Trianonról

2023. június 06. 17:52

Törekedjünk arra, hogy akkor is itt legyünk határon túl és innen, amikor már a létünk lesz a tét.

2023. június 06. 17:52
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Ha megkérdezi az ember, hogy mondd, te egyáltalán jártál már Székelyudvarhelyen és Kassán, vagy csak itthonról álmodozol, akkor rendszerint nem kapsz meggyőző választ. Pedig ha nem ismersz kisebbségi magyarokat a saját élethelyzetükben, ha nincs véleményed arról, hogyan élnek, mit szeretnének és egyáltalán mit gondolnak rólad, a magyarországi magyarról, akkor a véleményed nem igazán megalapozott. 

Ha nem érzed az érzelmi rezdüléseket, ha nem tudod, hogy milyen érzés, hogy újra magyar állampolgárok lehetnek, és nem látod be, hogy a magyar kormány többé nem cinkostársa, hanem következetes partnere a szlovák, román, szerb kormánynak, akkor még nem nagyon érted Trianont. 

Az ugyanis jelen időben is zajlik, nem csak a múltban. És miután a múlton változtatni nincs módunk, a jelenért viszont mi felelünk, meg kell tennünk mindent azért, hogy a sebek ne fájjanak.Az elmúlt tizenhárom évben óriásit léptünk előre nemzeti önismeretünkben. 

Minden kétkedőnek, minden pesszimistának el kell magyaráznunk: leginkább rajtunk múlik, hogy gyászbeszédekre vagy megoldandó feladatokra összpontosítunk-e a nemzeti összetartozás napján.

 Kezdetnek például mondjuk ki, hogy lényegében semmi különbség nincs egy zalaegerszegi és egy kézdivásárhelyi magyar között – mindketten nemzetünk, hazánk nagy családjának tagjai. Ha ezt nem fogadjuk el, ha kifogásokat keresünk, ha akadályokat támasztunk, máris vesztettünk. Végezzük a dolgunkat, járjunk-keljünk, barátkozzunk, vigyük a jó szót, erősítsük a gyengéket, és teljes erővel törekedjünk arra, hogy akkor is itt legyünk sok-sok millióan határon túl és innen, amikor már a létünk lesz a tét.”

Nyitókép: MTI / Kallos Bea 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik