Mégis bajban lesznek a németek

2022. december 13. 13:12

Igen, a tél megint keresztbe tett a német álmoknak. És az a nyüves globális felmelegedés sem érkezett időben.

2022. december 13. 13:12
null
Kontra
Facebook

„Egyre nehezebb eligazodni az európai energiahelyzet aktuális állásán. A diadalittas beszámolók hosszú ideje cáfolni akarják azt a prognózist, hogy orosz gáz nélkül bajba kerülnek az európai országok. Időszakonként arról jelennek meg beszámolók a vezető nyugati lapokban, – amit kritika nélkül átvesznek a hazai progresszív lapok – hogy a tározók töltöttségi szintje alapján a telet ki fogja húzni Európa és az orosz gáznak leginkább kitett Németország.

Aztán időnként a valóság bekopogtat az ablakon. Éppen ez történt most Németországban. Ugyanis a szakértők annyiban módosították optimista előrejelzéseiket, hogy a tartós hideg komoly kockázatokat rejt magában.

Igen, a tél megint keresztbe tett a német álmoknak. És az a nyüves globális felmelegedés sem érkezett időben. Szóval a tervek módosultak. Takarékoskodni kell, még inkább meg kell húzni a nadrágszíjat. Pontosabban fogalmazva lejjebb kell tekerni a termosztátot.

A Bundesnetzagentur vezetője, Klaus Müller szerint a gázzal való takarékosság az elmúlt év hasonló időszakához képest csak 13 százalékos, a jelenlegi körülmények között azonban ez kevés, legalább 20 százalékos megtakarításra lenne szükség, hogy hosszú távon ne történjen fennakadás az ellátásban.

Máskülönben az ipari szükségletek kielégítésére nem marad elegendő gáz.

Szóval a nép kicsit öltözzön fel jobban, izzítsák be a virágcserép-mécses kályhákat!”

Kiemelt kép: Daniel Roland/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. december 14. 21:41
Tegnap 1%-kal csökkent a tározószint, vagyis ha ez így meg tovább, tényleg kifogynak márciusra.
balu3
2022. december 14. 11:25
Névtelen cikkben egy csomó hangzatos dolog hangzik el. Nem is olyan régen Németország lerombolta Európát, ezzel együtt átadta Európa negyedét "szovjet"Oroszországnak. Érdekes módon '89 után vannak országok amik fejlődni és profitálni tudtak a helyzetükből, míg mások ugyanezen energiát és bizalmi tőkét égették el. Az energia függőség megszakítása radikális kényszerítés egyben lehetőségét adja a radikális megújulásnak, annak elvi lehetőséget kivéve hogy függjön Európa bárkitől is. 5 év múlva térjünk vissza ki mit gondol a német 30 C házából és mit a magyar 18 C házából mit gondol. Kis lábjegyzetbe az aki itt Magyarországon abban hisz hogy nyugaton nagy a szar, igazából fordítva van, nálunk még a tűzifa kiszállítás megszervezése se ment a kormány részéről, tojik kormány az emberekre, bezzeg a haldokló nyugatozást kurugyoló állatok ezt nem mondják el . Celsius fok karika
LancelotDuLac
2022. december 14. 09:44
x DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Agnieszka
2022. december 13. 23:47
Gyerekkoromban fűtetlen szobában aludtunk az öcsémmel , este a szüleim a nagyszoba cserépkályhályán megmelegítették a dunyhákat, reggel jégvirágos volt az ablak. Azt hittem, a 19 fokos határ bakfitty. Októbertől a fémbetétes kandallóban fűtöttünk, egész dec. elejéig a maradék és ház körüli fánkkal. Kiábrándítóan sokat fáztam. Nagyon nehéz volt a nyárihoz képest a hőmérséklet esésre egyáltalában átállni. Most élvezzük az egyenletes meleget a házban, ahogy kinéz, márciusig kihasználjuk az olcsó gázt, utána, ha kell, jön megint fa. Biztosan kell majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!