Az ukrajnai lengyel kisebbség szószólói

2023. április 28. 08:16

Bár magyarnak lenni ma Ukrajnában rendkívül nehéz, lengyelnek lenni ennél összehasonlíthatatlanul nehezebb lehet.

2023. április 28. 08:16
null
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Nemzet

„Bár magyarnak lenni ma Ukrajnában rendkívül nehéz, lengyelnek lenni ennél összehasonlíthatatlanul nehezebb lehet. Nemcsak, hogy az anyanemzet kormánya nem áll ki a jo­gaik mellett, de Varsó jelenleg kitöltetlen csekket nyújt át a Zelenszkij-kormánynak minden követelésük után, teljesen figyelmen kívül hagyva az ottani lengyelek nemzetiségi és oktatási jogait. Igaz, amíg ott az oroszokat püfölik, addig a lengyel kisebbség is tarthatja a hátát. És persze a száját is.

Néhány évvel ezelőtt megkérdeztem a Varsó Intézet elnökét arról, hogy mivel az ukrán nyelvtörvény a lengyel kisebbséget is ugyanúgy sújtja, mint a magyart, mit tesznek azért, hogy kiálljanak az ukrajnai lengyelekért. Ő erre akkor azt válaszolta, hogy a lengyel kisebbségek jogai egyáltalán nem túszai az „ellenségem ellensége a barátom” elvének. Ezzel szemben Szymon Szynkowski vel Sęk külügyminiszter-helyettes 2021-ben rászánta magát arra, hogy kimondja, »az ukrajnai lengyeleket diszkriminálják a vallásszabadság, az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés és a szólásszabadság tekintetében«. Hozzátette, a lengyelek helyzetének romlásához vezető tényező a számukra kedvezőtlen nyelvtörvény, valamint a lengyelek elleni 1943–44-es népirtással kapcsolatba hozható személyek dicsőítése.

Jan Dziedziczak, a külföldön élő lengyelekért felelős kormánymegbízott viszont csak félreérthető jelmondatokban mer fogalmazni a kisebbségeket érintő elnyomó ukrán rendelkezésekről, amikor azt mondta, „részünkről nincs beleegyezés az ukrajnai lengyel iskolák gyengítésébe”. Ne kérdezzék, hogy ez a mondat mit jelent, de azért érdemes az ilyen diplomá­ciai „újbeszédet” összehasonlítani a magyar kormány elvhű és félreérthetetlen nemzetiségi diplomáciájával. Ilyen politikai és erkölcsi támasz mellett nem csoda, hogy az ukrajnai lengyel kisebbség nagy része vagy az anyaországba való elvándorlást választotta, vagy az asszimilációt.”

Nyitókép: AFp/Anadolu Agency

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 28. 17:15
az ukrán nyelvtörvény nem bombázza le sem a lengyelek, sem a magyarok házait, nem rabolja el és nem öli meg a gyerekeit családtagjait! Ez a különbség te seggfej!
Igazszó
2023. április 28. 12:32
Pont leszarom a polákokat, amióta az oroszgyűlölet elvette a kevés eszüket is. Rohadjanak meg a hoholokkal együtt!
CsakIstenSzabad
2023. április 28. 10:20
Történelmi távlatban nem olyan régen még saját országuk sem volt, csak nemzetük. Most a nagyhatalmak I. vh-s kegye folytán nagy többségük országon belül van. De bármikor fordulhat a kerék, akkor ismét megtanulják a nemzeti összetartozást becsülni.
bunko_jobbos
2023. április 28. 09:43
Ők majd úgy segítik az ottani lengyel kisebbséget, hogy bekebelezik Ukrajnát. :-)))) Ezért kussolnak. Románia, Lengyelország az I. vh.-val óriásit nyertek. Ne feledjük, hogy KIZÁRÓLAG a nyugat akarata miatt. És ezt ők nem felejtették el nekik, ahogy mi sem, amit velünk tettek. A lengyelek most Ukrajnára (a nyugati felére), a románok meg Moldáviára ácsingóznak, tegyük hozzá nem reménytelenül. Majd meglátjuk, hogy mi lesz. Egy biztos, hogy mi sehogy sem jöhetünk ki jól ebből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!