Nem, ez nem csak az én nukleáris vesszőparipám

2023. május 27. 14:33

Ami a legaggasztóbb a dologban az a nyugati közvélemény, a média és a politikai döntéshozók kézlegyintő hozzáállása az orosz nukleáris fenyegetés kérdéséhez.

2023. május 27. 14:33
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Nem, ez nem csak az én nukleáris vesszőparipám

1. Régi bajtársam és későbbi kollégám, Dima Adamsky professzor, az izraeli hadügyminiszter egykori tanácsadója, egy igen fontos cikket közölt a napokban a Foreign Affairs hasábjain.

2. A cikk témája a gyors változás az orosz politikai és vallási elit, az orosz fegyveres erők és az orosz közvélemény hozzáállásában az atomfegyverekhez.

3. Ami tegnap még elképzelhetetlen volt, az egyre inkább plauzibilissé válik ebben az új orosz stratégiai kultúrában ami egyre inkább huntingtoni, a civilizációk háború-fogalomrendszerében értelmezi a jelenlegi háborút.

4. A katonai vezetés érzékeli a nukleáris fenyegetései devalválását és új módokat keres arra, hogy a szavakat tettekkel támassza alá. Az ezzel foglalkozó cikkek, tanulmányok, doktrinális publikációk, interjúk száma exponenciálisan növekedett 2022 februárja óta.

5. A kollektív Nyugattal való szembenállásnak a geopolitikai síkon túl van egy markáns, vallási síkja is.

6. Ami a legaggasztóbb a dologban az a nyugati közvélemény, a média és a politikai döntéshozók kézlegyintő hozzáállása az orosz nukleáris fenyegetés kérdéséhez.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 28. 00:29
Iskolás koromban a történelem tantárgyban mindig két dolg okozott nekem gondolkodni valót. Az egyik az volt, hogy a fenébe tudtak olyan óriási, erös birodalmak csak úgy, viszonylag gyorsan összeomlani, a másik meg az volt, hogy hogy a fenébe tudtak az emberek annyira kretének lenni, hogy elkezdték egymást irtani, és lerombolni egy más gyönyörü városait. Ezért különös figyelemmel követtem a Szovjetúnió felbomlását és most az ukrajnai háború alakulását is. Így mind a két kérdésre meg is találtam a pontos választ, amit nem részletezek, de nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy a két dolog oka nagyon hasonló, pszichológiai természetü folyamat, olyan ami a fejekben kezdödik és zajlik le, és alapvetöen egy mély a bizalmatlanságban, - amit soha nem fogunkt tudni kizárni -, gyökerezik. A mások iránti bizalmatlanság ugyanis az emberi intelligencia fontos, evolucionális alkotórésze, attól nem szakítható el. Ez azt is jelenti, hogy a háború, mint jelenség soha nem fog eltünni az emberiség történetéböl. Van olyan vélemény a globálibsi oldalon, hogy a háború oka a nemzetek létezése. De ez butaság, egyáltalán nem igaz, még akkor sem, ha voltak olyan esetek, amikor ez fontos szerepet játszott. A nemzet egy önvédelmi közösség, ha azt megszüntetjük, ki fognak alakulni más önvédelmi közösségek. A gazdagok és szegények már régóta harcolnak egymás ellen, ez pl. felerösödhet. De olyan közösségek is kialakulhatnak, amelyek ma még nek ismertek. A lényeg, hogy az "emberiség" soha nem lesz olyan közösség, amit az emberek magukének tudnának érezne, mert ahhoz túl nagy. Mindig lesznek kisebb, átláthatóbb, élhetöbb közösségek, amelyek között feszültségek is lesznek. A globálibsik azon törekvése, hogy semmilyen közösségek ne jöhessenek létre, hogy olyan legyen az emberiség, mint egy nagy méhkas, az nem fog müködni. Mácsak azért sem, mert az is az emberi intelligencia szerves, elválaszthatalan része, hogy az embernek szüksége van egy identitásra, más akar lenni, saját magát akarja megvalósítani, olyan individuum akar lenni, aki nem hagyja magát se elnyomni, se megalázni, se becsapni, se "egységesíteni". A nemzet-haza-család-barátság közösségeknek nincs alternatívája, mert ezek természeti, evolucionáris képzödmények. Az igaz, hogy ez zavarja, a világhatalomra törö eröket. ezért kell észnél lennünk, mert a mi börünkröl van szó.
Zolotarjov
2023. május 27. 23:12
Az oroszok ukrajnai atomcsapásaira nem érkezne nukleáris válasz nyugatról..
LancelotDuLac
2023. május 27. 22:48
XDDDDDD
Lajoss
2023. május 27. 21:49
Robi,húzzál már el..a kelet-német stázis Spöttle jobb nálad! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!