Hogy miért gondolom (szinte) biztosra, hogy Moszkva robbanthatta fel a Nova-kahovkai gátat?

2023. június 07. 22:44

A figurális nagy piros gomb az oroszok kezében volt.

2023. június 07. 22:44
null
Anton Bendarzsevszkij
Facebook

„Hogy miért gondolom (szinte) biztosra, hogy Moszkva robbanthatta fel a Nova-kahovkai gátat? Képességekről és lehetőségekről van szó. Az ukrán oldal ha akarta volna, akkor sem lett volna képes a gát felrobbantására. Ez egy masszív szerkezet, rakétatalálatok következtében nem tud benne jelentős kár képződni. Erre ugye láttunk példát mondjuk az antonovi híd esetében.

A kahovkai gátat és vízerőművet teljes egészében az orosz hadsereg kontrollálta a háború első napjaitól kezdve. Kiemelt biztonsági objektum volt, nagy erőkkel védték – fontos volt, hogy megakadályozzák például az ukrán katonai átkelést a Dnyeper bal partjára. Tavaly ősszel a gátat az oroszok a beszámolók szerint alá is aknásították, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásnál a potenciális átkelést. 2022. novemberében a gátnál lévő híd egy részét fel is robbantották – igazolhatóan az oroszok – hogy teljesen megsemmisítsék a másik oldalra átvezető utat.

A figurális nagy piros gomb az oroszok kezében volt, ahogy a gát feletti kontroll is. Elméletben még mindig van némi esély arra, hogy a korábbi sérülések és a megnövekedett vízmennyiség nyomása miatt baleset történt volna, de ez szerintem túl csekély. Ugyanis az időzítés elég kézenfekvő, tavaly ősszel már volt orosz fenyegetés a gát robbantására, sőt, egy részét az oroszok fel is robbantották. Illetve az is kérdés, hogy másfél hónappal előtte miért zárták el az oroszok a zsilipek egy részét (a gépház feletti kontroll náluk volt), hogy rekordszintre hozzák a gát mögötti vízmennyiséget?..”

 

Nyitókép: Handout / 2023 Planet Labs PBC / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik