A mongol sztyeppe végtelen szabadsága

2023. március 19. 07:16

Elkövettem azt a hibát, hogy március 15-e másnapján belenéztem az otthoni hírekbe.

2023. március 19. 07:16
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Mongóliában járok. A végtelen sztyeppék földjén, ahol megszületett az idő és a múlt – a mi múltunk is. Mozdíthatatlan csöndek mindenütt. Csak itt hallható, ahogy a némaság kikacagja a talmi zajt.

A táj valamiképpen visszaköszön a benne élők lelkében, tekintetében. Nehéz eldönteni, vajon a mi tekintetünkben Pannónia szelíd lankái vagy Hunnia vad pusztái köszönnek-e inkább vissza. Vagy Erdély zord hegyei s a meghajolni képtelen, szálegyenes fenyők. A mongol táj végtelen. Végtelen, széljárta sztyeppe. S ha belenézel egy mongol szemébe, derűt találsz majd – és ezer, soha ki nem fürkészhető titkot.

Hogy is írja Kosztolányi?

»Csak egy maradt meg, ami közös minden emberben: a mese. A sárkányok és a tündérek mindnyájunkban egyformán bennünk élnek. Ha mélyebben magunkba nézünk, a sárkány ott bent sokkal valóságosabb, mint a repülőgép. Ha a repülőgépek egyszerre mind elpusztulnának, a következő nemzedéknek talán már nem is volna semmi képzete a repülőgépről. De sárkányok mindig lesznek, amíg emberek élnek a földön.«

A legutolsó hely ezen a nyomorult földön, ahol ez még eleven igazság: Mongólia.

Mongóliában járok.

Itt ért az ünnep. Elkövettem azt a hibát, hogy március 15-e másnapján belenéztem az otthoni hírekbe. Soha ne tégy ilyet, ha normális országban jársz, ha sárkányok földjén jársz, ha ott jársz, ahol még csak férfiak vannak és nők vannak. Én megtettem. S belebotlottam Kim Lane Scheppele nevébe. Ó, bár ne tettem volna„ A végtelenség kitágította tudatom az örökkévalóságból hirtelen visszahúzódott a szánalmas jelenidejűség csigaházába, ahonnét soha nem látszik semmi más, mint az orrod előtt lévő másodperc s az őt ringató, lelegelhető fűszál.

Kim Lane Scheppele perspektívája a végtelen mongol pusztán – a szürrealizmus megtestesülése.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2023. március 20. 00:28
Ne állj a ló fejéhez Zsóti, mert a ló fél a szamártol! Semjén majd tanít lovagolni....
síróbohóc
2023. március 19. 15:54
Nagyon szép sivalkodás Zsolt, de most akkor végül meglett a geoláda?
mamarizsa
2023. március 19. 12:48
Tulajdonképoen a fideszes bandával együtt mehetne is. Lehet, hogy jobb ország lenne ez kútmérgezők nélkül.
szürkeSzarvas
2023. március 19. 11:44
A disznószerű,magyarellenes Kim Lane Scheppelét egyszerre kúrta a mi Haraszti Miklósunk a Halmai Gáborral.Amiként az Ady Enrénk a fehérmájú Brüll Adélt a könyvtáros Szabó Ervinnel es a Karolyi kormány szintén zsidó liberálnyik miniszterével-a Jászi Oszkárral. Mert a szerelem vak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!