Ami látszik és amiről inkább csönd van

2022. november 18. 13:54

A dinamikus növekedés javította a munkaerő-piaci helyzetet: a foglalkoztatás bővült, ezúttal nem a közmunkák kiterjesztésének köszönhetően, mert azok visszaestek, az elsődleges munkapiac kereslete nőtt.

2022. november 18. 13:54
null
Petschnig Mária Zita
Hírklikk

„Nincs itt semmi gond, állapíthatjuk meg, ha a magyar gazdaság első háromnegyedéves adataira nézünk. Az ördög azonban a részletekben van, és az elemző nem tekinthet el a részletek felfejtésétől, bemutatásától sem, túl a kormánypolitika által sulykolt féligazságokon.

Ami rendben lévőnek látszik

Az előzetes adatok szerint a KSH az év első kilenc hónapjára kivételesen jó növekedési lendületet jelzett a magyar gazdaságra. Hat százalékosat, ami megközelítette a Covid behorpasztotta mély bázison kirajzolódó tavalyi magas dinamikát (hét százalék). Unión belüli összevetésben ezzel a számmal az élvonalban lehetünk, jóval meghaladva az utolérni kívánt német gazdaság növekedését is. A GDP-többletnek az összetevőit még nem ismerjük, de a közvetett adatokból az vélelmezhető, hogy a mezőgazdaságon kívül – amelyet az idén az aszály jelentősen sújtott – valamennyi ágazat növekvő teljesítményt nyújtott. Az ipari termelés hét, az építőipari öt százalékkal nőtt, a kiskereskedelmi forgalom nyolccal bővült, és más szolgáltatási ágazatok is behozták, túlszárnyalták a Covid alatti visszaesést. 

A dinamikus növekedés javította a munkaerő-piaci helyzetet: a foglalkoztatás bővült, ezúttal nem a közmunkák kiterjesztésének köszönhetően, mert azok visszaestek, az elsődleges munkapiac kereslete nőtt. A munkanélküliség rátája ugyanakkor 3,6 százalékra zsugorodott, a reálbérek pedig hat százalék körül emelkedtek – a megugró infláció ellenére is.

Ha és amennyiben az év utolsó negyedévében éves alapon visszaesik valamelyest a GDP, az esztendő átlagában akkor is négy százalék fölötti bővülés várható, ami arra utalna, hogy nagyjából visszaállna a magyar gazdaságban a járvány előtti, 2017-2019 közötti dinamika. 

Csakhogy…”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafutó
2022. november 19. 22:04
Emlékszem, PETSCHNIG bement a köztévébe 2006 elején, és bizonygatta, hogy a gazdaság teljesen rendben van, és a Fidesz hazudik, mikor ennek az ellenkezőjét állítja. 2006 végén ismét beszélt a TV-ben, de ekkor már azt mondta, hogy ő már évek óta jelezte, hogy problémák vannak a gazdaságban. Ennyit a szakértelme hitelességéről...
linkeloe
2022. november 18. 22:56
Komolyan!! Egyetlen jóslata is megvalósult ennek az asszonynak , és intézetének???
zakar zoltán béla
2022. november 18. 21:13
405-407
zakar zoltán béla
2022. november 18. 21:11
Az egyetlen szó, ami miatt firkált a HÖLGY: CSAKHOGY. Ez pl. Fodor Gábornál:blablablabla...., DE. A DinamiKus libaretta dumaszófosószfisztika...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!