Az „open” Szlovákia szülési fájdalmai

2023. május 26. 06:21

Északi szomszédunk öndefiníciója megragadt annál a pontnál, hogy ők a „nem magyarok”.

2023. május 26. 06:21
null
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Nemzet

„Egyre gyakrabban születnek cikkek a szlovák sajtóban arról, hogy északi szomszédunk precedens nélküli identitáskrízisben szenved. Ezt mi, magyarok, akik ott születtünk, gyakorlatilag a rendszerváltás óta így érezzük, de az effajta észrevételeinknek a helyi többségi társadalomban nem akadt számottevő hallgatósága. A szlovák értelmiségi és politikai elitnek azóta egy tapodtat sem sikerült előrébb mozdítania ezt a kérdést. Északi szomszédunk öndefiníciója megragadt annál a pontnál, hogy ugyan abban nem tudnak megállapodni, kik voltak és kik akarnak lenni, de egyet abszolút sziklaszilárdsággal vallanak: ők a »nem magyarok«.

Ebben a helyzetben dobott a világban helyét kereső nemzetnek mentőövet egyrészt a brüsszelita proxyeuro identitás, másfelől az óceánon túl megálmodott globális testvériség. Ezek eddig csak a valódi európai kultúrától elforduló, önmagukat elemésztett nemzetek utódközösségeinek adtak egyfajta placebo effektusként kapaszkodót. Az ilyen pót­identitások, amelyek a multikulturalitásba süllyedő nyugati párhuzamos társadalmaknak kínáltak eddig menedéket egy fiktív, de mégis közös ethosz elfogadásában, most úgy látszik, szomszédainknál is átveszik a történelmi kontinui­tás és a nemzeti kultúra helyét.

Jól tükrözik ezt a helyzetet a legutóbbi közvélemény-kutatások, amelyek szerint a szeptember végi parlamenti választás legvalószínűbb nyertese egy centrista és radikális progresszív koalíció lehet. Ugyan a legnépszerűbb párt jelenleg a volt kormányfő, Robert Fico vezette Smer (18 százalék), ám a jobboldali Republika (6,9 százalék) párton kívül senki sem hajlandó vele koalícióra lépni. Ketten összesen 25 százalékot tudnának produkálni. Ugyan Fico politikai szekrényéből is csak úgy potyognak ki a csontvázak, a magyar kormánnyal a múltban meg tudta találni a közös hangot, és megértette, hogy a V4-ek regionális szövetsége az egyetlen olyan erő, amely képes ellenállni az uniós és migrációs olvasztótégelynek.”

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. május 31. 21:19
"Csak a múltat ismerve épülhet a jövő!" Szlovákia egy történelem és föld nélküli ország. Szlovákia Hitler egyetlen fennmaradt műve. Nem a németek támadták meg a II. VH kezdetén Lengyelországot, hanem Németország és Szlovákia. Cserébe nem lett megszüntetve. Ennyi. Nem hinni kell, hanem ismerni a történelmet!
nakatomi
2023. május 28. 14:56
"Mindennek az egyértelmű győztesei a szlovák iskolákban már napjainkban is otthonosan mozgó Soros-szervezetek lesznek. A jövő évtől ipari szinten, egy progresszív baloldali kormány áldásával onthatják a transzideológiájukat, a fehéreket elnyomóként beállító fajelméleteket, a migrációt éltető agymosást. Szívszaggató gondolat, hogy ettől majd a magyar gyermekek sem mentesülnek, a felvidéki nemzetiségi iskolákban idővel ők is majd a pubertásblokkoló hormonkezelésekről hallgathatnak előadásokat az Egri csillagok helyett."
Felvidéki MAGYAR
2023. május 27. 08:06
A helyzet az, mint az "ukránokkal". A tótok elfajzott magyarok! Bármelyik tót családfája megmutatja, hogy minimum 4-5 generációt visszatekintve látható, hogy az összes felmenője magyar! Ennyi.
tapir32
2023. május 26. 18:20
A szankciók miatti energia áremelkedés jelentős többlet halálozást okozott. A szankcióknak több a halottja Nyugat-Európában mint a Covid-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!