A pekingi kapcsolat

2023. április 24. 12:20

Megváltoztak a geopolitikai viszonyok, az Egyesült Államok egyfajta technológiai blokádot hirdetett Kína ellen.

2023. április 24. 12:20
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Mivel azt a magyar kormány is érzékeli, hogy Oroszország védőernyőjére egyre kevésbé számíthat, így a budapesti kabinet figyelme egyre inkább Peking felé fordul. Ennek egy megnyilvánulása volt a lelkes bejelentés a Kínai Építési Bank (CCB) magyarországi fióktelepének múlt szerdai megnyitásáról is. Igaz, ez a fejlemény nem tekinthető egy geopolitikai fordulat állomásának: a CCB elnöke, Tien Kuo-li a kormány illusztris személyiségeinek régi ismerőse, már akkor többször megfordult Magyarországon, amikor még a Bank of Chinát vezette. A barátságra hivatkozva 2020-ban, a koronavírus-járvány tombolása közepette húszezer maszkot küldött Magyarországra.

Az, hogy egy uniós tagország különleges kapcsolatokra törekszik Kínával, természetes, hiszen Peking megkerülhetetlen világpolitikai és -gazdasági szereplő. Még az MSZP által irányított kormányzat is híd szerepét akarta betölteni Kína és az Unió között. Ám azóta megváltoztak a geopolitikai viszonyok, az Egyesült Államok egyfajta technológiai blokádot hirdetett Kína ellen. A Pekinghez fűződő politikát illetően az EU tagállamai között sincs egyetértés: még az EU alapítói sem akarják követni az Egyesült Államok kemény fellépését.”

Nyitókép: Mandiner archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. április 24. 19:52
Kína mosolyog. Oldgóbé is.
Nyugati Ádám
2023. április 24. 15:56
A NÉPSZAVA elszomorítóan alacsony színvonalú, meg sem közelíti a valódi elődjét, azaz annak az 1985-re olvashatóvá vált Népszabadságét. Ez az időszak azonban a Bertelsmann tulajdonlás végéig tartott, a végjáték pedig szánalmasra sikeredett. A Népszava lélegeztető gépen még akár olvasatlanul is tovább vegetálhat, amint azt Rónay elvtárs szösszenete is igazolja. Kínát az USA által blokád alá venni még nevetségesnek is szánalmas alul-informáltságra utal. Vegyük már észre, hogy egy fél évnél hosszabb futamidejű, dollár ellentételezésű üzletet a komoly országok már nem kötnek. A kőbaltáért állatbőrt barter (áruval árut zárt ciklusban) lett a leginkább biztonságos kereskedés, aminek már van egy dinamikusan növekvő ú.n. multi-barter, avagy a tőzsdék tőzsdéje giró rendszere is.
balbako_
2023. április 24. 14:41
Az oroszokat már legyőztétek faszfej? Most jön Kína?
Megtalálta
2023. április 24. 14:13
A Népszava még él?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!