Kézfogás Ankarában

2023. március 17. 06:05

Nem úgy persze, ahogyan a Nyugat teszi Erdogannal hosszú ideje.

2023. március 17. 06:05
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Még a hatvanas években, amikor a ciprusi válság miatt Törökország viszonya alaposan megromlott a nyugati világgal, Süleyman Demirel, a török politika későbbi nagy öregje találkozott a brit külügyminiszterrel. Kezet nyújtottak egymásnak, ami szemet szúrt Ankarában, meg is kérdezték otthon Demirelt, miért fogott kezet a brit kollégával. »Miért, mit kellett volna megfognom?« – kérdezett vissza a politikus.

Igen, a politikában olykor kezet fogni a leghasznosabb a másikkal. Legalábbis ha nincs hadüzenet, ha állítólag partnernek tekintjük a másikat. 

Nem úgy persze, ahogyan a Nyugat teszi Erdogannal hosszú ideje. Hol az orránál fogva igyekeznek vezetni, hogy persze, uniós tag lesz majd Törökország, de per pillanat még nem tudnak közelebbi időpontot mondani. Máskor hátulról akarják leütni a törököket, hiszen marxista kurd gerillákat dédelgetnek uniós országokban. Előfordult az is, hogy a szív tájára mértek ütést, amikor Fethullah Gülen hitszónokot nem pusztán szóval támogatták, de titkos csatornákon sok minden mást is juttattak számára. Mindig akadt elég testrész a képzeletbeli török testen, amit csavargattak, kínoztak, annak reményében, hogy végül összeomlik a vérkeringés, ők pedig szakszerűen elvégezhetik az újraélesztést.

Ha Törökországot morális szempontból ítéljük el, érdemes megválaszolni azt a kérdést is, miért nem tesszük ugyanezt azokkal a nagyhatalmakkal, amelyek titkosszolgálati eszközökkel, gazdasági zsarolással, fegyverszállításokkal, gyilkosságokkal, mindenféle mocskos trükkökkel Nyugat-barát rendszert igyekeznek építeni abban az országban. 

Valójában Törökország globális jelentősége felbecsülhetetlenül fontos.

Már az első világháború kirobbantásában is döntő szerepe volt a török hatalmi állás megbillenésének. Hiszen az Oszmán Birodalom meggyengüléséből fakadtak a balkáni nemzeti mozgalmak és háborúk, ezért vándorolhatott a Monarchiához Bosznia-Hercegovina, nem beszélve a szeparatista mozgalmakról, amelyek – legalábbis részben – Ferenc Ferdinánd halála miatt főszerepet játszottak a globális embervadászatban. Törökország ma is kulcsország. Változatlanul szekuláris muszlim állam, ilyen minőségében pedig akadálya az iszlamizmus terjedésének. Törökország továbbá fontos szereplő a legújabb keletű világgazdasági válságban. ”

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 17. 14:35
A Szardogán meg a csüngőhasú..nagy kettős..:)
síróbohóc
2023. március 17. 12:37
Nagyon szép sivalkodás, Laci. Fel a fejjel!
MyOp
2023. március 17. 09:06
Törökország szép, Törökország jó. Na persze nem kell félteni az efendit, tudja mitől döglik a légy. Aztán a szerecsenmosdatás akkor sikerül tökéletesen, ha relativizálunk is egy cseppet. Tudom, van rokonszenv a törökökkel, mintha olyan nagyon jót tettek volna a magyarokkal az évszázadok alatt, ez is egyfajta Stockholm szindróma, amit a történelmi mítosz táplál. De a valóság az, hogy Törökország vaskézzel csap oda, ahol nem tetszik neki valami és nem kell megvédeni, és ha már van török (türk) szekér, nem mintha olyan jó lenne az (de a semminél csak jobb), de nem igazán iparkodnak bennünket arra felvenni, legfeljebb csak egy darabon, de a török sem bolond, hogy ne kérje meg a fuvar árát, végtére is mégiscsak ez a magát félig vagy egészen töröknek valló nép, a magyar, került olyan szerencsés helyzetbe, hogy Európa közepibe' jutott és (jelenleg) jó stárázsát áll ott értük. Ráadásul illene pár dologban elszámolniuk ezeknek a kiváló úriembereknek, mert a nagy zűrzavar közepette, azért mégis elfelejtjük, hogy eleik másfél millió örményt, és majd ugyanennyi szírt és görögöt tettek el láb alól - faji ás vallási alapon - és üldöztek el szülőföldjükről anno, amikor a modern Törökország alapjait fundáló Ifjútörökök "rendet" csináltak maguk körül és ezt nem hogy szerénységgel kezelnék, hanem még azt is agyonverik, aki emlegetni meri. Ahogy Virág elvtárs mondaná, az sem volt fáklyásmenet (valami ilyesmit mondott) és ami lényeg, hogy éjjel még mindig vérest vizel.
Pelso j.
2023. március 17. 09:01
A kézfogáson kívül érdemben mi történt, Laci? Pl pogácsa, ásványvíz volt elég?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!