Békeüzenet Ukrajnának

2022. december 20. 09:16

Lássuk be, az elmúlt tíz hónapban sem az orosz, sem az ukrán fél nem tudta maga alá gyűrni a másikat. Megyékért, falvakért ölik egymást.

2022. december 20. 09:16
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„»Eljött az ideje a tárgyalásos rendezésnek Ukrajnában, tűzszüneti vonalat kellene létesíteni« – írja Henry Kissinger egy brit hetilapban. – Vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg mások, mint Magyarország, arról beszél, hogy tűzszünetre van szükség – közölte egy rádióinterjúban Orbán Viktor. Furcsa, de zongorázni lehetne a két kijelentés fogadtatása közti különbséget. Az amerikai külpolitika 99 éves, világszerte elismert doyenje – fedje most jótékony homály Indokína bombázásában és annak eltussolásában játszott szerepét – szabad vegyérték, senkinek nem sérti már az érdekeit. A magyar miniszterelnök esetében viszont Brüsszelben és a budapesti amerikai nagykövetségen is prüszkölnek a borstól, amit az orruk alá tört az elmúlt tizenkét évben. Holott a háborút illetően álláspontjuk ugyanaz: 

a harc kifulladt, a mielőbbi békének nincs alternatívája.

A világpolitikát kétféleképp közelíthetjük meg. A realisták, mint nevük is mutatja, a valóságból, az egyes szereplők racionális megfontolásaiból és lehetőségeiből indulnak ki. Lássuk be, az elmúlt tíz hónapban sem az orosz, sem az ukrán fél nem tudta maga alá gyűrni a másikat. Megyékért, falvakért ölik egymást. A Moszkva-ellenes uniós ­szankciók miatt eközben nekünk, európai polgároknak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, amikor a kenyérért, benzinért fizetünk vagy sorba állunk a postai csekkel. Fejlettebb nyugat-európai országokban áramkimaradásra, a nappaliban is zimankós karácsonyra készülnek a polgárok, abban bízva, hogy fagyoskodásuk majd megbuktatja Putyint, és utána minden jobb lesz.

Ezt hirdetik az idealisták – a másik külpolitikai »iskola« –, akik a valóság helyett eszményeket tűznek a zászlajukra. Szerintük a megtámadott ukrán nép szabadságharcot vív az agresszor oroszokkal, valahogyan úgy, ahogyan Kovácsné védi magát bántalmazó férje ellenében a Kocka utcai lakótelepen. Csak éppen – mondanak ellent a realisták – Kovácsék drámája a négy fal között zajlik, még a szomszéd Szabóéknak sincs hozzá sok közük. Nekünk viszont van az ukrajnai konfliktushoz, úgy is, mint szomszédoknak:  az ukránok a kárpátaljai magyarokon is elverik a port.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Molly Riley

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. augusztus 16. 10:59
Lássuk be, kreténnek tetszik lenni. Az oroszok szisztematikusan darálják le az ukrán hadsereget, a fegyveriparukat, ukrajna fenntarthatatlan állapotban van, az újjáépítése pedig napról napra többe kerülne. Egyáltalán nincs itt befagyva semmi. Egyszerűen meg kéne végre érteni, hogy hibás kiindulási pont, hogy az oroszok el akarnák foglalni ukrajnát. Az oroszok ki akarják herélni a jelenlegi ukrán vezetést, és egy fegyvertelen országot akarnak maguk és a nato közé. Mi a faszt nem lehet ezen megérteni? másfél évvel ezelőtt a csúnya putyler ezt mondta kora reggel, és másfél éve ezt csinálja minden nap. Közben járulékos nyereségekre is szert te, ahogy SigSauer elmondta az előbb. Ki kéne jönni a saját hiedelmek fogságából és meg kéne nézni egy pillanatra a tényeket!
gonterl
2022. december 22. 16:55
Ukrajnát két nagyhatalom akarja maga alá gyűrni, ahogy Afganisztánt is. Lehet, hogy itt is hasonló végkimenetel lesz, mint ott! Persze pénz nélkül, csak a nemszeretem ország marad.
masikhozzaszolo
2022. december 20. 18:39
A Baptisták most küldtek 60 generátort. Generálják vele a feszültséget.
SigSauer
2022. december 20. 15:14
Az a baj, hogy az oroszok -van egy sanda gyanúm, bár annál több...- nem is akarták. Lassan őrlik fel az ukikat és égetik el a nyugati pénzt. Közben tapasztalatot szereznek élesben a nyugati fegyverrendszerekről, némelyiket elfogva, tanulmányozva. - Állnak az ukrán hidak. Szét tudták volna lőni? Igen. Nem tették, engedik az utánpótlást. - Bombáztak reptereket? Nem, had szálljanak csak fel az ukik. Az Oroszok az R-33S és R-33E légiharc rakétákat akár 160 km-ről, saját légtérből küldik az uki gépek felé, egyértrelmű az orosz légifölény. - Ukrajna teljes mélységében mindent eltalálnak, közben fogy az uki légvédelmi fegyverzet (néha ugye mennek a radar ellen rakéták is a drónok után, amik néha csak csalik..) Ez eléggé oroszos, ráérünk taktika. Ilyen az orosz néplélek is. Szóval óvatosan tegyünk egyenlőségjelet a két hadsereg közé, de leginkább ne. Az, hogy az ukránok nyernének, soha nem volt realitás. A propagandát meg nem kell beszopni. Az ukrán egy nyugati lélegeztetőn vegetáló tik-tok hadsereg. Naggggggyon érdekes lesz ennek a vége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!