Mire számítottak az oroszok?

2023. március 26. 21:43

Az egyöntetű ukrán ellenállásról és az orosz kudarcokról szóló tudósítások a propaganda felszíne.

2023. március 26. 21:43
null
Kosztur András
Kosztur András
Moszkva tér

„Egy évvel a háború kezdete után még mindig gyakran merül fel az a kérdés, mi lehetett az oroszok terve, és szintén sokszor hallhatjuk erre azt a választ – szakértőktől is -, hogy a Kremlben arra számítottak, az ukránok virágesővel, plüssmackókkal, sóval és kenyérrel fogadják majd a bevonuló orosz katonákat. Mivel nem így lett, könnyen úgy tűnhetett, hogy az oroszok teljesen inkompetens módon álltak a háborúhoz, és elbizakodottságuk miatt vágtak bele egy olyan elhúzódó harcba, amire nem voltak felkészülve. A kép azonban jóval árnyaltabb.

Miközben a háború első napjaiban a nyugati, és vele a magyar fősodor is gyakorlatilag kérdés nélkül továbbította az egyöntetű ukrán ellenállásról és az orosz kudarcokról szóló tudósításokat, az egyébként ukrán részről teljesen érthető lelkesítő propaganda felszíne – és sajnos a nemzetközi média érzékelési szintje – alatt egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, mi is történt valójában a ezekben a napokban, mi vezetett ahhoz, hogy Ukrajna 1991-es területének nagyjából ötöde ma is orosz ellenőrzés alatt van.

Mert amíg a sajtó Kijev szellemével, a melegebb éghajlatra küldött orosz hadihajóval, a befőttes üveggel leszedett drónnal és a traktorral ellopott tankkal volt tele, az oroszok Ukrajna déli részén egy nap alatt 28 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el szinte harc nélkül, és néhány nap alatt elérték nyugat felől Mariupol városát, eldöntve ezzel a Donbassz legnagyobb, akkor még ukrán kézen lévő városának sorsát.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkasfarkas
2023. március 27. 09:24
Felőlem a propagandisták azt írnak, amit akarnak, de elég ránézni a térképre: kevesebb területe van most az oroszoknak Ukrajnában, mint tavaly nyáron. Ez önmagáért beszél, a többi a propaganda felszíne - a moszkvatér.
Akitlosz
2023. március 27. 01:21
Már nem számít, hogy mire számítottak az oroszok. Az számít, hogy mit fognak elérni a jelenlegi helyzetből. A múlt elmúlt. A jövendő még alakítható.
amaurote
2023. március 27. 00:33
elképesztő ahogy ez a keresztény hős kinyilatkoztatja az igazságot orbán viktor főpapja németh sándor
Bell & Sebastian
2023. március 27. 00:21
Minden látszat ellenére itt is a beteg birkát marcangolják a vadak, annyi a különbség, hogy az egyikük kéjelegve, a másik önvédelemből. Miközben afölött lamentálunk, melyikük a gonoszabb, arról sosem szól a fáma, mit lehet kezdeni egy beteg birkával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!