Kései bocsánatkérés Tamás Gáspár Miklóstól

2023. január 15. 20:59

Egy tépett lelkű nemzet meghatározó gondolkodója volt.

2023. január 15. 20:59
null
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Vannak rossz következményei annak, hogy próbálok elfordulni a médiától, a bulvártól, és szinte egyáltalán nem követem a napi híreket. Sok salakanyagtól megkímélem ezzel magamat, ugyanakkor fontos hírek sem jutnak el hozzám. Így történhetett, hogy pár nappal azután, hogy Tamás Gáspár Miklós nyilvánosan beszélt a daganatos betegségéről, én publikáltam egy cikket a jórészt ismeretlen családi hátteréről. Később láttam, hogy elég rosszul sikerült az időzítés. A motivációm érthető, ezt kutatom, és a magam módján igazságkereső vagyok, ahogyan ő is az volt a maga módján, a saját útján. Ez talán megbocsáthatóbbá teszi a hibáinkat is.

Most olvasom, hogy meghalt. Így utólag kicsit bánom azt a cikket, nem mintha szerintem olvasta volna az írásomat, és nem mintha bármi ne lett volna igaz belőle, de ez így elég ízléstelen időzítés volt, még akkor is, ha akaratlan. Tamás Gáspár Miklóst a tudása, felkészültsége miatt nagyra tartottam, és tartom, ő szerintem tényleg hitt abban, amit leírt, és ez nagyon fontos. Csak a cinikus, gonosz, hitetlen [nem Istenről beszélünk] emberekkel nem lehet mit kezdeni.

Ha volt valóban baloldali [jelentsen ez bármit ma már, bárkinek] gondolkodó, ő az volt. Magasztalni sokan fogják, az ilyenkor megszokott túlzásokon talán ő mosolyogna a leginkább, én egyrészről bocsánatot kérek tőle a cikkem időzítése miatt, másrészt azt kívánom, nyugodjon békében! Egy nagyon kemény időszak, egy tépett lelkű nemzet meghatározó gondolkodója volt. Hiszem, hogy ő jót akart a világnak, Magyarországnak, a magyar nemzetnek.

Mostanában nagyon sokat jár a fejemben ez a József Attila-vers. A szomorú hírt olvasva megint felbugyogott bennem. Nem kell félreérteni, nem Tamás Gáspár Miklósról szól, nem őt kell felemelni a »sárból«, de talán mégis mindannyian, mi, magyarok átérezhetjük. Vagy inkább mi, emberek.”

Nyitókép: Nyitókép: Ficsor Márton

 

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a demokratikus ellenzék egykori oszlopos tagja, az első szabadon választott parlament képviselője, 74 éves volt - számol be a 24.hu. A portál azt is megírja, hogy Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 16. 21:05
Van abban perverzió bőséggel, ahogy a köpcös genya, a trágár szlovákrendszámossal, a cuckoldkonzi álnemzetiekkel + a hazai dollárbaloldal kéz a kézben, testvéri egyetértésben, kéjtől lihegve, merevre szopja TGM kihűlt hulláját, miközben a szekus antimagyar már a poklokon rohad rosenfelddel, eisenbergerrel és a többi vérkomcsi mocsok elődjével. Legalább már tudjuk miért van Budaházy eljárás alatt, a böszme és a bandája meg a parlamentben. Egy színházi banda ez, szélbaltól a széljobbig.
Herskovics Lázár
2023. január 15. 22:29
Hihetetlen, hogy a nemzeti oldal újságírói és egyéb szereplői mennyire naivak. Semmit se értenek pl. TGM-ből se. Még csak igazi komcsi se volt. Igenis megélhetési figura volt, és lényegében, érdemben sohase szállt szembe a balliberális, globalista, szuperkapitalista világrendszerrel, se annak hazai ügynökhálózatával. Néha elejtett egy-két nagyképű kritikai megjegyzést az ellenzékkel szemben, de azok sohase voltak lényegiek. Legfőképpen sohase mutattak rá azok ügynökvoltára. Még egy sunyi Schiffer szintjére se jutott el, aki öt NER-ezés közt elejt egy-két ártalmatlan megjegyzést a globalizmusról és az EU vezetésének "hülyeségéről", amely utóbbi jó terelés szintén. TGM azt mondja, hogy nem figyeli a napi politikát. Akkor hol vannak a nagy filozófiai, vagy egyéb magyar művelődéstörténeti művek? Ebben akár adhatott is volna valamit a nemzetének - mármint a magyarnak. Ebben sokszor villantott érdekes dolgokat. De nyugati munkásmozgalmi kitekintése is hiányos volt, még ha ott is látszott az olvasottsága. Röhejes volt ugyanakkor, ahogy szinte bosszúsan beszélt arról, hogy bezzeg Göbbelst érdekelte a német munkásosztály. De hogy ebből neki leessen bármi, na, odáig már nem engedték korlátai - még csak intellektuális gyávaságot se mondanék, szerintem észre se vette magát, vagyis hogy belebotlott valamibe, és azzal kezdeni kéne valamit. Egy szó, mint száz, a végeredménye harmatgyenge, és végsősoron ő is csak egy opportunista, megélhetési ideológiai ripacs volt.
Zempléni
2023. január 15. 22:28
Szerecsenmosdatás.
abcdef
2023. január 15. 22:10
Nem hitetlen volt, aki csak megjátszotta a kommunistát és tátogva, feszélyezve énekelte az internacionálét, mint teszem azt Ganaji Bordon, hanem hithű, ezért tiszteletet érdemel, szerző szerint. Érdekes világban élünk...elképzeltem, hogy valaki nekrológjában az lenne a dicsérendő, hogy nem nyerészkedésből vagy hatalmi vágyból náci, hanem valóban hitt az eszmében, tehát tiszteletet érdemel. Nahiszen! Pedig a nácizmusnak nem is volt százmillió áldozata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!