Véres gyémántok fényében

2023. február 01. 13:56

Az Oroszországban működő európai uniós és G7-es multinacionális cégeknek mindössze nyolc százaléka vonult ki az orosz piacról.

2023. február 01. 13:56
null
Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet

„A jelen állás nagyjából az, hogy bár az orosz–belga gyémánttesók az amerikai ­szankciók ­miatt elkönyvelhetnek némi bevételkiesést, de a teljes elszegényedéstől azért nem kell féltenünk őket, tekintve, hogy a csiszolatlan gyémántok most ugyan másfelé utaznak először, de aztán immár vágva és csiszolva csak visszatérnek régi sikereik helyszínére, Antwerpenbe. 

Ráadásul a helyi szocialisták és zöldek ugyan szankcióhívők, ugyanakkor a flandriai regionális kormány, élén Antwerpen város polgármesterével, élénken ellenzi a szigorításokat.

Viszont a belga miniszterelnök nem habozott kijelenteni, hogy Putyin gyémántjai véres gyémántok, ami valószínűleg így is van. De van egy rossz hírem. Nemcsak az övéi, hanem az összes. Miként az olaj és a mobiltelefonjainkban található alkatrészek majd mindegyike, amiket aztán a más farkával csalánt ütlegelő neokolonialisták megbízásából jól fizetett szakemberek útmutatásai alapján a progresszorok legnagyobb örömére pár dollárért összetákolnak valahol Ázsiában. De ezt egy belgának igazán illene tudnia. Például, hogy mi történt Lumumbával a minden képzeletet felülmúlóan brutális volt Belga Kongóban, akivel nem az volt a baj, hogy komcsi lett volna, hanem inkább az, hogy megpróbált kiszállni a gyémántkartellből.

Bizonyos szempontból a helyzet azóta nem sokat változott. A srácok a gyémántsorról ma sem olyanok, akik összecsinálnák magukat az agresszív követelőzésektől és fenyegetőzésektől. És azt is vágják, hogy bár látszólag kavicsokról beszélünk, minimum Marilyn Monroe óta tudjuk, hogy Diamonds Are a Girl’s Best Friend, azaz a gyémántok a csajok legjobb barátai, és az örökkévalóságig kitartanak, hogy James Bondot se felejtsük ki a pakliból. Egyébként meg miért pont ők tanúsítsanak életükben először némi önmérsékletet?

Ugyanis mindeközben – amint az a világ legjobb menedzsmentképzőjének nevezett St. Gallen-i Egyetem kutatói által készített tanulmányból kiderül – a helyzet az, hogy az Ukrajna megtámadása előtt az Oroszországban működő európai uniós és G7-es multinacionális cégeknek mindössze nyolc (!) százaléka vonult ki az orosz piacról. 

Tehát miközben az ukránok vállalatokat (is) démonizálnak, a Nyugat pedig bármiféle érezhető eredmény nélkül szétszankcionálja a saját országait, a biznisz dübörög, akár egy tank.”

***

Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 02. 02:01
hol a bizonyíték köcsög? XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Magyar nemzet, mandi hazugsággyárak, mocskos kormánylapok.
csulak
2023. február 01. 19:58
nyugat mint mindig es mindenben ketszinuen cselekszik !
Rocktoberi
2023. február 01. 16:37
A nyolc százaléknyi cég átkozza magát azóta is, hogy ilyen balek volt. Álságos porhintés ez az egész szankciósdi. Csak az nem kerüli meg aki nem akarja.
Vata Aripeit
2023. február 01. 15:00
az a baj, hogy a tények egyáltalán nem játszanak szerepet ebben a mi kis valóságunkban, érzetek vannak, jóemberkedés, meg persze tényellenőrök...mi mások?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!