Magányosan a nyílt tenger felé

2023. május 31. 08:07

Csendes órák – Suhajda Szilárdnak, aki nagyszerű ember volt, ezerszeresen jár az elismerés.

2023. május 31. 08:07
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Pünkösd vasárnapján döbbentem rá, hogy napok óta Suhajda Szilárdról szól minden a magyar közbeszédben. Előfordulhatott, hogy hazánk egyik legjelentősebb online hírportálján két napon át az ő sorsáról tudósít az első három-négy hír. Szanyi Tibor és egy szolnoki jobbikos szépen belerúgott néhányat a holt hegymászóba, mások ügyesen kiegyensúlyozták az ügyet jobbra és balra, nehogy baj legyen, néhány politikus pedig gyönyörűséges, de semmitmondó sorokkal búcsúzott tőle. 

Úgy általában megszólalt a tragédiáról a nyilvánosságban néhány száz írástudó és írást nem tudó. Pünkösd és Csíksomlyó az idén háttérbe szorult, most Suhajda Szilárdról beszélt mindenki. Az is, aki barangolt már magashegységben, az is, aki extrém sportoló, meg az is, aki életében kétszer járt a házán kívül. Hirtelen elkezdtünk közérteni Suhajda-ügyben, ahogyan a politikában, a futballban és a főzésben is remek szakértő minden magyar ember.

Hogy miért ez a téma napok óta, arra nézve önmagában a haláleset ténye nem magyarázat. Valójában arról lehet szó, hogy a viták és elemzések már régen nem az áldozatról, hanem önmagunkról szólnak.

Elsődlegesen azért csócsáljuk, bontjuk apró részleteire az esetet, valamint lóbáljuk a morális törvénytábláinkat, mert mondani akarunk valamit felelősségről és felelőtlenségről. Arról, hogy hős vagy áldozat Suhajda Szilárd, és amíg erre a rejtélyre nem adunk a magunk számára kielégítő magyarázatot, addig nem nyugszik a lelkiismeretünk. Engem ez a színjáték mélységes undorral tölt el.

Mindannyian két csoportba tartozunk, átmenet voltaképpen nincs, nem lehetséges: vagy voltunk már életveszélyben, vagy nem.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2023. június 03. 22:20
Laci! Semmiféle elismerés nem jár S.Sz.-nak. De nem kell utálni,nem kell szidni sem.
Attologic
2023. május 31. 21:09
Haaat nem azt tartjuk a dolog kapcsan hogy kicsi mutatvany lenne...lehet ajnarozni, bar se fel nem jutott, ami pedig igazan nagy gond...vissza se jott. Itt mar komolyan el kell gondolkodni!!! Tehat az igazan nagy gond, hogy nem jott vissza azokhoz akik szamitottak ra. Lehetne egy reszeg a kocsmaban, vagy Himalaja fun, ha vki lelecel, nem jon vissza az rendszerellenes..komcsi szofordulattal. Urt hagy maga utan, es senki se fogja levakarni rola azt hogy csak magaert csinalta. Ez a suti probaja ha eszrevetted!! Ha otthagyod a fogad, es nem egy onfelaldozo katona, hosi halalt halt katona vagy, akkor csak az egojaet csinalja aki csinalja. Azon pedig nincs mit unnepelni
Igazszó
2023. május 31. 18:29
Az öngyilkosság felettébb költséges és vesződséges formáját választotta a szerencsétlen. Rossz karma, gusztustalan hírveréssel, mert a médiapatkányoknak is élniük kell valamiből. Aki az ilyen - saját családja, utódai sorsát telibeszaró - alakokat példaképnek hazudja, példaképnek gondolja, komoly szellemi és morális kihivásokkal küzködik. Remélem semmiféle állami ellátást nem kap az özvegye. Majd a rituális öngyilkossága szponzorai megfizetik.
Akitlosz
2023. május 31. 16:19
"Mindannyian két csoportba tartozunk, átmenet voltaképpen nincs, nem lehetséges: vagy voltunk már életveszélyben, vagy nem.” Csak nem egészen ugyanaz, hogy a zebrán akarnak elgázolni bennünket zöld lámpánál vagy magunk keressük magunknak az életveszélyt önként, felelőtlenül a Himalája tetején önző módon. Meg tudná magyarázni a szerző, hogy miért érdeke ennek az állítólag nemzeti, zsidókeresztény, családbarát kurzusnak, hogy magyar családapák a hazától távol haljanak meg értelmetlenül, árvákat hátrahagyva? Nagyon káros a társadalomra amit a (kormány)média csinál, ennek a hegymászónak a sztárolása. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!