továbbra is számos legenda él tovább.

2023. június 04. 10:12
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„103 éve írta alá a magyar delegáció azt a békediktátumot, ami máig nagyban meghatározza nem csak a határainkon túlra kényszerített több millió magyar életét (sőt a délszláv vagy a mostani ukrajnai háborúban sajnos akár halálát is), de mérgezi hazai viszonyainkat is. Igyekezni kell ezt a fájdalmas eseményt hideg fejjel elemezni, mert csak ez vezethet megértéshez és legalább belső vitáink feloldásához. A magyar társadalom többsége ma is nagyon keveset tud a kor katonai és geopolitikai helyzetéről, továbbra is számos legenda él tovább. Pedig Trianon elsősorban egy a nagyhatalmi akarat és a katonai erőviszonyok által kikényszerített esemény, és jóval kevésbé az 1918-1920 közötti magyar belső viszonyok „eredménye”.

Ez egy rövid videó csak, de a lényeg: ne elégedjünk meg az egymondatos »megoldásokkal«, amit ma a legtöbb magyar tudni vél a Trianonhoz vezető útról és a máig ható következményekről, az csak egy egy apró részlet, de van, hogy nem is igaz.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik