Beüt-e a klímakatasztrófa? Kipusztul-e a Föld élővilága?

2023. január 18. 09:10

És vajon erről az egészről az ember tehet? Greta Thunberg és az őt futtató sajtó szerint igen, igen és igen.

2023. január 18. 09:10
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„Ha viszont szeretnéd kialakítani a saját véleményedet, nézzünk meg néhány adatot, aztán dönts Te… De először egy kérdés: Ki hallott már a tömeges kihalásról? Vagy más szóval: nagy kihalási eseményről? Ha meghalljuk ezt a kifejezést, rögtön a dinoszauruszokra gondolunk. Valami aszteroida- vagy meteorit-becsapódás okozta a kihalásukat, ugye? Igen, vélhetően tényleg így volt. Illetve mindjárt pontosítunk egy picit…

Előtte azonban tudnunk kell, hogy nem ők voltak az egyetlen áldozat, és nem is ez volt az egyetlen ilyen eset. Tudományos vizsgálatok szerint a földtörténet során eddig öt nagy kihalási esemény történt. Az első a földtörténeti ókorban, az ordovícium végén, a szilur kezdetén, kb. 440 millió évvel ezelőtt. Ekkor a fajok 85%-a halt ki. A másik a devon végén, 374 millió évvel ezelőtt, és a fajok 75%-a veszett oda. A harmadik 250 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász határán, ami egyben a földtörténeti ókor és középkor határa is. Ez volt a legnagyobb: a fajok 95%-a kipusztult. A negyedik a kréta és a jura határán, 200 millió évvel ezelőtt, a fajok 80%-a kihalt, és épp ennek köszönhetően válhattak dominánssá a bolygón a dinoszauruszok. Akik viszont az ötödik nagy kihalási eseménynél, a fajok 76%-ával együtt el is tűntek.

Van egy közkeletű vélekedés, hogy ezt a nagy kihalást egy meteorbecsapódás okozta. Valójában ez téves. Az történt, hogy a Föld óriási vulkanikus tevékenységbe csapott, hatalmasat változott az éghajlat, lecsökkent a tengerszint. A végén valóban jött egy meteor, de az már csak hab volt a tortán. És hogy miért meséltem el mindezt? Egyrészt mert nagyon cool az egész. Másrészt mert egyes vélekedések szerint épp jelenleg zajlik a hatodik nagy kihalási hullám. Erről vita folyik tudományos körökben, de a média mindig csak a pánikkeltőket szólaltatja meg. Például Paul R. Ehrilch biológus a napokban épp erről a hatodik kihalási hullámról nyilatkozott, a média pedig csüngött a szavain. Ő az, aki még 1968-ban a stanfordi egyetemen azt mondta, hogy a következő évtizedben százmilliók fognak éhenhalni, és káoszba süllyed a világ.”

Nyitókép: ROBERTO PFEIL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ViolaFerro
2023. január 18. 20:22
Egyszerűen érthetetlen, hogy Jeszenszky, ez a semmihez sem értő, de nagydumás niemand nem érzi a saját jelentéktelenségét.
Lajoss
2023. január 18. 19:03
Jeszi,tudod,fingjad tele a befőttes-üvegeidet,ahogy igérted..
csulak
2023. január 18. 18:01
Teny az , hogy az emberallat "gazdasagi" tevekenysege, vagy esztelen PROFITja tonkreteszi az allatok es novenyek elohelyeit, igy azok megfelelo eletter hianyaban kihalnak. Az ember az egyetlen allat amely tudatosan tonkreteszi a sajat eletteret ! igy kierdemelte a legbutabb allat cimet !
01234567890
2023. január 18. 13:31
Zsóti! Nem válaszoltál a "levelemre" Nagy a baj, 3 nőstény (1 anya) (Bambi, Ugrí-Bigri és Dodó), 1 bak Cooki már napok óta nyugtalanul alszik, szeretnének összejönni Veled, napközben a hobbistát nézik 5-6-szor, lázba jönnek a hangodtól. Nem régen említetted, kecskékkel is próbálkoznál, a felsoroltak nagyon várják a pillanatot. Remegnek amikor meglátnak a hobbistában. Írjál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!