Ünnep után

2023. március 16. 07:49

Zsidóellenes demonstráció zajlott le Pesten 1848 márciusában. A nép már hiányolta a zsidóverést.

2023. március 16. 07:49
null
Kácsor Zsolt
Népszava

„Ha a március 15-i nemzeti ünnepen szónokoló politikusok rendre elmulasztják, legalább én hadd hívjam föl a figyelmet arra, hogy mi történt 1848. március 15-e után pár nappal Pesten. Én ugyanis nem vagyok sem szónok, sem politikus, nem kell megfelelnem az ilyenkor szokásos »Hogyan sajátítsuk ki az aktuális nemzeti ünnepet, s miképpen szőjük bele a beszédünkbe, hogy a másik oldal vezetői megveszekedett gazemberek?« elnevezésű, össznemzeti, pontosabban összpolitikai játszmának. Szóval 1848. március 15-e után pár nappal Pesten óriási tömegtüntetésre került sor, ám a nép, az is­ten­adta nép ekkor már nem a szabadságot, békét és egyetértést óhajtotta (miképpen a nép, ha őt kérdezik, ezek közül egyikre sem nagyon tart igényt, legfeljebb a markát tartja), hanem a nép azt óhajtotta, hogy most, miután kitört a forradalom, hadd szabadjon végre ütni a zsidót.

Zsidóellenes demonstráció zajlott le Pesten, a résztvevők száma alig maradt el a 15-én utcára vonult, állítólag tízezer fős tömegtől. A demonstrálók dühe azért irányult a zsidók ellen, mert az igaz ugyan, hogy 15-én a lelkes fiatalok a respublika nevében az osztrákoknak mentek neki, de a nép, az istenadta, erősen hiányolta a 15-i megmozdulás mozzanatai közül a szokásos zsidóverést. Mely zsidóverés után természetesen szabad rablás szokott következni, elvégre minden zsidóellenes megmozdulásnak az igazi célja voltaképpen a zabrálás, az állítólagos zsidó vagyon nemzeti kézbe kaparintása.

Megértem, hogy az ünnepi szónoklatok ezt az eseményt nem szokták kiemelni, megértem, de nem helyeslem – az összképhez ugyanis hozzátartozna. Éppen úgy hozzátartozna, mint annak hangsúlyozása, hogy az első felelős magyar kormány ülései inkább zajlottak franciául és németül, semmint magyarul, tekintettel arra, hogy a magyar arisztokráciának – Széchenyi és a többi bolondos álmodozó minden kísérlete és noszogatása ellenére – könnyebben fordult a nyelve a franciára és a németre, semmint a magyarra.”

Nyitókép: YouTube-videó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. április 07. 11:33
Kedves Mandi! Most olvasom Szerző cikkét e közlésről, meg az eredetit, meg ezt a ,,szemelvényt”, és végül a hsz-okat. Maguk tényleg azt hiszik, hogy a történelmet meg kell hamisítani, hogy a nemzeti öntudat ne gyengüljön? De minek? A maguk és megvezetetteik magyarság tudata, önazonossága ennyire bizonytalan? Hogy nem lehet a dicső események árnyoldalait megemlíteni sem? Hogy pl. megtudjuk, hogy amikor 44-ben kivezették a honfitársainkat a többi honfitársunk szeme láttára az országból, annak már ekkor is voltak előzményei? Mindig sejtettem, hogy ez a nagy nekibuzdulás az Lmbtq mozgalom és a gender (pl. Orbán) ellen nem más, mint a saját nemi identitásukban való bizonytalanság bizonyítéka.. .
Igazszó
2023. március 18. 19:31
Zsidó mocsok. Mocskos zsidó.
Chardonnay99
2023. március 18. 09:44
Az ilyen bolsevikok jobban szerették ünnepelni április 4-ét, mint március 15-ét. Nem véletlenül volt tiltott ünnep. Kácsor úr úgy van vele, ha már tiltani nem lehet, legalább mocskoljuk be.
Reszelő Aladár
2023. március 17. 10:43
Ne tudom, hogyan kellene elnézést kérni a ma emberének a történelem összes sérelméért, amit a népe a története során valaha elkövetett. Én abban a korban nőttem fel, amikor a zsidóságról alkotott bármilyen vélemény könnyen számíthatott antiszemita kirohanásnak. Így most is csak annyit javaslok, hogy akkori kontextusban nézzünk mindent és ne a main keresztül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!