Nem, ez nem csak az én nukleáris vesszőparipám

2023. május 27. 14:33

Ami a legaggasztóbb a dologban az a nyugati közvélemény, a média és a politikai döntéshozók kézlegyintő hozzáállása az orosz nukleáris fenyegetés kérdéséhez.

2023. május 27. 14:33
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Nem, ez nem csak az én nukleáris vesszőparipám

1. Régi bajtársam és későbbi kollégám, Dima Adamsky professzor, az izraeli hadügyminiszter egykori tanácsadója, egy igen fontos cikket közölt a napokban a Foreign Affairs hasábjain.

2. A cikk témája a gyors változás az orosz politikai és vallási elit, az orosz fegyveres erők és az orosz közvélemény hozzáállásában az atomfegyverekhez.

3. Ami tegnap még elképzelhetetlen volt, az egyre inkább plauzibilissé válik ebben az új orosz stratégiai kultúrában ami egyre inkább huntingtoni, a civilizációk háború-fogalomrendszerében értelmezi a jelenlegi háborút.

4. A katonai vezetés érzékeli a nukleáris fenyegetései devalválását és új módokat keres arra, hogy a szavakat tettekkel támassza alá. Az ezzel foglalkozó cikkek, tanulmányok, doktrinális publikációk, interjúk száma exponenciálisan növekedett 2022 februárja óta.

5. A kollektív Nyugattal való szembenállásnak a geopolitikai síkon túl van egy markáns, vallási síkja is.

6. Ami a legaggasztóbb a dologban az a nyugati közvélemény, a média és a politikai döntéshozók kézlegyintő hozzáállása az orosz nukleáris fenyegetés kérdéséhez.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik