Ha Putyin megtámad egy NATO-országot, mik a jogi kötelezettségeink?

2022. november 15. 22:33

Morális kötelességünk-e és érdekünk-e amerikai erőket küldeni, ha egy NATO-tagállamot megtámadnak?

2022. november 15. 22:33
null
Charles Cully Stimson
Heritage

„Milyen jogi kötelezettségei vannak az Egyesült Államoknak, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendeli hadseregének, hogy támadjon meg egy NATO-országot, és a NATO hivatkozik a szerződés 5. cikkelyére, a kollektív önvédelmi rendelkezésre?

Erre a bonyolult jogi kérdésre az a válasz, hogy szűken foglalkozunk ezzel a cikkellyel. Azonban még mielőtt ebben jobban elmerülnénk, vegyünk sorra pár figyelmeztetést.

Először is, amint azt kollégáim már megírták (lásd itt, itt, itt és itt) Putyin inváziója Ukrajna ellen, amely egy NATO-n kívüli ország, törvénytelen, aljas és teljesen indokolatlan. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki korábban színész és humorista volt, mielőtt jelöltette volna magát, inspiráló, bátor és hazafias volt, akárcsak Ukrajna népe.

Jelen pillanatban, tekintettel az orosz hadsereg országszerte tapasztalható halvány és koordinálatlan katonai támadására, valamint az ukrán katonai és polgári lakosság merev ellenállására, nyitott kérdés, hogy Oroszország sikeres lesz-e katonai céljának megvalósításában. Tekintettel azonban az orosz hadsereg méretére, arra, hogy törvénytelenül polgári személyeket céloz meg, és más, a haditörvényt és a genfi ​​egyezményeket vitathatatlanul megsértő akciókat hajt végre, idővel sikerrel járhat. ...

Másodszor, a fent feltett jogi kérdésre adott válasz nem ad – és nem is áll szándékában – választ adni a következő nagyon fontos kérdésekre: ha egy NATO-országot megszállnak, erkölcsi kötelességünk-e amerikai erőket a vészbe küldeni? Nemzetünk érdeke lenne amerikai erőket küldeni? Vajon az amerikai erők küldése vagy egyéb katonai, hírszerzési, illetve logisztikai segítségnyújtás növelné-e a világháború esélyeit?

E cikk szűk fókusza kizárólag jogi kötelezettségeink körvonalazására irányul.”

Nyitókép: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. november 18. 21:09
Tegyük fel, hogy a NATO megtámadja Ukrajnát, és csodával határos módon, elfoglalja Kijevet. Az Oroszok el lehetnek délen és keleten, de a NATO közelebb kerül Moszkvához, ráadásul úgy, hogy a megtámadott felszabadításként éli meg az ukrajnai bevonulást. A mostani hősöket elhelyezik a lassan kiürülő Guantánamói vendégházban.
Bauerj
2022. november 16. 18:38
"Először is, amint azt kollégáim már megírták, Putyin inváziója Ukrajna ellen, amely egy NATO-n kívüli ország, törvénytelen, aljas és teljesen indokolatlan. Naton kívüli országot megtámadni törvénytelenül, aljasul és teljesen indokolatlanul csak az USÁ-nak van joga. Vagy meg tudja ez a kettősmércés nagyarc indokolni, hogy mitől volt törvényes és indokolt Jugoszlávia bombázása vagy Irak megtámadása? A többit már nem is sorolom.
csulak
2022. november 16. 16:51
Nos ukrajna tamadott meg egy NATO orszagot, ugyhogy ezen gondolkozanak az amcsi elvtarsak !
vamonos
2022. november 16. 12:20
A végső konklúzió tehát, amit már régóta mondunk, hiába a Nato tagság, nem védenének meg bennünket, bárki is támadna ránk. Akkor meg miért is vagyunk benne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!