Viták Magyarországról – Viták Németországról?

2023. május 23. 18:19

A Magyarországról szóló viták legalább annyit elárulnak a mai Németországról és egyben Európáról is.

2023. május 23. 18:19
null
Bauer Bence
Bauer Bence
Magyar-Német Intézet

„Az Orbán Viktor miniszterelnök által 2010 óta vezetett konzervatív magyar kormány sok zöldpárti, baloldali és balliberális párt számára a saját meggyőződésük ellenpólusa, negatív példa és egy rémkép. Emellett Európában számos kereszténydemokrata és konzervatív világnézetű párt is fenntartásokkal viseltetik az általa képviselt sajátos, ugyanakkor nagyon sikeres és önmeghatározó politikával szemben. Mi az oka ennek a hozzáállásnak? Közelebbről szemlélve a Magyarországról szóló viták legalább annyit elárulnak a mai Németországról és egyben Európáról is, annak minden felháborodást kiváltó társadalompolitikai tendenciájával együtt.

Új trendek Németországban

Az elmúlt években Németországban és Európa számos részén figyelemre méltó változások mentek végbe. Az Egyesült Államokból Németországba átáramló mozgalmaknak köszönhetően a közéleti, tudományos, újságírói, politikai, valamint a társadalmi élet is gyorsan és mélyrehatóan megváltozott. Ezeket általában wokizmussal, genderizmussal, rasszizmus-ellenességgel, cancel-kultúrával, identitás-politikával, diskurzusok beszűkülésével, a kirekesztéssel jellemezhetjük, és olyan magatartást igazolnak, amelyek értékrendünk alapjainak dekonstrukcióján, átalakításán és elutasításán alapul, és mélyen ideológiai jellegű. Mindeközben más véleményeket kiiktatnak, megbélyegeznek, elítélnek, sőt harcolnak ellenük. Mindezt a »liberalizmus« nevében teszik, ami a valóságban már nem is nevezhető liberalizmusnak, ez a hozzáállás sokkal inkább a tekintélyelvű kirekesztés jegyeit hordozza magában.

A háború után kialakult társadalmi vitáknak köszönhetően különösen Németországban találnak termékeny talajra ezek az elképzelések és megközelítések. Ezek a Németországban a társadalomban mélyen gyökerező Zöld Párt által különösen kedvelt, az erkölcs és a moralizmus iránti vonzalom által katalizált, gondolatok máshol könnyen arroganciának és mindentudó hozzáállásnak tűnhetnek. Az a tény, hogy ezek az új meggyőződések éppen Németországban ilyen erősek, többet mond az általános társadalmi körülményekről, mint a magyarországi konzervatív kormányzati gyakorlat bármilyen vélt vagy valós kritikája. Németországban a társadalmi vagy politikai meggyőződéseket nagyon komolyan veszik, és a meggyőződésük mellett az emberek aktívan kiállnak, gyakran az igazságérzet, a küldetéstudat és a saját álláspontok erkölcsi felmagasztalásának keverékével képviselve azokat.

A polgári oldal kihívásai Németországban

Ebben a komplex helyzetben különösen szembetűnő, hogy a Zöldek milyen erőteljesen átvették a vélemény hatalmat és ezáltal hogyan alakítják a vitákat és határozzák meg az értelmezési kereteket.  A fent leírt irányzatok, mozgalmak és világnézetek mozgatórugójaként a Zöldek a lehető legnagyobb rezonanciát és támogatást és a legszélesebb kiterjedést tudják elérni, s így gyakorlatilag az új mainstream közélet megtestesítői. A Zöldek és szavazóik nagyrészt a társadalom bevett részét képezik, sikeresek és biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, egyúttal pedig az »uralkodó vélemény irányzat« őrzői. Ezzel szemben a polgári oldal úgy tűnik, hogy szótlan, tájékozatlan és cselekvésképtelen. A megfigyelő számára megfáradtnak tűnik, mintha a szociáldemokratákkal közös Merkel-kormányok fennállása alatt tartalmilag kiüresedett volna.”

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. május 24. 17:23
A DK fasizálódása felgyorsult! A DK szociális demagógiát hirdet. Egyetlen szociális intézkedést nem szavaztak meg, a minimálbér emelést sem. A DK a demokrácia és a jogállam ellensége. A jogállam ellensége az, aki, kétharmados törvényeket akar egyszerű többséggel megváltoztatni. Demokratikus gondolkodású emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A demokrácia lényegét tagadja, aki külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). L.: Gyurcsány nyilatkozatai arról, hogy milyennek kell lenni! Pl.: Legyetek Gyurcsányok! Gyurcsány a jogállamon kívül álló személy, aki önmaga határozott a politikai kérdésekben. A DK-ban mindig mindenben Gyurcsányé az utolsó szó. A DK támogatja genderideológiát. „A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa A DK intoleráns. Gyurcsány, Dobrev és a DK totálisan intoleranciát hirdetett minden olyan nézettel szemben, amely különbözik az övéktől. A DK a magyar emberek ellensége. Aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU helyreállítási alapból pénzt, az a magyar gazdaság következésképpen, a magyar nép érdekei ellen tevékenykedik. A globális nagytőke érdekében politizál Gyurcsány és a DK. A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Gyurcsány felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK öt pontja: 2. Nem ellenfelek vagyunk, hanem ellenségek! A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK-tól kell megvédeni! A fasizálódó DK demagógiája veszélyezteti Európát és a demokráciát!
Nurmi26
2023. május 24. 11:27
A fentiek miatt ellenezte Miterrand és Margaret Thacher Németország egyesitését,tudták tapasztalatból,hogy újra ők akarják uralni Európát, és igazuk volt.
pipa89
2023. május 24. 08:24
Németország veszett fejsze nyele.
szürkeSzarvas
2023. május 24. 08:18
A (rehabilitációt!) és jobb sorsot érdemlő Németország haldoklik. A leirtak-ennek kisérőjelensége. (Japán -ugyanigy.A deep state riválisainak pusztulni kell-amely örvénybe már berántották az oroszt,az Eut,-Kina következik.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!