Orosz puccskísérlet másként

2023. június 29. 20:43

Vajon tényleg az USA szervezte titkos csatornáin keresztül, hogy ezzel gyengítse – netalán buktassa – meg riválisának hatalmát?

2023. június 29. 20:43
null
Erbszt Adrienn
Facebook

„Orosz puccskísérlet másként

Nagy figyelmet váltott ki világszerte az orosz hátterű Wagner magánhadsereg pálfordulása, amikor is Ukrajnából Moszkva felé vették az irányt, hogy szembe menjenek az orosz hadvezetéssel. Az események, mire elemezni lehetett volna őket, már véget is értek, így némi mesterkélt gyorsasággal és egyszerűséggel zárult le a Wagner csoport hirtelen jött lázadása. A legnépszerűbb vélemények az üggyel kapcsolatban, hogy 1. puccskísérletet láthattunk a Kreml irányvonalával szemben, 2. belső katonapolitikai harcok és leszámolások váltották ki az ellenszegülést, 3. az Egyesült Államok támogatta hatalom-megdöntési kísérletet láthattunk, 4. a Wagnerhez hasonló magánhadseregek jogi szabályozatlansága váltotta ki az egészet. A lehetősége természetesen ezeknek is megvan - akár több tényező együttes fennállásával - de vizsgáljuk meg kicsit mélyebben a történteket egy más szemszögből.

Vajon tényleg az USA szervezte titkos csatornáin keresztül, hogy ezzel gyengítse – netalán buktassa – meg riválisának hatalmát? Számos tényező mond ennek ellent.

Nézzünk egy másik forgatókönyvet, mely alapján nem egy külsőleg megszervezett puccsról beszélünk, s nem is egy folyamatában kialakult akció-reakciót láthattunk, hanem egy belsőleg jól szervezett, meghatározott célokkal és szereplőkkel kivitelezett hadműveletet.

Az esemény két prominens alakját, Vlagyimir Putyint és Jevgenyij Prigozsint hosszú és mély kapcsolat fűzi össze. Utóbbi mondhatni az életét köszönheti az orosz elnöknek. Azon kívül, hogy Putyin korábban két vádpontban is megkegyelmezett Prigozsinnak, létfontosságú bizalmasa is volt, többek között éttermei révén ő látta el az elnököt a napi betevőjével. Azt se feledjük, hogy az állami média tornászta fel előbb egyéni hírnevét, majd az általa vezetett Wagner csoportét is. Prigozsin ukrajnai fronton elért sikerei pedig előre mozdították a teljes orosz hadműveletet, ezzel kiszolgálva azt.”

***

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin / SPUTNIK / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik