Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint a miniszterelnök

2023. június 05. 11:31

Magyarországnak szüksége van arra, hogy szoros kapcsolatokat ápoljon a szövetségeseinkkel. Interjú.

2023. június 05. 11:31
null
Novák Katalin
Novák Katalin
24.hu

„Külföldi útjai során kellett magyarázkodnia a kormány döntései miatt?
Magyarázkodnom nem kellett. Amennyiben volt információm, és tudtam, az érdeklődő kérdésekre válaszoltam. De én is tettem fel kérdéseket, és kaptam rá válaszokat. Jó kapcsolatban vagyok Európa szinte mindegyik államfőjével, ahogy a kormányfők jelentős részével is volt alkalmam már találkozni. Ezeken a találkozókon természetesen teszünk fel egymásnak kérdéseket olyan ügyekben, amelyeket adott esetben nem értünk teljesen. Éppen az a diplomácia egyik szépsége, hogy nagyon sok minden zajlik zárt ajtók mögött, és ez nem véletlenül van így.

Túl vagyunk államfői ciklusának első évén, és talán éppen az a legfeltűnőbb karakterjegye, hogy rengeteget utazik külföldre, sőt olyan, aktivitást mutat ezen a téren, amit magyar államfő még nem tett a rendszerváltás óta. Miért alakult ez így?
Magyarországnak szüksége van arra, hogy intenzív, szoros kapcsolatokat ápoljunk a szövetségeseinkkel, ennek egyik eszköze az államfő. Szintén az Alaptörvényből fakadó feladatom Magyarország képviselete, ilyen értelemben az államfő a legmagasabb szinten képviselheti az országot a diplomáciában. Ezt én magyar érdeknek tartom, ezért helyezek erre ekkora hangsúlyt. Másrészt olyan időszakban élünk, amikor egy sor olyan tényező határozza meg életünket, ami az országhatárunkon kívül történik, gondoljunk most csak a háborúra. Több szövetségi rendszernek is tagjai vagyunk, az ezekben a szövetségi rendszerekben hozott döntések is befolyásolják a magyar emberek életét, azaz nem tudjuk függetleníteni magunkat attól, ami Magyarország területén kívül történik. De élnek magyar emberek a Kárpát-medencében, a diaszpórában az ország határain kívül is, ilyen értelemben az ő irántuk érzett felelősség is azt mondatja, hogy az érintett országok vezetőivel is jó kapcsolatot ápoljunk. Ez csak három magyarázat, hogy miért tartom fontosnak az intenzív államfői diplomáciát, de mondhatnék többet is.

Az, hogy államfőként ennyire aktív külföldön, mennyire volt az ön és mennyire a kormányfő döntése?
Ez az én döntésem elsősorban, de a kormányfő szándékaival sem ellentétes.

A miniszterelnökkel részletesen átbeszélték – akár még a beiktatása előtt –, hogy önnek lesz egy hangsúlyos diplomáciai szerepe, mozgástere?
A miniszterelnökkel időről időre megosztom elképzeléseimet. Rendszeresen szoktam vele találkozni, ő is elmondja, hogy éppen milyen döntéseket tervez. Ez a kapcsolatunk természete, az elmúlt egy évben legalábbis ez volt jellemző.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik