Társbérlők vagyunk Eurázsiában

2023. február 21. 14:50

A világ népessége folyamatosan növekszik, és a déli hétmilliárd is szeretne olyan színvonalon élni, mint az északi egymilliárd.

2023. február 21. 14:50
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Moszkva tér

„Az ukrajnai háború régi igazságokkal vágja fejbe azokat, akik elhitték, hogy a 21. században már az internet virtuális világa a legfontosabb realitás. Fontos a terület, és nem csak a netes területfoglaló játékban. Fontos igazi földdarabként is, amelynek birtoklásáért ma is meghalnak ezrek és ezrek. Fontos az energia és a nyersanyag, és csak a nagyon gazdagok, és a nagyon felelőtlenek engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak az olcsó és könnyen elérhető megszerzésükről.

A világ népessége ugyanis folyamatosan növekszik, és a déli hétmilliárd is szeretne olyan színvonalon élni, mint az északi egymilliárd.

Fontos az édesvíz, amely nélkül valóban nincsen emberi élet a Földön. Az egy éve folyó ukrajnai háború egyik, ritkán említett oka éppen az, hogy az ukránok elzárták a Krím természetes vízellátását, az oroszok pedig megszállták azt a területi sávot, ahonnan helyreállíthatják azt. Plasztikus példája ez annak, hogy a terület és a víz a maga természetes valóságában hogyan formálja ma is a politikát. Fontos az élelmiszer, mert önként senki sem akar éhen halni, és ha nagyon nagy tömegeknek elfogy az ennivalója otthon, akkor elindulnak oda, ahol még bőségben van. Nem ideológia hajtja őket, hanem az elemi életösztön, »az élet élni akar« ősi igazsága. Aki ideológiai lózungokkal, és nem az eredeti területük élhetővé tételével válaszolna erre, azt elsodorja a történelem.

A geopolitika szó mellett napjainkban egyre divatosabb a geoökológia kifejezés, amely a természeti, környezeti, élettani tényezőket is figyelembe veszi. De akármilyen divatos fogalmakat kreálunk is, egy ország vagy országok szövetsége esetében meghatározó a földrajzi helyzete”.

Nyitókép: MTI/EPA/Alekszej Druzsinyin

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 22. 09:34
ott hibázik a dolog te gané, hogy a Krímet, már 2014-ben megkapta az orosz és senki sem szólt a nyugaton. bazzd meg a redvás anyádat! te féreg. az északi egymilliárd, pedig nem hagyja, hogy az ilyen faszszopók mint Putyin lerombolják a jólétüket amit felépítettek. Ha nem tetszik menj a kurva anyádba vagy Szibériába! ott nem zavar senki. rohadt tetű!
tapir32
2023. február 21. 19:19
A háború és a szankció pártiak Putyin szövetségesei! A szankciók és a háború konzerválják a Putyin rezsimet és konfliktusos viszonyát Európával és az USA-val. Minden résztvevőnek nagy üzlet a háború. A háború pártiak mind nagyot kaszálnak Zelenszkijt is beleértve. Mások halálán, megnyomorodásán gazdagodnak. A dollárbaloldal azért támogatja a háborút mert, azt hiszik, hogy ha az USA és jópár EU ország nagyot kaszál az ukrán és az orosz emberek halálán akkor, nekik is leesik valamennyi. A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? A probléma mindig ugyan az. Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni de, feltámasztani nem lehet senkit sem. Tűzszünet és béke!
pepita
2023. február 21. 16:54
Megszólalt a Ted Kereshe ??
nemecsekerno_007
2023. február 21. 16:50
Jó reggelt Gyula! A mai mainstream idióták mind olyanok akik megbuktak földrajzból. Az internettel az a gond, hogy jobban használható a néphülyítésre mint eddig bármi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!