A bevándorlás lehetőség is

2023. június 28. 06:57

Számos rossz állapotban lévő ország kitaszítja, jó néhány fejlettebb ország befogadja a migránsokat.

2023. június 28. 06:57
null
Berend T. Iván
Népszava

„A bevándorlók befogadása és asszimilációja nehéz, konfliktussal teli és ellentmondásos folyamat. A befogadó országok sem hajlandók mindenkit beengedni: a határokra érkező hatalmas tömeg egy részét visszaküldik. A képzettebb migránsokat eleve szívesebben fogadják. Vannak viszont olyan országok is - mint az arab államok -, melyek nem is törekednek asszimilációra. Svájc pedig csak egy meghatározott időszakra ad betelepedési engedélyt, és igyekszik cserélgetni a külföldi munkaerőt. A legtöbb ország azonban komoly erőfeszítéseket tesz a tartós integrációra. A skandináv országokban kötelező nyelv- és történelem tanfolyamokkal segítik a gyorsabb beilleszkedést.

Nagy különbségek vannak természetesen a bevándorlók integrációs törekvéseiben is. A segédmunkát vagy akár fizikai szakmunkát végző, nagyrészt iskolázatlan migránsok első, sőt néha második generációja is idegen marad az új országban. Tömegesen, gettókban élnek, és főként egymással érintkeznek. A képzett és magasan képzett bevándorlók viszont maguk igyekeznek a nyelvet, szokásokat, helyi kultúrát minél előbb elsajátítani, számukra ez könnyeben is megy. Hamarabb kötnek új kapcsolatokat, barátságokat a helyi lakossággal. A valóságos asszimiláció azonban még a befogadó ország törekvése esetén is csak két-három generáció leforgása során megy végbe.

Számos rossz állapotban lévő ország tehát kitaszítja, jó néhány fejlettebb, gazdagabb ország ugyanakkor keresi és befogadja a migránsokat. A világ átalakulóban van.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ludas Mátyás
2023. június 29. 17:14
Ez még él? Ezért félnék én felújított házat venni: ki tudja, hogy évek múlva mi mászik elő egy sarokból.
GyurkaPista
2023. június 29. 14:04
Ami a világ leginnovatívabb, legfejlettebb régiója, ahol éppen megalkotják a jövőt, a jövőnket... Lehet huhogni, lehet okoskodni, de a tények makacsa dolgok, és az egyébként általam cseppet sem kedvelt berend t mellett szólnak... aztán persze lehet a hülyeknek okoskodni sőt, várom a hülyéskedő okosokat is a kommentekben, csak kérem, hogy tényekkel tények álljanak szemben, és nem az MTVA szintje... Silicon Valley (WIKI) Demographics Depending on what geographic regions are included in the meaning of the term, the population of Silicon Valley is between 3.5 and 4 million. A 1999 study by AnnaLee Saxenian for the Public Policy Institute of California reported that a third of Silicon Valley scientists and engineers were immigrants and that nearly a quarter of Silicon Valley's high-technology firms since 1980 were run by Chinese (17 percent) or Indian descent CEOs (7 percent). There is a stratum of well-compensated technical employees and managers, including tens of thousands of "single-digit millionaires". This income and range of assets will support a middle-class lifestyle in Silicon Valley.
kaltran
2023. június 28. 23:13
Oh az Iván, újra felbukkant a komintern latrinából. A Népszaván kívül várja még kiváló cikkeit a Granma, a Tribuna Ludu, a Pravda - és ki ne hagyjuk - a Népszabadság.
világbéka
2023. június 28. 22:21
Előmásznak a szarból és ugatnak A Mozgó Világ nevű továbbszolgálói értesítőben Berend T. Iván memoárjának ismertetése ürügyén írt esszéjében próbálja tisztázni viszonyát a kommunista múlthoz. Nézzük hogyan: „Berendék már az ötvenes évek végén megtanulták, hogyan lehet a rendszeren (mondjuk ki egyértelműen: az MSZMP-n) belül lazítani.”1 – írja. Szelényi a reform jegyében egyneműsíti az egész kommunista múltat. Egy laza mozdulattal veszi át azt az egykori, unalomig ismételgetett toposzt, hogy akik bent voltak a rendszerben, a pártban, az államigazgatásban, azok csak és kizárólag azért mentek oda, hogy azt belülről felbomlasszák, de legalábbis megreformálják. Berend T-t és társait – akik a legsötétebb kádári terror és megtorlás időszakában kérték felvételüket a kiváltságokat és előmenetelt biztosító állampártba – ezzel a dumával felmenteni szégyenletes döntésük alól, egészen vértlázító. Olyan, mintha valaki azzal védekezne, sőt kérkedne, hogy 1941-ben azért lépett be az NSDAP-ba, hogy belülről megreformálja. De tovább is van! „S bár Berend T. 1953 után töretlen, látványos pályát futott be, de nem volt egyszerű a '70-es években rektornak, majd a '80-asban akadémiai elnöknek lenni.” Ettől egy-két könnycseppet azért letöröltem a szemem sarkából. https://latoszogblog.hu/aktualis/hattyu-halala-avagy-naiv-szelenyi-es-dorzsolt-berend-t/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!