Osztálykép

2023. május 20. 10:32

Megkapóan őszintétlen szöveg a Fidesz 2010-es választási programja.

2023. május 20. 10:32
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Van benne minden, mint a búcsúban – ahogy a sajtószakmában mondják: pikpakk, mazsola, gázálarc –, csak éppen semmi köze ahhoz, ahogyan a rezsim működik. Azaz van például évente a lakásállomány 10 százalékának energetikai felújítása, pedagógusbér-emelés, az ingyenes állami egészségügy felturbózása, ellenben említés sem történik új alkotmányról, a média, az alkotmánybíróság és a bíróságok igába hajtásáról, egyfordulós választási rendszerről, az EU és az USA közellenséggé minősítéséről, öngyarmatosító Oroszország-politikáról, stadionprogramról vagy az egyetemek zsebre vágásáról.

Ahogy nincs benne Orbán Viktor kedvenc utólagos valóságmagyarázata, a »nemzeti tőkés osztály« megteremtése sem. Nem ígérték, mégis megvalósult – igaz, abban a formában, ahogy ma előttünk áll, tényleg improduktív lett volna programba foglalni -; fotó is van róla: ott pezsgőzött a népes siserahad szűk krémje a minap a Felcsút VIP-páholyában. Anélkül, hogy felsorolnánk a tágabb kört – bár a döntő többségüket név szerint ismerjük –, néhány megkérdőjelezhetetlen állítás azért megfogalmazható róluk. Egyrészt ez nem is osztály, hanem inkább egy nagy família: hogy kinek mennyi vagyon van a nevén, az egyre pontosabban meghatározható a miniszterelnökhöz fűződő rokonság foka, meg a rokonokkal fennálló üzleti kapcsolat ismeretében. Másrészt a legkevésbé sem nemzeti: milyen nemzeti tőke az, amelybe Adnan Polat, Megdet Rahimkulov, Zakarya Hamdan simán belefér, Simicska Lajos, Spéder Zoltán (vagy pláne Bojár Gábor) viszont nem fér bele? Nem, a beválogatás kizárólag azon múlik, hogy valaki feltétlenül lojális-e Orbán Viktorhoz, ami talán még a Fidesz-szavazók többsége szerint sem a »nemzetiség« definíciója.”

Nyitókép:  MTI / Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2023. május 22. 18:49
Csak rá kell nézni ennek az emberi roncsnak a képére. Mitől lett ilyen? Drog? Elmebaj? Mindkettő?
Megtalálta
2023. május 22. 16:36
A Népszava még él?
Scio
2023. május 22. 08:24
mikike, ha már 2010-en elmélkedsz, akkor menj már vissza még egyet: hogy is volt az, 2006-ban? Ezen rágódj egy kicsit, explicite választási csalás, beismerve!!! Amúgy meg, B+!!! "Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta, és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években. Vagy talán sose. "
Akrabu17
2023. május 21. 22:38
2023-ban eljutott 2010-ig. bravó. ez egy igazi lángelme, ja nem......... szarházi féreg inkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!