Forradalom és zsidógyűlölet – Lábjegyzet a lázadástörténethez

2023. március 30. 14:12

1849. július 29-én, Szegeden, a forradalmi kormány az utolsó órában egyhangúlag kimondja a magyar zsidóság emancipációját.

2023. március 30. 14:12
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Az egyebekben kiváló riporter, Kácsor Zsolt a Népszava lapjain olyan cikket írt 1848. március 15-éről, amilyet az elmúlt évtizedekben (évszázadban?) nem olvashattunk.

(...) Csupán a törvények szintjén: 1849. július 29-én, Szegeden, a forradalmi kormány az utolsó órában egyhangúlag kimondja a magyar zsidóság emancipációját a háborúban szerzett érdemeire, és az emberi egyetemesség eszméire hivatkozva.

Mindezt a forradalmat és szabadságharcot leverő Habsburg-ház és osztrák kormány először el is veti,

a pesti zsidóságot pedig megsarcoltatja. Ez minden korról szóló könyvben és tankönyvben benne van. Mindazt pedig, amit a forradalmi kormány terve szerint már 1849-ben be kellett volna vezetni – azaz a zsidók egyenjogúságát – a Habsburg-házzal kiegyező új, dualista kormány csak 1867-ben mondja ki, tehát 18 évvel később.

A zsidóellenes zavargásokról kis magyar lázadástörténet című sorozatunk keretében megjelent, 1848-at feldolgozó cikkemben magam sem írtam semmit. Nem mintha tagadnám ezek megtörténtét vagy szerepét, ugyanakkor

olyannyira nem jellemzőek a forradalom menetére,

hogy a kezdetben külön zsidó és nem zsidó nemzetőr-ezredek is csupán átmeneti jelenségek. Az antiszemitizmus kérdése a legutóbbi évtizedek történetírásában mégis sokféleképpen felmerült.

Létezik az irányzat, amely a zsidóság magyar nemzetőrségben és honvédségben kiemelt »hazafias« szerepével csupán a zsidóellenes zavargásokat kívánta elkendőzni. A másik végletben pedig létezik persze, aki csupán zsidóellenes zavargásnak láttatta a teljes népfelkelést. A két véglet között pedig születtek a témának igényes feldolgozásai is, mint például Miskolczy Ambrus tanulmánya Horn Ede 1848-as forradalmi zsidó mozgalmáról. A zsidóság kétértelműnek tűnő helyzete is a 19. század tipikus terméke, ami a felvilágosodásról, demokratizmusról és a zsidógyűlöletről is sokkal többet elárul, mint amit a felületes feldolgozások át tudnának adni.”

***

Nyitóképen: Az első népképviseleti országgyűlés megnyitása 1848-ban. Fotó: Wikipédia 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2023. április 01. 12:07
A balosoknak minden, ami a nemzettudatot erősíti, elpusztítandó, 1848-at is be kell mocskolni, ahogy '56-tal is tették. A világkormány hívei mégsem éljenezhetnek egy nemzeti függetlenségi forradalmat, hogy nézne az ki?
zakar zoltán béla
2023. március 31. 09:31
00
tyutyuma
2023. március 31. 07:44
..egy lecsúszott ánuszalpinista..
Gyzoltan
2023. március 31. 05:20
A zsidóság már megint ápolást, karbantartást végez a védőpajzsukon, gondozza az antiszemitizmust! Már többször utaltam rá, hogy esze-vesztett esztelenség volt 1848-49! Indokoltam is: -írtam, hogy az angolok által arzénnal megmérgezett Napóleon holtteste még ki sem hűlt, a Szentszövetség okmányán a tinta még meg sem száradt, így borítékolható volt, előre vetült a törvényszerű tragédiánk! Március 15 Nemzeti Gyásznap! A további következtetéseket, a tanulságokat vonja le mindenki magának! -ha képes rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!