Jár-kel, mint magyarban a fájdalom

2023. június 11. 13:26

Ahhoz, hogy Trianonhoz analógiát keressünk, már előre szükséges az értékválasztás.

2023. június 11. 13:26
null
Lukácsi Katalin
HVG

„Van Jézusnak egy példabeszéde, amely érzékeny pontja a keresztény–zsidó párbeszédnek: a gyilkos szőlőművesek története. Úgy szól, hogy egy gazda a szőlőjét bérlőknek adta, akiktől aztán be akarta szedni a jussát, de a behajtóit elüldözték vagy megölték. Erre a gazda a fiát küldi a bérért, abban a reményben, hogy őt bizonyára megbecsülik, de megölik őt is, mondván, ha örökös nélkül marad a tulajdonos, övék lesz a szőlő. Mire válaszul az úr végül – természetesen – elveszi a bérlőktől a szőlőjét, és másoknak adja, de ezt már Jézus a hallgatóságával mondatta ki.

Ahhoz, hogy Trianonhoz analógiát keressünk, már előre szükséges az értékválasztás, amivel rövidre is zárjuk, mit is gondolunk valójában a Magyarországot megharmadoló nagyhatalmi politikai döntésről. Jogos volt vagy jogtalan, elkerülhető lett volna-e vagy sem, mi is történt valójában, mi veszett el? És az egyik legérzékenyebb kérdés, amelynek kibeszélése hiányzik közéletünkből, pedig talán a legfontosabb: mi a jelentősége a négyzetkilométereknek, annak, hogy egy állam négyzetkilométereket birtokol?”

***

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. június 12. 18:08
"Jár-kel, mint magyarban a fájdalom" Magyarban?! Zsidóban elvtársnő, a zsidóban! Látjátok, felismeritek a módszert? A zsidók így hamisítják a magyar történelmet, a magyar irodalmat is.
mediator01
2023. június 11. 23:40
Azok a négyzetkilométerek kb. 23 millió honpolgár biztonságos hazáját jelentették, amely teljes mértékben ÖNELLÁTÓ volt, folyamatosan bővülő népességgel, emelkedő életszínvonallal. Azokat a négyetkilométereket nem harcban vették el, hanem alattomban, csellel, hazugsággal, totális megsemmisítéssel való fenyegetéssel. Ezért fáj.
Sulammit
2023. június 11. 21:04
"pedig talán a legfontosabb: mi a jelentősége a négyzetkilométereknek, annak, hogy egy állam négyzetkilométereket birtokol?" - Az, hogy vérüket, életüket adták a magyar emberek azokért a négyzetkilométerekeért. - Az, hogy magyar emberek laknak azokon a négyzetkilométereken. - Az, hogy családokat szakított el egymástól az a szerződés. Erről a példabeszédről Trianon jutott az eszedbe? Talán jól sáfárkodnak a magyarok földjeivel, embereivel a bitorló rablók? Na te bátor, akinek márkizayról a szenvedő Jézus - ebed Jahve dalok - jutott eszedbe azt, hogy zsidóban a fájdalom nem merted leírni?
Akitlosz
2023. június 11. 19:06
"És az egyik legérzékenyebb kérdés, amelynek kibeszélése hiányzik közéletünkből, pedig talán a legfontosabb: mi a jelentősége a négyzetkilométereknek, annak, hogy egy állam négyzetkilométereket birtokol?”" Óriási. Négyzetkilométer nélkül nem létezik állam. Nagyobb ország = több GDP, több lehetőség, erősebb érdekérvényesítési képesség. Magyarország esetében ehhez jön hozzá Trianon, azaz nagyobb ország = boldogabb magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!