Tudom, megint én leszek az ellenszenves semmisejó hipszter

2023. január 22. 12:36

Én a Himnusz helyett a Szózatot tenném a nemzet első dalává. Nem tudok azonosulni vele.

2023. január 22. 12:36
null
Bódi Ábel
Bódi Ábel
Facebook

„Tudom, megint én leszek az ellenszenves semmisejó hipszter, de én a Himnusz helyett a Szózatot tenném a nemzet első dalává. A Himnusz egy kesergő egyházi imádság, de szerintem annak sem igazán való, mert az a sor, hogy »megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt« minden keresztényi alázatot figyelmen kívül hagy. A jövendőt megbűnhődni? Krisztus a keresztet átugorva, már a keresztútról a feltámadáshoz ugrana? Nekem ez nem jön össze és nem is tudok azonosulni azzal, hogy »Uram adj ide mindent is, mert most már tényleg nagyon rossz volt nekem«...

Ellenben a Szózat! Micsoda elszántság, micsoda odaadás van benne a nemzet iránt, a száz halálon keresztül való kitartás, az ellentmondást nem tűrő sorok:

»Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar-.
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.«

Én nem keseregni akarok a magyarság sorsán, hanem ilyen, Vörösmarty-féle hozzáállással munkálkodni a magyar jövőn és ezt a Szózat fejezi ki igazán, ezt akarom hirdetni szilveszter éjfélkor, vagy akár meccsek előtt és legfőképp nemzeti ünnepeinken.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERsevik
2023. január 25. 19:56
Ritka pillanatok egyike, egyetértek Ábellel. A magyarázattal/okokkal árnyaltabban már, de a végeredményben mindenképp.
poverello 1226
2023. január 25. 14:20
Kedves Ádám! Értem én, hogy szerinted... Csakhogy a Himnusz nem utólagos, nekem a Szózat jobban tetszik kérdése, nem közvéleménykutatás tárgya. Kétszáz éve a HIMNUSZ, Kölcsey csodálatos összefoglalása Nemzetünkről, küzdelmeinkről! Ne nyissunk az "ünnepelt" felett vitát a születésnapján! Ne akarjuk a Holdat fényesebbre nyalni, mint amilyen. Méltatlan lenne!
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. január 24. 02:42
Ki nem szarja le, hogy ez a fostalicska mit gondol? Ki ez?
mnandi
2023. január 23. 12:16
Az Erkel-ükunoka által VISSZAkomponált, EREDETI ritmusban és hangnemben, és az első két versszak szövegét összevonva szerintem: "Isten, áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel! Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel! S merre zúgnak habjai Dunának, Tiszának, Árpád hős magzatai felvirágozának" ..szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!