Józan ész helyett megfelelés az establishmentnek – Ez Brüsszel válságkezelési technikája

2022. december 08. 11:39

Brüsszel politikai megleckéztetés miatt az egész európai közösség stabilitását teszi kockára.

2022. december 08. 11:39
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Kontra

„Miközben Európában egyre mélyebb gazdasági, politikai és társadalmi törésvonalak jelennek meg a különböző típusú válsághelyzetek állandósulása miatt, addig Brüsszel a hosszú távú következményekkel nem törődve, egyes tagországok politikai megleckéztetése révén az egész európai közösség stabilitását teszi kockára. Sümeghi Lórántnak, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjének az írása.

Azt követően, hogy nemrég végleges bizonyosságot nyert az az eddigi feltételezés, miszerint a »bizonyos és számszerűen meghatározott« feltételekhez kötött uniós forrásokhoz vezető út mégsem konkrétumokból, illetve előre meghatározott mérföldkövekből, hanem sokkal inkább véleményes és a végtelenségig kibővíthető kritériumokból áll, túlzás nélkül kijelenthető, hogy a brüsszeli gyakorlat mind Lengyelország, mind pedig Magyarország esetén is kimeríti a politikai zsarolás fogalmát.

Úgy tűnik, a bürokratikus modus operandi az elmúlt évekhez képest mit sem változott: ahogy a múltban a migrációs és a koronavírus okozta válság idején, úgy Brüsszel a jelenlegi háborús, illetve szankciós politika okozta gazdasági válság kapcsán is az átfogó európai érdek képviselete helyett ismét kizárólag az ideológiai nyomásgyakorlás fokozásában érdekelt.

Adódik a kérdés, hogy ami a politikai, illetve gazdasági versenyképesség kérdését illeti: mindez milyen hosszú távú perspektívát jelent nemcsak a kelet-közép-európai térségre, hanem magára az egész európai közösségre.

Hogy a kérdés mennyire nem légből kapott, hűen érzékeltetik az elmúlt évek azon, hasonlóan politikailag motivált válságkezelési technikái, amelyek rendre nem a krízisek megfelelő ellenszerét keresték elsősorban, hanem sokkal inkább a válsággal összefüggő brüsszeli ideológia kiterjesztésének a lehetőségét. Ennek következtében jelentősen korlátozódott Európa önvédelmi és fejlődési képessége.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coupdetat
2022. december 08. 16:08
Örvendezzetek Kecskebaszók ! 2 havi mélyponton a HUF ... gigantikus külker mérleg hiány ... 26 éves rekordot döntött az inflációs adat. Magasan húzzuk az ívet, minket irigyel Andorrától Zimbabwéig mindenki, mi vagyunk az EU lámpásai .
Lajoss
2022. december 08. 14:51
Lóri,elegük lett a csuti tolvajból..csodálkozol?
Pelso j.
2022. december 08. 14:40
Hát, pubi, itt ugyan szó nincs a közösség stabilitása inogna, vagy kockára lenne téve. Az EU befolyásos országai meglepően egységes véleménnyel vannak rólatok.
olajfa1
2022. december 08. 14:18
Nagyon szorgalmas ez az "establishment" az európaiság tönkretételében! Az EU meg hagyja magát kiherélni az "establishment"-nek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!