Amikor Gulyás Gergelynek igaza lehet

2023. március 26. 13:45

Gulyás miniszter állítása, miszerint a mai Magyarországon van csak igazi sajtószabadság, Nyugat-Európában pedig, noha a törvény ezt előírja, nincs, első hallásra képtelenségnek tűnik.

2023. március 26. 13:45
null
Bauer Tamás
Facebook

„Amikor Gulyás Gergelynek igaza lehet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján egy állításának indoklásában megismételte azt a sokszor hangoztatott tételét, hogy Nyugat-Európában nincs olyan sajtószabadság, mint Magyarországon, más szóval Magyarországon a média sokszínűbb, mint Nyugat-Európában. Szó szerint leírtam a televízió-közvetítésből a kérdéses passzust:

»… ismét el kell mondjam Önöknek azt a valósággal megegyező meggyőződésemet, hogy miután az európai országok sajtója nem olyan sokszínű, mint ami itt egy-egy kormányinfón is kiviláglik, hanem egyhangú, tehát konzervatív sajtó nem létezik, és van egy főirány, amit aki nem követ, az utána nem nagyon írhat a gyakorlatban újságot – elvileg persze a média szabadsága törvényben biztosított, de a gyakorlatban a sokszínűség természetesen nem érvényesül –, ezért aki jó politikus akar lenni és jó ember, az akkor jár jól, ha mond valami rosszat Magyarországról.«

Gulyás miniszter állítása, miszerint a mai Magyarországon van csak igazi sajtószabadság, Nyugat-Európában pedig, noha a törvény ezt előírja, nincs, első hallásra képtelenségnek tűnik. Aki olvas nyugati nyelveken – de akár csehül, lengyelül vagy románul –, az tudja, hogy milyen gondolatgazdag azokban az országokban a sajtó, menyire különféle nézetek kapnak benne hangot. Alaposan átgondolva azonban be kell látnunk, hogy bizonyos értelemben Gulyás miniszternek igaza van.

Talán segít a dolog megértésében, ha Gulyás miniszternek abból a mondatából indulunk ki, hogy a nyugati sajtó »egyhangú, tehát konzervatív sajtó nem létezik«. Vajon mit érthet ezen a miniszter? Vajon mit szólnának ehhez olyan tekintélyes konzervatív lapok szerkesztői, újságírói és olvasói, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Welt, a Times, a Presse, a Figaro vagy a Rzeczpospolita? Érteni vélem, hogy mit jelent Gulyás állítása. Számára »konzervatív« az olyan újság, tévécsatorna vagy internetes portál, amelyik a Fidesz szellemiségét sugározza. (Ők mindenkit, aki nem az ő hívük, »baloldalinak« titulálnak itthon is és a világban is, ilyennek tekintik az Európai Parlament többségét, így a Néppárt pártjait is.) Az ilyen értelemben »konzervatív«, vagyis szélsőjobboldali lapból vagy médiumból olyan szélsőségesen nacionalista, a politikai ellenfelet kirekesztő, uszító és sokszor rágalmazó »újságírás« árad, amelynek Nyugat-Európában a főáramú sajtóban valóban nincs helye. Ahogy a nyugati demokráciák politikai közéletében sincs. 

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2023. április 06. 11:44
"kirekesztés" Ha le veszik a körmöd, ha el veszik a földed, házad, boltod, leseprik a padlásod, ha csak Népszabadság van és kész az nem kirekesztés?
Reszelő Aladár
2023. március 27. 09:19
Tehát megint az ijfabb körmös tanít jogállamra. Amúgy nehéz színesnek találni azt a sajtót, ahol 10-ből 10, 40-ből 39 és 100-ból 98 orgánum szerint nálunk minden szar, nincsen demokrácia, nincs sajtószabadság és mindent ellopnak. Közben meg az ifjabb körmös okoskodását olvasom...
nyoooc
2023. március 27. 06:05
Na, a déká sajtója, az aztán tényleg kirekesztő.
Rocktoberi
2023. március 27. 03:07
Ez hülye. Az Európai Néppárt például semmiben se különbözik a libsi pártoktól. Egy konzervatív párt például nem támogat életveszélyes iszlám bevándorlást, woke idiótaságot, LMBTQ zakkantakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!