Magyarország érdeke, hogy együtt haladjon szövetségeseivel

2023. április 15. 14:09

Orbán Viktor szépíti a helyzetet. Nem állítom, hogy nem Oroszország volt a célpont, de a magyar kormány nem vétlen oroszbarát politikájával. Interjú.

2023. április 15. 14:09
null
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Hírklikk

„Tulajdonképpen kinek szólnak a héten bejelentett amerikai szankciók, amelyek jelentőségét Orbán Viktor kisebbíteni igyekezett?

A kitiltás Magyarország egyik állampolgárát is érinti, de őt ugyancsak az orosz magatartás miatt. A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) elleni teljesen jogos kifogás a magyar kormány felelőssége, úgyhogy Magyarországnak szólt az ezzel kapcsolatos figyelmeztetés. Jó, hogy hatott. Amerika persze Oroszország politikáját látja igazán veszélyesnek, és ez ellen teszi meg a további óvintézkedéseket. Orbán Viktor szépíti a helyzetet. Nem állítom, hogy nem Oroszország volt a célpont, de a magyar kormány nem vétlen oroszbarát politikájával.

A miniszterelnök hosszasan beszélt arról, hogy minden adott a jó és baráti magyar-amerikai kapcsolatokhoz. Arra hivatkozott, hogy az alapvető hitek egyeznek, és mi is azt gondoljuk, hogy szabadságra és piacgazdaságra van szükség a békéhez és a biztonsághoz. Tulajdonképp hátraarcot, meghunyászkodást, vagy átverést jelent, amit Orbán Viktor a kapcsolatokról mondott?

Évek óta látjuk, hogy amikor a miniszterelnök politikája nagyon kemény ellenállásba, falba ütközik, akkor visszahúzódik. Ez inkább taktikai visszavonulás. Ehelyett azonban egy stratégia fordulat bekövetkeztére volna szükség. Ez az, amit én évek óta nyíltan mondok, és nem vagyok egyedül ezzel. Ezt a Nyugattal szembeni politizálást, szemrehányást, alaptalan szidalmazást abba kellene hagyni, és legfőképpen le kellene hűteni az Oroszország és Kína iránti meghitt barátságot. Legyünk jó szövetségesek, lássuk meg, hogy a szövetségeseinkkel mennyi a közös érdek. Valójában az az érdekünk, hogy együtt haladjunk, és nem az, hogy külön úton járjunk. A külön útból semmilyen jó eredmény nem születik. 

Kimondhatjuk, hogy megbukott az »elmegyünk a falig« orbáni politika?

A miniszterelnök fölismerte, hogy így nem lehet folytatni. Sokszor volt hasonló helyzetben az Európai Unióval is, és akkor tett bizonyos engedményeket, de azt látjuk, hogy azok nem voltak lényegiek, az engedmények inkább csak »kozmetikázást« jelentettek. Az nagyon örvendetes, ha ez a bank innen végre eltakarodik, és Magyarország kilép belőle, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi jéghegy a nagy orosz kapcsolatrendszer, aminek csak egy kicsi eleme, hogy ezt a bankot most kiütötték.”

Nyitókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. április 16. 12:02
Ma már egyértelműen látszik, hogy az Antall-kormány tudtával v. tudta nélkül hagyta a szdsz-nek mark palmer segítségével az ország vagyonát kilopni! ...
Rák úr
2023. április 16. 11:08
Ostoba vén barom.
luisbathhelena
2023. április 16. 10:00
Ez az se tudja hol van és mi történik. A gond h hivatalban is ez volt a helyzet
Odone Ricci
2023. április 16. 09:45
Igen, ismerős a szöveg. "A Párttal, a Néppel egy az utunk. A jelszavunk munka és béke. Mi kommunista szívvel indulunk, s bennünk a népünk reménye." Bele is döglöttünk...az együtt haladásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!