Hogy miért gondolom (szinte) biztosra, hogy Moszkva robbanthatta fel a Nova-kahovkai gátat?

2023. június 07. 22:44

A figurális nagy piros gomb az oroszok kezében volt.

2023. június 07. 22:44
null
Anton Bendarzsevszkij
Facebook

„Hogy miért gondolom (szinte) biztosra, hogy Moszkva robbanthatta fel a Nova-kahovkai gátat? Képességekről és lehetőségekről van szó. Az ukrán oldal ha akarta volna, akkor sem lett volna képes a gát felrobbantására. Ez egy masszív szerkezet, rakétatalálatok következtében nem tud benne jelentős kár képződni. Erre ugye láttunk példát mondjuk az antonovi híd esetében.

A kahovkai gátat és vízerőművet teljes egészében az orosz hadsereg kontrollálta a háború első napjaitól kezdve. Kiemelt biztonsági objektum volt, nagy erőkkel védték – fontos volt, hogy megakadályozzák például az ukrán katonai átkelést a Dnyeper bal partjára. Tavaly ősszel a gátat az oroszok a beszámolók szerint alá is aknásították, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásnál a potenciális átkelést. 2022. novemberében a gátnál lévő híd egy részét fel is robbantották – igazolhatóan az oroszok – hogy teljesen megsemmisítsék a másik oldalra átvezető utat.

A figurális nagy piros gomb az oroszok kezében volt, ahogy a gát feletti kontroll is. Elméletben még mindig van némi esély arra, hogy a korábbi sérülések és a megnövekedett vízmennyiség nyomása miatt baleset történt volna, de ez szerintem túl csekély. Ugyanis az időzítés elég kézenfekvő, tavaly ősszel már volt orosz fenyegetés a gát robbantására, sőt, egy részét az oroszok fel is robbantották. Illetve az is kérdés, hogy másfél hónappal előtte miért zárták el az oroszok a zsilipek egy részét (a gépház feletti kontroll náluk volt), hogy rekordszintre hozzák a gát mögötti vízmennyiséget?..”

 

Nyitókép: Handout / 2023 Planet Labs PBC / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2023. június 09. 11:01
Miért gondolod biztosan? Mert egy szarházi ukrán bajkeverő kém vagy. Ki kellene tiltani az országból!
Palatin
2023. június 08. 21:00
Minthogy az ukránok felrobbantották az Északi Áramlatot, egy fontos, - Oroszországból Ogyesszába vezetö ammóniavezetéket, a kercsi hidat, és fel akarták robbantani a Barátság köolajvezetéket is (mivel az elöbb kiderült, mint azt tervezték, így letettek róla), ezek után "teljesen világos", hogy a gátat NEM ök robbantották fel. Bruhahahaha.....
kiss.istvan770
2023. június 08. 20:55
A Washington Post bejelentette, hogy három hónapja tervezik a gátrobbantást és az ukránok most hajtották végre. Nem elég az ukránok fegyvere és embere a támadáshoz, kiváló magyarázat, hogy nem lehet átkelni. Támadgatnak máshol, kis létszámmal és terrorakciókat hajtanak végre orosz területen.
solothurn
2023. június 08. 20:14
"Az ukrán oldal ha akarta volna, akkor sem lett volna képes a gát felrobbantására" A Bendarzsevszkij nevü, kávézaccból meg lóhugyból jósoló "politológus" vagy hülye vagy beteg, de lehet hogy mindkettö! Talán még nem hallott arról hogy a hoholok módszereszen lőtték a kahovkai gátat, általában sorozatvetökkel meg a drága usákoktól kapott HIMARS töltetekkel. A tavalyi év növembere óta több mint 500 találat érte a gátkoronát! De a B. nevü -fölöslegesen fizetett politmókus szerint az oroszok robbantották fel (újból!) saját magukat. Csak azt nem értem mit keresnek a B. fajta idióták az egyetemi miliőben meg a kutatásban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!