Vona Gábor szíves figyelmébe

2022. november 12. 11:37

Miért fogadná el mindenki a bíróságokat objektív fórumokként? Ez a józan ész szempontjából is nonszensz.

2022. november 12. 11:37
null
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Facebook

„A legutóbbi Öt-ben Gábor azt fejtegette, hogy x számú elbukott sajtópernek legyen következménye – méghozzá anyagi –, hiszen a bíróságokat mindenki elfogadja objektív ítélőszékként. (Remélem, tartalmilag jól idéztem az okfejtést.)

Ez egy igen klasszikus hiba. A következtetés talán megállna, ha a premissza igaz lenne – de miből gondolja, hogy mindenki elfogadja objektív ítéletként a bírósági ítéleteket?

Mondok két példát gyorsan. Az egyik esetben videó-és hangfelvétel van valamiről, amit egy médium lehoz, majd a bíróság úgy ítél, hogy ami a videó-és hangfelvételen látható, az nem történt meg.

A másik esetben egy médium megírja, hogy a következő hetekben informácói szerint egy politikus milyen tisztségeit fogja elveszíteni, ezek mindegyike valóban megtörténik az anyag publikálását követő hetekben, majd a bíróság úgy ítél, a médium hazudott (holott »objektív« bizonyíték van az ellenkezőjére, mert a »jósolt« dolgok megtörténtek).

Miért is fogadná el mindenki a bíróságokat objektív fórumokként? Ez a józan ész szempontjából is nonszensz: a bírák is emberből vannak, vannak elfogultságaik, vannak számukra kedves és nem kedves dolgok, és valószínűleg a székletük is büdös, mint mindenki másnak. Attól, hogy »bírák«, nem lettek istenek, nem az Olümposzról szálltak le közénk, nem tévedhetetlenek vagy objektívek. Nem azért fogadjuk el az ítéletüket, mert azok objektív értelemben megállják a helyüket, hanem mert van egy jogrend, és abban bizonyos esetekben döntést kell hozni. Aki tiszteli a törvényt, az elfogadja a döntést, de »nem« azért, mert egyetért vele, vagy mert az »objektív« értelemben »igaz« lenne. Ez kellemetlenség, de kisebb, mintha keresnénk a mindig mindenkinek megfelelő törvényeket, amelyek viszont nem léteznek. Az átlagember számtalanszor anyázik a rá kiszabott bírságok/ítéletek miatt, és nem kevés esetben – objektíve – igaza is van, csak épp a törvény vagy a bíró mást mond.

És még a törvényeknél is szubjektívebb egy bírói ítélet. Röviden: nem azért fogadunk el egy bírósági ítéletet, mert az igaz, vagy »objektív«, hanem azért, mert ítélet. Ez ennyire egyszerű. Ez a civilizált, rendezett élet szükségszerű kényszere, nem pedig az égi igazságosság megtestesülése.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MIPIUSZ
2022. november 14. 12:13
Mivel a bírók is emberek ők is hibázhatnak, valamint lehetnek elfogultak is politikailag, vagy más okból, merthogy emberek. Ők sem tökéletesek természetesen. Tehát nem szabad kijelenteni, hogy mindenki elfogadja a döntésüket. Jó lenne, persze ha hibátlanok, tévedhetetlenek és tökéletesek lennének. Valaki elhiszi, hogy őket sosem szokták megfélemlíteni, megzsarolni...?Lefeljebb ez nem derül ki a nagyközönség számára... Ez persze csak egy logikai eszmefuttatás és bármelyik országra igaz lehet: Nincs tévedhetetlen és elfogulatlan ember....tehát bíró sem...
Davidov
2022. november 13. 13:16
Egy újabb kecskebaszó?! Megadja a módját a szexnek?!
gonterl
2022. november 13. 11:47
Minden cselekvést a lehetőség, és nem a jog határoz meg. Akinek lehetősége van, az a jogot is megváltoztathatja, amire aztán előszeretettel hivatkozni is szokott. Ha valaki a jogszerűséget keresi, annak azt kell megvizsgálnia, hogy milyen lehetőség alapján alkották meg a szóban forgó törvényt. A bíróságok a mindenkori jogok alapján ítélkeznek, a cselekvések pedig a lehetőségek alapján zajlanak.
Lajoss
2022. november 13. 08:43
Gábor,igazad van,hazudozzatok tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!