Trianon elsősorban egy a nagyhatalmi akarat és a katonai erőviszonyok által kikényszerített esemény

2023. június 04. 10:12

A magyar társadalom többsége ma is nagyon keveset tud a kor katonai és geopolitikai helyzetéről, továbbra is számos legenda él tovább.

2023. június 04. 10:12
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„103 éve írta alá a magyar delegáció azt a békediktátumot, ami máig nagyban meghatározza nem csak a határainkon túlra kényszerített több millió magyar életét (sőt a délszláv vagy a mostani ukrajnai háborúban sajnos akár halálát is), de mérgezi hazai viszonyainkat is. Igyekezni kell ezt a fájdalmas eseményt hideg fejjel elemezni, mert csak ez vezethet megértéshez és legalább belső vitáink feloldásához. A magyar társadalom többsége ma is nagyon keveset tud a kor katonai és geopolitikai helyzetéről, továbbra is számos legenda él tovább. Pedig Trianon elsősorban egy a nagyhatalmi akarat és a katonai erőviszonyok által kikényszerített esemény, és jóval kevésbé az 1918-1920 közötti magyar belső viszonyok „eredménye”.

Ez egy rövid videó csak, de a lényeg: ne elégedjünk meg az egymondatos »megoldásokkal«, amit ma a legtöbb magyar tudni vél a Trianonhoz vezető útról és a máig ható következményekről, az csak egy egy apró részlet, de van, hogy nem is igaz.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2023. június 05. 12:55
És ehhez kéne lelkesen tapsikolni, mert hogy "szabályokon alapuló világrend", és mi lesz ha ez megdől. Ja, olyan cinkelt szabályok, amivel minket maximálisan leszopattak. Elfogadjuk, mert jelenleg nem tehetünk mást, de azért lelkesedni hagy ne kelljen már érte!
istvanpeter
2023. június 05. 11:02
A trianoni kényszer szerződés a mocskos nyugati népirtó gyarmatosítók hatalmi tébolyának a terméke volt!
kabajeva
2023. június 05. 07:03
Remekül megél ez is a trianonozásból, ami manapság csak a prolik hergelésére és uszításra alkalmas. Amúgy teljesen értelmetlen.
Namond
2023. június 04. 23:53
Demkónak kivételesen igaza van, Trianon kor a nagyhatalmi akarata és a katonai erőfölénye által kikényszerített esemény. Azaz nem megállapodás, egyezmény, hanem zsaroló kényszer. Viszont az oka, az, hogy a több nemzetiségű és nyelvű - az angol és francia állammal versenyképes - Monarchia ne tudjon demokratizálódva megerősödni és európai hatalmi tényezőként megszilárdulni. Ezért alakították át a határokat, törték le a gazdasági rendszereket, ezért tervezték, hogy Magyarország legyen a Kárpát medence Koszovója, az anyaországi revizionizmussal és az elcsatolt területek orgazdáinak folyamatos félelemmel táplált lelkiismeret furdalásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!