Karácsony esete a Fidesz-kori köztársasággal

2023. március 22. 18:21

A főpolgármester a köztársasági szellemidézés helyett inkább a város gyakorlati működésével foglalkozhatna.

2023. március 22. 18:21
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Nem tudom, milyen mentális zavarral kell élni ahhoz, hogy olyasfajta fogalmi zűrzavart kavarjunk, mint a főpolgármester, aki egy kicsit Illyés Gyulának képzelte magát, és parafrazeálva a költőt, arról írt, mennyi mindenben van benne – nem a zsarnokság, hanem a köztársaság.

Szerinte a köztársaság ott van a civilek munkájában, hat sorral lejjebb pedig a civilekben magukban, de amúgy a tanárok és diákok mozgalmában; az orvosi kamarában; a környezetvédők, városvédők és jogvédők „küzdelmeiben”; az akkumulátorgyárak elleni tiltakozásokban; és szimplán a helyi közösségekben is.

Mindez amúgy az jelenti, hogy az ellenzéket kiütéssel legyőző

Fidesz vidéki és városi táborában is ott van a köztársaság,

hiszen a falu helyi közösség, a Fidelitas-sejt helyi közösség, a plébánia helyi közösség, de a városi jobboldaliak is kisközösségekben élnek. Ha pedig a civilekben ott a köztársaság, akkor ott a köztársaság a cserkészetben és a horgászegyletben is (az ország legnagyobb civil szervezetei, azt hiszem), sőt az egyházakban is – ami már pikánsabb, sőt önellentmondás.

A köztársaság egyébiránt egy államforma, és ott van az alaptörvényben, az országban, a parlamentben meg a kormányban. Az Alaptörvény ugyanis a következőképp fogalmaz: „(1) Magyarország független, demokratikus jogállam. (2) Magyarország államformája köztársaság. (3) A közhatalom forrása a nép. (4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.”

Értem én, hogy a republikanizmus egy viszonyulás is, bár 2023-ban sok értelmét nem látom külön kitérni rá. És értem én, hogy Karácsony Gergely szerint a gyakorlatban nem köztársaságként működik az ország, ezért azt valamiféle ellenálló sejtek őrzik, de nincs igaza. A kormány demokratikus választásokon nyert többséggel kormányoz, sosem látott mértékű legitimitással.

A köztársaság egy forma, a demokrácia egy döntéshozatali módszer, a kettő nem ugyanaz,

de mindkettő alkalmas baloldali és jobboldali politika megvalósítására is. Az Egyesült Államok alapítói például republikanisták voltak, monarchiaellenesek és köztársaságpártiak, de a demokráciáról már messze nem voltak ilyen jó véleménnyel, és korlátozása érdekében mindenféle, azóta sokat emlegetett és nagy karriert befutott fékeket és ellensúlyokat építettek be (a fékek és ellensúlyok nem csak a hatalmat korlátozzák, hanem a demokráciát is). Számos korai köztársaságpárti liberális tekintett méla undorral a demokráciára. 

Mint említettem, a köztársaság és a demokrácia is alkalmas jobboldali politika megvalósítására. Ez történik itthon most 13 éve a Fidesz-KDNP által. A baloldal persze hajlamos úgy gondolni, hogy a demokrácia nem a választásokban magában testesül meg, hanem attól függ, hogyan szavaz a nép: nem a szavazás a demokrácia, hanem a demokráciáról szavazunk. Ha nekik nem tetsző pártok jutnak uralomra, akkor szerintük a nép antidemokratikus módon szavazott. Szerintük ez van 13 éve, és csak az olyan baloldali szigetek, mint Budapest, maradtak demokratikusak és őrzik a köztársaság szellemét. Mondjuk vagyunk Budapesten is 40 százaléknyian, az itteniek kétötöde, akik jobbra szavaztunk, szóval még Budapest sem teljesen adoptálódott a megfelelő szellemhez.

Karácsony Gergely egyébként a legjobban tenné, ha nem a köztársaság szellemét kergetné a főváros utcáin,

és nem patetikus, de buta (fogalmilag érvénytelen) gondolatsorokat gyártana, hanem a város gyakorlati működésével foglalkozna. Mert minél inkább a köztársaság szelleme után fut, annál kevésbé fognak rá szavazni legközelebb, és akkor a Városházáról is kikerül a köztársaság, akarom mondani ő maga, mégpedig demokratikus szavazás által – ha egyáltalán engedik újraindulni posztkommunista szövetségesei.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. április 01. 15:55
Amennyiben azt keressük, hogy ki az "ész" Karácsony közegében, akkor hamar rájöhetünk, hogy neki nincsen közege( róla pedig nincsen jó véleményem). Gál J-t érdemesebb piszkálni-bár ez gusztus dolga. Nyomorult lelkek nyomorult, azaz végtelenül kicsinyes, tehetségtelen, önző, empátia szempontjából a béka segge alatt álló sorsa az övék. Életük értelme a permanens elnyomott szerepében tündökölni, híján a bármire, tulajdonképpen a bármi jóra. Egyszerűen képtelenség ez az élet szerintem, amit ők múvelnek. Nincsen benne semmi befektetés, csupán követelés. Félek, hogy ami vagy aki ezzel szemben föl tud állni, annak a muníciói is korlátozottak. Ezenkívül: elvileg mindegy, hogy ki irányít egy országot, nemzetet. A lényeg a biztonság és az erkölcs. Szerintem. Az erkölccsel vannak gondok általában. Vigyázzunk egymásra!
masikhozzaszolo
2023. március 23. 21:11
Én megfelelőnek tartom Karácsonyt. Meg fogják szavazni a budapestiek. És ha őt akarják, legyen nekik. Azért megfelelő, mert mindent teljesít, amit fontosnak tartanak a választói. Kiirtja az autósközlekedést, kihirdette a klímavészhelyzetet, a bicikliseket most még favorizálja, de majd azok is ki lesznek szerintem irtva, a rovarok hotelben, a fű tereken és a zacskókba, tűvé tesz mindent, amivel a bokába lehet fecskendezni, stb. Ha van elég ezt igénylő szavazó, hajrá.
concret
2023. március 23. 14:31
A republikanizmusnak addig volt valós tartalma, amíg rendi alapú, születési előjogokat őrző monarchiával állt szemben. Nálunk azért lett divatos, mert találni kellett valamit a több oldalról több módon elkoptatott demokrácia szóhasználat helyett. A hazai közállapotok a társadalom (változó összetételű) többségének megfelelnek. Mindegy, milyen szóval illetjük, és mindegy, mit (szintén bizonytalan jelentésűt) ígérnek helyette.
concret
2023. március 23. 14:03
Ez az írás teljesen fölöslegesen készült. Hacsak azt nem tartjuk haszonnak, hogy a főpolgármester személyének szokásos szapulása révén megint kellemesen összetartó tábornak érezhetik magukat a kormánypárti olvasók. Persze újra föl kell vetni a lehetőséget, hogy váltás történhet. De ez legkevésbé a fővárosi kormánypárti szavazókon, sokkal inkább a nem kormányzó pártok (ellenzékit okkal nem írok) vezetőin múlik. De hát erről a formálisan fontos győzelemről nem fognak lemondani. Ha Karácsonynak nem lesz ellenzéki versenytársa, akkor meg tehet szinte bármit, mulaszthat bármit - nem kell a győzelme miatt Szilvay Gergelynek aggódnia. Azért választja meg a főváros többsége, mert nem fideszes. Nagyon nem az. Nincsenek pálinkázós videói, és gyanítom: még vacsorázni sem megy disznótorba. Tarlós azzal ekézte, hogy vidéki. Nagyon mellényúlt, mert a legtöbben pont ilyenek vagyunk, fővárosiak: Pestre kerültek és itt megtelepedettek, főként Kelet- és Észak-Magyarországról. És mi jobban ismerjük - minden politikai hecckampánnyal szemben - mint a Belváros és Buda belterjes nyugdíjasai. A dolognak nincs is túl nagy jelentősége, inkább csak hiúsági kérdés. Itthon minden adu a kormányfő kezében van, és tud is vele élni. Budapest pártállása csakis Orbán után lesz érdekes, amikor a mostani lényegében egypártrendszernek megindul az eróziója. Karácsony és kortársai ennek kivárására rendezkedtek be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!