Románok hódították meg Budapestet?

2023. február 21. 17:45

Akadnak érdekességek, például cirill betűs aknamentesítő feliratok.

2023. február 21. 17:45
null
Pataki Tamás
Demokrata

Miért éppen itt, a Bertalan Lajos utcában találkoztunk?

Mert egy igazi ritkaság látható ebben az utcában: egy óvóhely vészkijáratát jelző, falra festett nyíl. Az ilyeneket azért készítették, hogy a ház összeomlása esetén is meg lehessen találni az utcára vezető óvóhely vészkijáratát. Így a mentőcsapatok tudták, hol kell ásniuk, és kiszabadíthatták az összedőlt ház alatt rekedt polgárokat.

Mennyire láthatók az ostrom sebei a mai Budapesten, meg lehet ezeket különböztetni az ’56-os nyomoktól?

Akadnak érdekességek, például cirill betűs aknamentesítő feliratok. A szovjetek átkutattak egy-egy épületet, és ha nem találtak benne aknát, akkor megjelölték a falát. Gondoljunk bele, hogy ezek majdnem nyolcvanéves graffitik! Lövésnyomból pedig annyi van, mint az oroszokból, mindmáig sok épület homlokzatán láthatók, de régi fémkerítéseken is akadnak golyó ütötte lyukak. Pesten a belvárosban az ’56-os és ’45-ös lövésnyomokat lehetetlen megkülönböztetni, de Budán ’56-ban csak mérsékelt és rövid harcok dúltak, ezért különösen a belső részektől távolabb ha valahol golyónyomokat látunk, szinte mérget vehetünk rá, hogy a II. világháború emlékei.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. február 21. 20:21
A szokásos Mandiner színvonal. Semmi köze nincsen a cikk címének a cikk tartalmához. Átverés a Mandiner tartalomgyártása.
Box Hill
2023. február 21. 19:57
A románok megint bánhatják, hogy átálltak az oroszokhoz augusztus 23-án. Ördög az ördöggel.
lurker
2023. február 21. 18:38
Románok nem Budapestet hódították meg, hanem a mandinert. Tele van telexes román cigánnyal.
Zsolakomarom
2023. február 21. 18:14
Romanok mar keszulnek a Tiszantulra Orsos a nyugati kapcsolatai erositesen dolgozik, csak a romanok ismet furgebbek, okosabbak voltak Totok is kapnak egy darabot, mert jol szolgaljak Amerikat A nk-i helyzet fokozodik, ne legyen igazam !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!