Oroszország egyszerűen nem tud a Nyugattal versenyezni

2022. december 27. 19:00

A Kína alá beszorulás a legjobb forgatókönyv, amiben reménykedhetnek.

2022. december 27. 19:00
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Az alábbi orosz videó szerint jön a T-14 Armata a háborúba. Lehet - és az is lehet, akár 10-20, akár 50 darabot is ki tudnak állítani, de BMPT Terminátor példájából kiindulva inkább csak megmutatják, kielégítve az igényeket – egy vegyes kötelékben. Ha egyáltalán lesz belőle valami – de ez nem hogy a nagy képen, de a kis képen sem változtat.

Az orosz hadvezetés megfogalmazhat nagy terveket új alakulatokról, megnövelt létszámról. Ma a fronton lévő katonáikat sem tudják ellátni - orosz frontkatonák szerint.

A papír mindent elbír, az orosz hadiipar kevésbé.

A generációs technikai lemaradást behozni szinte minden területen, egy alig 150 milliós, közepesen fejlett ország erejét felhasználva önmagában óriási feladat lenne, de a létszámbővítéssel együtt gyakorlatilag lehetetlen.

Egy pillanatig sem becsülöm le az oroszokat – minden területen ott vannak, az űrtől a tenger mélyéig. Ez önmagában teljesítmény. Van egy-két részterület, ahol még ma is azt mondom, ár-érték arányban versenyképesek az amerikai technológiával – a Kalibr például kiváló eszköz. A tüzérségük pedig hatalmas -jókora lőszerkészlettel.

De nagy elemző képesség nem kell ahhoz, hogy egy közepes erőforrásokkal rendelkező ország nem tud a nagyságrenddel nagyobb erőforrásokkal rendelkező USA vezette tömbbel mindenben versenyezni, azaz bukásra van ítélve.

Ezt az Armata példája is mutatja, az orosz légierő leszereplése is mutatja.

Mindenhol próbáltak az oroszok fejleszteni, szinte sehol sem sikerült állni a sarat. Szétaprózták magukat, akárcsak Ukrajnában Bármilyen tapasztalatokat szereztek is, még ha kezdenek is valamit a rendszer hatalmas hiányosságaival, Oroszország egyszerűen nem tud a Nyugattal versenyezni – legfeljebb Kína junior partnereként. A Kína alá beszorulás a legjobb forgatókönyv, amiben reménykedhetnek.”

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. december 28. 21:28
"Oroszország egyszerűen nem tud a Nyugattal versenyezni" Nos! Ideje kimosni a csipát Demkó Attila szeméből! Nyugatot (legalábbis Európában) eddig Oroszország tartotta el! Ez tény! Meglátjuk, mire megy a "nagy nyugat" az orosz energiahordozók és nyersanyagok nélkül...! Nyugat versenyképessége azon állt, vagy bukott eddig (most már csak bukni fog), hogy az oroszok adtak elég olcsó energiahordozót Nyugat Európának! Ennek vége, lássuk, mit tud a nagy lángelme nyugat "gombolyítani" az oroszok nélkül! Mellesleg..., szerintem nem is akar Oroszország versenyezni a nyugattal! Mindent megtud és meg fog tudni csinálni amit eddig nyugatról szerzett be! nem is értem, miért kell ennyire hülyének nézni az oroszokat? Űrtechnológiában veri minden területen nyugatot, márpedig ha ebben ott van, akkor más sem okoz neki gondot! Az természetes, hogy eddig olcsóbb és egyszerűbb volt beszerezni nyugatról a technológiát, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének képesek maguk is előállítani ugyan azt a minőséget! A németek, vagy a franciák is megtudnák csinálni azt amit a japánok, még is sok mindent onnét importálnak! Mára már nincs különbség technológiai tudás terén, országok között! A gyárak, infrastruktúrák megléte az amiben esetleg hiány lehet egyes országokban, de a tudás mindenütt megvan (az oroszoknál is)! Ennyi!
Akitlosz
2022. december 28. 11:55
Azt a pár tíz Armatát nem azért vetik be, - már ha igaz - hogy megnyerjék velük a háborút, hanem harci tapasztalatok szerzéséhez. Ha a tank beválik és bizonyít, akkor az külföldi megrendelésekhez vezethet és egyben segít eldönteni, hogy az orosz hadsereg is nagyobb számban akarja gyártatni. Különben az a tank nem lehet rossz, tekintve, hogy már a NATO is ahhoz igazítja a tankfejlesztését. Sőt csak az Armata léte miatt kezdett a NATO új tankokat kifejleszteni. Ha nem létezne az Armata, akkor nem terveznének most Leopard 3 tankot.
Akitlosz
2022. december 28. 11:50
Gazdasági háború is zajlik. Kinek van olaja, gáza, uránja, gabonája? A Nyugatnak? Egy jó pénzt kellene csinálni a világkereskedelemhez a dollár kiiktatásához a világkereskedelemből és a Nyugat megcseszhetné. Amerika szinte az egész világon élősködik, rajta kívül mindenki jobban járna, ha ezt sikerülne megszüntetni.
Akitlosz
2022. december 28. 11:46
"Ma a fronton lévő katonáikat sem tudják ellátni - orosz frontkatonák szerint." Ukrajna el tudja az övéit? A háborúzás nem abszolút, hanem relatív dolog. Csupán az éppen aktuális ellenségnél kell jobbnak lenni. Ukrajna mennyire bírja ellátni a saját hadseregét? Az meg politikai döntés, hogy a Nyugat meddig és mennyire tápolja Ukrajnát. Amúgy a nyugati hadiipar sincsen felkészülve egy háborúra Oroszországgal. Eddig jobbára a régi, már legyártott cuccokat adták oda a raktárakból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!