Nem vagyok aszex, de azért állat sem – ilyen volt a világ első Aszex Pride felvonulása Budapesten

2023. április 18. 18:18

Céltalan káromkodás, lézengő szivárvány aktivisták.

2023. április 18. 18:18
null
Janó-Veilandics Franciska
Janó-Veilandics Franciska
Vasarnap.hu

„Céltalan káromkodás, lézengő szivárvány aktivisták – ilyen volt a világ első Aszex Pride felvonulása Budapesten.

A Magyar Aszexuális Közösség által szervezett eseményen Sulyok Viktória, a szervezet alapító tagja tartott beszédéből nem tudhattunk meg többet sem az aszexuálisokról, sem arról, miért volt fontos, hogy ezúttal a betűlevesből kiválva külön vonuljanak Budapest utcáin, hiszen előadásában még önmaga is azt állította, hogy lett volna jobb dolga, mint szombaton a városban parádézni.

»Minden nap egy kib*szott hetero felvonulás« – fogalmazott Sulyok Viktória és a 100-150 fős »tömeg« reakcióként kifejező ujjongásából arra következtethetünk, hogy a jelenlévő nem csak aszex, hanem egyéb LMBTQ+ aktivisták azért voltak jelen az eseményen, mert szimplán szúrja a szemüket, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége heteroszexuális, esetleg családban él és még talán gyerekeket is vállal – akiket a nő szül meg.

Az elnök rendkívül színvonalas felszólalásában elmondta, hogy ő a heteroszexuálisok nevében is kiáll, hiszen beszédében kifejtette: »azért vagyok itt, mert ez az undorító mocskos társadalmi berendezkedés, amiben kénytelenek vagyunk élni, nemcsak egy aszex embert nyomorít meg, hanem k*rvára mindenkit.«

Persze annak részleteit már nem tudtuk meg, miért olyan nagyon nyomorúságos ma aszexnek, vagy bármi másnak lenni Magyarországon, mindenesetre, ha annyian egyetértettünk volna vele, feltételezem, 100-150 embernél többeket mozgatott volna meg a rangos esemény.

De ki az aszex? A hivatalos definíció szerint »olyan személy, aki nem, vagy csak ritkán, bizonyos körülmények között érez szexuális vonzalmat mások iránt.« Egy, a résztvevőkkel készített rövid interjúkból álló tudósításból az is kiderül, hogy a magukat aszexnek vallók között is eltér, ki hogyan értelmezi ezt a fogalmat. A legtöbben ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy képesek a szexuális vonzalomra, ha ez például nem csak testiséggel, hanem érzelemmel is társul – így ebben az értelemben nem értem mi a különbség egy aszex és egy olyan ember között, aki nem híve a random pásztoróráknak.

A helyzet az, kedves aszex honfitársaim, hogy attól még, hogy a társadalom többsége nem aszexuálisként határozza meg magát és nem vonul utcára kikiabálni magából, hogy nem, vagy csak bizonyos körülmények között üzekedik, attól még nem vagyunk állatok, hogy minden számunkra tetszetős személy láttán bujálkodásra ösztökélődjünk. Minden bizonnyal rengetegen vannak a »mindennapos hetero felvonulásban«, akik szintén fontosnak tartják az érzelmi köteléket és a párkapcsolatuk nem csupán szexuális vonzalomból ered.”

„Te szegény, téged még senki sem dugott meg" - megtartották Magyarország első Aszex Pride felvonulását (VIDEÓ)

A Telex szerint száz-százötvenen vehettek részt a megmozduláson, amelynek a célja „az aszex láthatóság elősegítése volt”.

Nyitókép: YouTube-képernyőkép 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik