A romániai politikai élet lüktetése lassan az EKG halálvonalára emlékeztet

2023. április 05. 18:13

Olyan csend van a mioritikus kupola alatt, hogy az űr is megirigyelhetné. Ez pedig két dolgot jelenthet.

2023. április 05. 18:13
null
Jean St'ay
Főtér.ro

„Nem mondom, hogy kedvenc „filmem” a politika, de hát nem mehetünk el mellette: ha úgy tetszik, az élet gyöngyvásznának felületén ma is a politikai farok csóválja a társadalom kutyáját.”

„Az idei év eleje óta egyre inkább hatalmába kerített egy furcsa érzés: a romániai politikával van valami. Pontosabban, történik. Eleinte nem tudtam megnevezni, mi is az a valami, ami történik. Azt mondtam magamban, eh, biztos velem van baj, rosszul látom. Pontosabban, hallom. Mert a politika egyik jellemző tulajdonsága a zaj.”

„A politikát politikusok művelik (jó esetben). És a politikus nyilvános léte akkor igazolt, ha kiáll, ha buzdít, ha hangsúlyoz, ha kiemel, ha tiltakozik, ha kifejezi döbbenetét, ha megerősít, ha abcúgot kiált. Röviden: ha zajong. No, az a furcsa érzés, amely egyre inkább elhatalmasodott rajtam: nincs zaj a hazai politikában. Erre mondtam az imént: lehet, az én fülemmel van baj. Lehet, megsüketültem. Nem hallom a politikai zsizsegés zaját.”

 

Nyitókép: SAMUNELLA / SCIENCE PHOTO LIBRARY / SPD / Science Photo Library via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. április 05. 22:48
Lesz még Udesul román kikötő! (Hacsak nem Odessának fogják hívni az Orosz Föderációban...)
nakatomi
2023. április 05. 20:32
"Tényleg kezd hasonlítani a helyzet az EKG-lelet halálvonalához. Ez pedig két dolgot jelenthet: 1. Romániában minden jól megy. Ez egy nagyon pozitív forgatókönyv. 2. Romániában minden úgy megy, ahogy. Vagyis: a jelenlegi világpolitikai helyzetben a hazai politikai elit eldöntötte: felveszi a szép ruhát, EU-, NATO-, Amerika-konformosra nyíratja a haját, beül az első padba, jelentkezik, amikor kell, kussol, amikor kell, azt a kezet csókolja meg, amely kézre vonatkozóan érkezik a helyeslő üzenet. Magyarán, a romániai politika Bólogató Jánosok elitkommandójává vált. No és ehhez az is kell, hogy itthon ne legyen cirkusz."
masikhozzaszolo
2023. április 05. 20:03
csak a szél süvít a magány hágóján át. Egy nap Tenélküled, mint széles sivatag, hol fű s virág nincs, se bokor, se fa, csak kopott homok, mely öröklétbe nyúlik és feldúlt egébe egy méla napnak. (Wass) Ahogy elhúznak Magyarország előtt. Most ezt mondják. Más meg mást.
laikus19
2023. április 05. 18:55
A régi szép, egyben nyugalmasabb időkben - legalábbis a felszínen -, a magyar kommunisták egyik ünnepélyén előfordult, hogy a jeles szónok a végét azzal fejezte be, hogy az elé tett szövegből felolvasta: Fogj kezet! Nem is tudom, miért jutott ez az eset elsőre eszembe, ha csak azért nem, hogy ha a politikai élet nagyon szabályozott protokolok szerint zajlik, abból sok minden lehet, avagy még inkább az sok mindent takarhat. Mindenesetre feltűnő, hogy az EU-s trendeket szinte maradéktalanul követő országokban alapjában véve mennyire rendben mennek a dolgok -, legalábbis látszólag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!