A pacifisták világháborúja

2023. január 29. 19:17

Akik átélték a háborút, igen kevés illúziót tápláltak vele kapcsolatban.

2023. január 29. 19:17
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„Akik átélték a háborút, igen kevés illúziót tápláltak vele kapcsolatban. Még ha el is fogadták egy szükséges rossznak, tisztában voltak az árral, amit fizetni kell érte, és kétszer is meggondolták a dolgot, mielőtt hadi ösvényre léptek volna. Az ellenérzésük a háborúval szemben inkább gyakorlati, mint erkölcsi alapokon állt.

A modern idők pacifistái ezzel szemben elvi, erkölcsi alapon ellenzik a háborút. Számukra a háború az elképzelhető leggonoszabb dolog, ezért egy erkölcsös ember sohasem fog erőszakos megoldásokat keresni a nemzetek közötti konfliktusok megoldására. Kivéve persze, ha sikerül meggyőznie magát, hogy létezik odakint egy, még a háborúnál is gonoszabb hétfejű sárkány. Ha létezik egy ilyen, akkor a pacifista vonatkoztatási rendszeren belül hadba szállni már nem bűn, hanem egy magasabb fokú morális imperatívusz. Ez egy igen tiszta sor, amit minden pályakezdő Szent-György lovag már az alapkiképzés során elsajátít az alaki kiképzés és az őrszolgálat között.

És nem olyan egyszerű Rodolfo cilinderéből előkotorni egyet. A mi Szent-György lovagunknak egyre satnyább, egyre alulfejlettebb sárkányokkal kell beérnie, egészen addig, ameddig egy kínai nylonzacskós papírsárkányt kaszabol donkihótés vehemenciával.

A második probléma a motivációk kérdésében rejlik.

A régi idők obsitosaiban volt egy jó adag cinikus opportunizmus. Ha a befektetés ár-érték arányban gyümölcsözőnek ígérkezett, akkor sohasem mondtak nemet egy kis csetepatéra. Ha viszont a kalkulus mérlege a negatív, vagy akár csak a bizonytalan felé billent, akkor jobbik eszükre hallgatva őseik véres kardját inkább hagyták a rozsdával marakodni.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. január 30. 13:38
KasztelRobi=háborúsuszító+putyinistamezőőr
mokány
2023. január 30. 13:22
A pacifisták , " piszok civilek " . A lovagok meg nem olyanok , mint a mai nyugati " birodalmi droidok " akiket kirúgnak az amcsi seregből egy déli ( konföderációs ) , zászlócskáért .
Reszelő Aladár
2023. január 30. 08:40
Manapság aki a háborúról dönt, annak a legritkább esetben kell abban bármilyen módon közvetlenül résztvenni. Nem kell terepre menni, nem kell golyózáporban menekülni, nem kell naphosszat vacogni a hidegben, nem kell megsebesülni és pláne nem kell meghalni. Manapság egy ukránnak viszont a hazája védelme mellett azért is kell meghalnia, mert a világ közvéleménye elvárja, hogy keleti bugrisként a generációja megint életét adja a nyugat kényelméért és jólétéért.
Alcofrybas
2023. január 30. 07:50
Rongyos 18 milliárd? Részletekben? Húha! Melyik állam lejmol évente az USA-ról X csiliárdot, tudomisén, ucsó hírek szerint is 4 milliárdot? Fegyverre? Melyik állam pumpolja Németországot tengeralattjáróért úgy, hogy meg is kapja? Melyik állam kap puszira atomarzenált, mert csókos? Melyik állam faszolt magának atomot azzal, hogy ő lesz aztán egy zsidó Spárta az USA szolgálatában? Melyik állam lett a semmiből csak úgy nemzetállam, hirtelen, mert a nagyhatalmak is aláírták, hogy hadd szóljon? Melyik állam hücpézi az idegbajba az európai nemzetek vezetőit az arcátlan követeléseivel? Melyik állam zsarolta végig a világot az USA nagyhatalami érdekeiért az elmúlt fél évszázadban? Melyik államot vezeti médiazsidó? BAGOLY (Zsídia ) mondja verébnek, ugye, drága barátom, Castel? Na, innen indul. Izrael, Ukrajna... Egyik kutya, másik eb. De azért csak mondjad. És mutogass. Figyelek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!