Furcsállom a sápítozást a Vármegye fogalma körül

2023. január 03. 20:41

Ugyanilyen joggal óbégathatna a sajtó által óbégatásra nógatott a Város kifejezés miatt is.

2023. január 03. 20:41
null
Pozsonyi Ádám
Facebook

„Furcsállom a sápítozást a Vármegye fogalma körül.

Miért pont a Vármegye zavar egyeseket? Ugyanilyen joggal óbégathatna a sajtó által óbégatásra nógatott a Város kifejezés miatt is, lévén az ország első privilégiumokkal rendelkező települése Székesfehérvár volt, amely a hagyomány szerint I. Istvánnak köszönhette jogállását – ezt a történettudomány sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja - de III. István (1162-1172) korához kötik a híres fehérvári jogcsalád kiállítását, mellyel Székesfehérvár hazánk első városává vált.

Lehet panaszkodni a jegyzőnél is, mely legalább 800 éves fogalom – lásd: Anonymus – és az első mai értelemben vett jegyző, akiről okleveleink megemlékeznek, Lőrincz mester volt 1332-ben.

Ha a háborgó bemegy a Városba a Jegyzőhöz, majd verje le a falról a címert is, melynek alap elemei az 1200-as évek elején már állandósultak és pénzeinken is szerepeltek.”

Nyitókép: MTI/Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkeptikus fickó
2023. január 05. 13:20
Különben a visszavármegyésítés nem fideszes találmány (ezért sem foglalkoztak vele az elmúlt években), hanem "Mi Hazánk"-os, ők kampányolnak vele évek óta. Gondolom, ez egy választási megállapodás volt velük.
Krupp Skya
2023. január 05. 07:10
Gábor Gyuri bácsi vár megye hozzá Alföldi Robi bácsi.
gonterl
2023. január 04. 19:38
Gondolom, hogy azokat a településeket nevezték városnak, amelyeknek volt váruk. Hogy a megyékből, hogy lettek vármegyék, arra nekem nincs elgondolásom. A mostani váltásról úgy gondolom, hogy valakinek eddig terjedt a történelmi ismerete.
444ről kitiltott
2023. január 04. 18:02
Jó lenne ha bevezetnék az első éjszaka jogát is és a nagy visszatekintők lányait a főispán úr dugná meg, mielőtt férjhez menne. Már csak a múlt tisztelete miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!