Nem lennék Suhajda Szilárd helyében

2023. május 28. 13:14

Nem elég, hogy meghalt, de pesti értelmiségiek még le is teremtik, hogy mennyire felelőtlen.

2023. május 28. 13:14
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Nem lennék Suhajda Szilárd helyében. Nem elég, hogy meghalt, de pesti értelmiségiek még le is teremtik, hogy mennyire felelőtlen.

Azért foglalkozom ennyit a nyilvánosság kérdéseivel, mert egyfelől a médiában dolgozom, és söprögessen elsőként mindenki a saját portáján, másfelől meg történt itt egy komoly változás az elmúlt néhány évtizedben. A közönség egyre kevésbé azt várja a közvélemény formálóitól, hogy jelenségeket igyekezzenek föltárni, színét és visszáját bemutatni, az értelmén való merengésnek helyet hagyni, hanem hogy igazolják vissza: a zöm (illetve amit egyesek zömként éreznek) él és gondolkodik helyesen.

Korábban egy ilyen történet, a benne rejlő tragédiával együtt, azért eléggé egyértelmű fogadtatásban részesül. Aki valamilyen rendkívüli dolgot hajt végre, azért vált ki figyelmet, mert – tessék kapaszkodni! – a dolog rendkívüli. Aki pedig kockázatos vállalkozásba fog, az azért vív ki elismerést, mert – szinte hihetetlen! – kockázatot vállal. Akár bele is halhat. Amúgy ebben az esetben a magyar sajtó eléggé visszafogott és árnyalt volt, például tárgyilagos és informatív cikkek születtek arról, hogy az miért nem úgy van, hogy egy mászócsapat eldob mindent, és a bajba jutott segítségére siet. 

Borzasztó nehéz lesz a családtagoknak tovább élni, gyereknek apa nélkül fölnőni, de a másik oldalán meg ott van az, hogy a szerettük rendkívüli dolgokat művelt, ami halála után is adhat erőt és élményt. Nem mindennek a mércéje az álszenten környezettudatos, kényelemigényét közösségi felelősségvállalásba csomagoló nyárspolgár. A #maradjszépenotthon nem univerzális parancs, nem az egyetlen helyes életmódtanács.

Az sem haszontalan, ha valaki ilyen kalandoknál lemond a segítőeszközökről és -személyzetről. Túlontúl hozzászoktunk eszközeinkhez, már nem is értjük, hogy korábban miként boldogult az emberiség. Jól jöhet még, ha valaki teszteli az emberi teljesítőképesség határait. Persze a hőst, a kalandort, a bajnokot nem utilitarista szempontok motiválják, hanem a kihívás.

Drog? Az. Módosult tudatállapot, amely veszélybe sodorhatja az egyént, és szomorúságba dönthet másokat? Igen. Ám nem lehet mindent költség-haszon elemzésnek alávetni. A szerelmes például – a témába vágó empirikus kutatások szerint (világirodalom) – jóval nagyobb eséllyel lesz öngyilkos, mint ha valaki nem az. Mégsem akarja senki betiltani ezt a drogot (bár, ahogy ezt most leírtam, rájöttem, ebben már nem vagyok annyira biztos).

Nyugodjon békében Suhajda Szilárd, szerintem szép élete volt.”

Nyitókép: Facebook/Suhajda Szilárd

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2023. május 30. 22:04
Tudod vén komcsi, Egerszegi Krisztina sem a vízben született, de mégsem vitette ki magát a cápákkal a nyílt vízre.
amca
2023. május 30. 13:24
Igen nézem ezeket a belpesti dplomás prlikat,gendereket,állibsiket, álbudzikokat. A lépésszámláló nem mutat 100at. Legnagyobb sportteljesítményük a faxverés. Lásd Gétzy Getzxy ,aki többszörös világbajnok.
dezodor
2023. május 30. 08:44
Az Alpokba járok rendszeresen ami ehhez képest persze picsafüst, de az osztrák bergführer is mindig megmondja hogy mikor kell visszafordulni, függetlenül attól hol vagyunk, leszarják a csúcsot. És nem pofázol vissza, lát a hegyen, felhőkben valamit, látja milyen állapotban vagy a mozdulataidból a szeme sarkából. Ott születtek, pontosan tudják mi a határ, 3-4 ezer méteren is milliónyi veszély van, azt gondolom a helyiek véleményére minimum adni kell. Suhi egy igazi sportember kimagasló teljeítménnyel, de azért ő is hegymászó azzal az egoizmussal ami őket leginkább jellemzi. Mindig egymást nézi az a pár tucat magyar hegymászó aki éppen a világ csúcsait ostromolja és legyünk őszinték, fikázzák egymást rendesen. Suhit is gyanusítgatták hogy oxigénnel ment a K2-re, mert az intrika ennek a "szakmának" a sajátja. Én nem ítélem el a döntése miatt, ő pontosan tudta hogy milyen következményekkel számolhat. Sőt a felesége aki szintén hegymászó szintén képben volt. Valamiért nem akarta halasztani pedig elég fiatal volt még hozzá hogy akár évekkel később tegye meg. A hegymászás elsősorban - nekem - a türelemről szól, ha nem most majd máskor. Vagy soha. A természet ereje olyan amit ilyenkor tapasztalunk csak meg. A serpák akiknek generációkon keresztül ritka levegőn zajlik az életük, simán lapoznak egyet és mi európaiak talán nem igazán ismerjük saját szervezetünk korlátait és azt hogy ők ezen túl mehetnek a genetikájuk miatt. A másik amit egy serpa mondott, hogy Suhi későn indult el, a mászásra alkalmas 2-3 hét vége felé, amikor már jóval nedvesebb a levegő fent. Sajnálom a srácot mert nagy tudású és óriási teljesítményeket vitt véghez. Ilyenkor csak azt lehet mondani hogy nyugodjon békében és az ítélkezést hagyjuk a fentiekre.
LancelotDuLac
2023. május 30. 07:08
"Nem lennék Suhajda Szilárd helyében" Ha bár felül Suhajda, alul a Hegy, azért a Hegy az úr!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!