Orosz puccskísérlet másként

2023. június 29. 20:43

Vajon tényleg az USA szervezte titkos csatornáin keresztül, hogy ezzel gyengítse – netalán buktassa – meg riválisának hatalmát?

2023. június 29. 20:43
null
Erbszt Adrienn
Facebook

„Orosz puccskísérlet másként

Nagy figyelmet váltott ki világszerte az orosz hátterű Wagner magánhadsereg pálfordulása, amikor is Ukrajnából Moszkva felé vették az irányt, hogy szembe menjenek az orosz hadvezetéssel. Az események, mire elemezni lehetett volna őket, már véget is értek, így némi mesterkélt gyorsasággal és egyszerűséggel zárult le a Wagner csoport hirtelen jött lázadása. A legnépszerűbb vélemények az üggyel kapcsolatban, hogy 1. puccskísérletet láthattunk a Kreml irányvonalával szemben, 2. belső katonapolitikai harcok és leszámolások váltották ki az ellenszegülést, 3. az Egyesült Államok támogatta hatalom-megdöntési kísérletet láthattunk, 4. a Wagnerhez hasonló magánhadseregek jogi szabályozatlansága váltotta ki az egészet. A lehetősége természetesen ezeknek is megvan - akár több tényező együttes fennállásával - de vizsgáljuk meg kicsit mélyebben a történteket egy más szemszögből.

Vajon tényleg az USA szervezte titkos csatornáin keresztül, hogy ezzel gyengítse – netalán buktassa – meg riválisának hatalmát? Számos tényező mond ennek ellent.

Nézzünk egy másik forgatókönyvet, mely alapján nem egy külsőleg megszervezett puccsról beszélünk, s nem is egy folyamatában kialakult akció-reakciót láthattunk, hanem egy belsőleg jól szervezett, meghatározott célokkal és szereplőkkel kivitelezett hadműveletet.

Az esemény két prominens alakját, Vlagyimir Putyint és Jevgenyij Prigozsint hosszú és mély kapcsolat fűzi össze. Utóbbi mondhatni az életét köszönheti az orosz elnöknek. Azon kívül, hogy Putyin korábban két vádpontban is megkegyelmezett Prigozsinnak, létfontosságú bizalmasa is volt, többek között éttermei révén ő látta el az elnököt a napi betevőjével. Azt se feledjük, hogy az állami média tornászta fel előbb egyéni hírnevét, majd az általa vezetett Wagner csoportét is. Prigozsin ukrajnai fronton elért sikerei pedig előre mozdították a teljes orosz hadműveletet, ezzel kiszolgálva azt.”

***

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin / SPUTNIK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. július 01. 22:16
Az amcsik Fidel Castro ellen 87 merényletet terveztek, mind félresikerült. Most feltehetöen Putyinnal is ezt szeretnék. Az lehet a háttérben, hogy valószínüleg nem látják, hogy Putyin mögött nála sokkal veszélyesebb potenciális vezetök is vannak. Putyin egy kulturált, intelligens vezetö, egyáltalán nem egy verengzö típus, akivel lehet tárgyalni, még akkor is, ha meg akarja kapni, ami szerinte neki jár. Ha Putyint az amcsik kiiktatják, félö, hogy egy nála sokkal brutálisabb vezetö kerül elötérbe. Amit nem tudunk, az az, hogy az USA meddig akar elmenni. Hogy valóban egy végleges leszámolást akar az oroszokkal, - ahogy az Soros forszírozza -, vagy csak jelentösen meg akarják gyengíteni. Szerintem jelenleg mindkét bográcsukban rotyog valami. Európa sem ismeri az amerikai terveket, a Scholz féle bozgó-mócsingokat tovább kell még tüzelni, gondolják. Majd akkor néznek nagyot, amikor kész helyzet elé lesznek állítva. Az én szerény véleményem szerint az amcsik igazi célja egy olyan végleges leszámolás az oroszokkal, ami ugyan Európa pusztulásával jár, de az amerikai földrész nagyjából sértetlen marad. Az USA-nak nincsenek gátlásai Európa sorsát illetöen sem, csak úgy tesznek, mintha. A mai naiv, alkalmatlan nyugateurópia vezetést ezzel simán be lehet etetni. Mi magyarok sajnos sodródni fogunk az árral, csak arra kell nagyon vigyázni, hogy az ár lehetöleg jó helyen tegyen ki bennünket.
Kamcsatka5
2023. június 30. 09:32
Nem kérdés! A Putyin egyszer már visszavette Oroszországot a Fuggerék szarosgyurijaitóll meg a szarossanyiéktól, ez már kitudja hányadik kisérlet lett volna a küldetéstudatos szarosgyuritól, abban reménykedünk, hogy az oroszokat még nem sokan győzték le!
pumuklik
2023. június 30. 08:39
. Á, nem. USA ilyet soha nem tenne, ott csak úriemberek élnek! Ezek csak valami apró félreértések: Korea 1950, Guatelmala 1954, Indonézia 1958, Kuba 1961, Vietnám 1961, Kongó 1964, Laosz 1964, Brazília 1964, Dominikai Köztársaság 1965, Görögország 1967, Argentina 1976, Nicaragua 1981, Grenada 1984, Fülöp-szigetek 1989, Panama 1989, Irak 1991, 2003, Szudán 1998, JUGOSZLÁVIA 1999, Afganisztán 2001, Jemen 2002, Szomália 2006, Líbia 2011, Szíria 2011, ...
zolizolizoltan
2023. június 30. 08:12
Magánhadseregek közötti háborúnak indult Prigozsin akciója. Erről minden úgynevezett "szakértő" megfeledkezik, vagy nem is tud arról, hogy nem is egy orosz oligarchának zsoldos hadserege van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!