Miért nincs törekvés a nemzetközi konfliktusok tárgyalásos rendezésére?

2023. április 21. 19:40

Gazdasági-hatalmi megfontolások miatt szálka a köröm alatt a magyar, békét szorgalmazó álláspont.

2023. április 21. 19:40
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Miért nincs törekvés a nemzetközi konfliktusok tárgyalásos rendezésére? Samuel Huntington írta évekkel ezelőtt, hogy a hidegháború után nem volt egyetlen olyan »hatalmas, általánosan elismert fenyegetés«, amely a világgazdaságban a technológia-ellenőrzést egyszerű, mindenki számára jól kommunikálható korlátozó eszközökkel lehetővé tette volna. Ez a Nyugat gazdasági háttérbeszorulása miatt lett egyre inkább kulcskérdés, hiszen korábban a fejlesztések, az új technológiák szinte kizárólag innen származtak, innen diktálták a világgazdaság ütemét, ám ez a trend fokozatosan megváltozott. Egyre több lett a kihívó.

Mostanra lett ilyen világpolitikai konfliktus, amely érdekektté teszi a világhatalmi pozícióját féltő katonai szövetségesünket a háború fenntartásában, és a világpolitikában a feszültség fokozásában. Az oroszok indította Ukrajna elleni agresszió jó alkalmat teremtett ugyanis az USA számára a gazdasági folyamatokba való nyílt beavatkozásra, a kártyák újrakeverésére.

Vannak egyre szaporodó számmal erőteljes szankciók Oroszország és Kína irányába is, amelyek késleltethetik a gazdasági-hatalmi átrendeződést a világban. Ideig-óráig legalábbis és egy véres, távolban, más népek által vívott fegyveres konfliktus, sokak elszegényedése és kevesek brutális meggazdagodása mellett. És nem morális okokból, hanem pőre gazdasági-hatalmi megfontolások miatt szálka a köröm alatt a magyar, békét szorgalmazó álláspont.”

Nyitókép: MTI/EPA/Carloine Brehman/MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 23. 14:07
Azért, mert 2014 óta dolgoznak a háború kirobbantásán. Most még - ezek szerint - nem elég gazdagok, ezért nem tárgyalnak. Igaz, hogy közben a megvásárolt táncos nagyon gazdag lett, meg még sokan mások, de még nem elég neki. Majd, ha Ukrajna csak por lesz, akkor éri meg neki az ú.n. újjáépítés, amin megint sokat keresnek. Az emberek élete nem számít nekik!
LancelotDuLac
2023. április 22. 11:34
"Miért nincs törekvés a nemzetközi konfliktusok tárgyalásos rendezésére?" előbb tájékozódj ribanc, mert ezzel csak azt bizonyítod, hogy tájékozatlan sötét vagy mint a segg. különben körözött tömeggyilkos, háborús bűnözőkkel nem szokás tárgyalni !
FeketeFehér
2023. április 22. 09:05
Az eddig ismert orosz békejavaslat szerint megszűnik Ukrajna függetlensége, az oroszoknak joguk van pártízezer ukrajnai vezetőt kivégezni, illetve egy százezres számú ukrán vezetőt szibériába száműzni, valamint az orosz béketerv tartalmazza azt, hogy az ukránok megválaszthatják vezetőknek azokat, akiket az oroszok kijelölnek. Az orosz békejavaslat szerint az orosz katonai hatóságok tetszőleges értékben kobozhatnak el ukrán vagyont. Hát ugyan melyik ukrán ne akarná a békét ilyen feltételekkel?
jánosbácsi
2023. április 22. 08:33
Az orosz és a magyar békepolitika lényege. Amit az oroszok eddig elfoglaltak az örökre az oroszoké . Amit ezután fognak elfoglalni az is örökre az övék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!