Orbán egyszerre kint és bent

2022. november 14. 10:46

Vajon a végtelenségig tolerálja-e az Európai Unió, hogy Orbán Viktor egyszerre legyen tagja és ellensége az Uniónak?

2022. november 14. 10:46
null
Berend T. Iván
Népszava

„A miniszterelnök naponta elítéli és elhibázottnak tartja az USA és az EU Ukrajnát segítő politikáját. Szerinte ez a béke akadálya. Októberi berlini látogatásán azt állította, hogy »Amerika tartósítja a háborút azáltal, hogy fegyverekkel látja el Ukrajnát«. Vagyis nem Putyin, az agresszor, hanem Biden felelős a háborúért. Érdekes logika. De van benne rendszer, hiszen ugyanakkor – mint legutóbb nyilatkozta – a »béke reményét Ukrajnában Trumpnak hívják«. Ez ugyanis igaz. Trump csodálja a diktátorokat és kijelentette: “szeretem Putyint és Putyin szeret engem”, tehát valóban megszüntetné Ukrajna támogatását, és odadobná az országot Putyinnak, vagyis megteremtené Putyin békéjét. Orbán Viktor szerint ezt kellene tenni.

A magyar miniszterelnök még nem élt, de talán hallott róla, hogy szó szerint az általa most javasolt politikát folytatta Chamberlain angol miniszterelnök 1938-ban: elment Münchenbe Hitlerhez, és odadobta neki Csehszlovákiát, hogy megbékítse. Mire is vezetett ez, miniszterelnök úr? Megnövelte Hitler étvágyát és önbizalmát, ő pedig ezután megtámadta Lengyelországot. Az orbáni kicsavart logika szerint ekkor a nyugati hatalmak robbantották ki a II. világháborút, mert ezt az újabb lépést nem nyelték le, hanem hadat üzentek Hitlernek.

A hitleri analógia kísérteties. Ha Putyin megkapná Ukrajnát, még nagyobb étvággyal készülne más volt szovjet tagállamok, a független Észtország, Lettország, Litvánia, Moldova, majd később Lengyelország bekebelezésére. Ezeket az országokat jó ideje fenyegeti, határaik mentén provokatív hadgyakorlatokat tart. Putyin teljesíteni akarja »küldetését«, az Orosz Birodalom helyreállítását.

Vajon örökké sikerülhet-e ügyeskedve egyszerre kint is és bent is lenni, elfogadni a hatalmas támogatást és elítélni azt, aki adja? Vajon a végtelenségig tolerálja-e az Európai Unió, hogy Orbán Viktor egyszerre legyen tagja és ellensége az Uniónak?”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miazhogynagyonis
2022. november 15. 09:03
ez még van?
Akitlosz
2022. november 15. 01:28
"Az orbáni kicsavart logika szerint ekkor a nyugati hatalmak robbantották ki a II. világháborút, mert ezt az újabb lépést nem nyelték le, hanem hadat üzentek Hitlernek." Ez nem kicsavart logika, hanem a tényállás. Hitler "csak" egy német-lengyel háborút csinált. Világháborút Anglia, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland csináltak belőle.
Akitlosz
2022. november 15. 01:26
"Amerika tartósítja a háborút azáltal, hogy fegyverekkel látja el Ukrajnát. Vagyis nem Putyin, az agresszor, hanem Biden felelős a háborúért. Érdekes logika." És még igaz is.
Akitlosz
2022. november 15. 01:22
"Vajon a végtelenségig tolerálja-e az Európai Unió, hogy Orbán Viktor egyszerre legyen tagja és ellensége az Uniónak?" Ezt miért tőlünk kérdezi? A Mandinernek annyira nincsen pénze újságot írni, hogy az olvasóitól várja a válaszokat a cikknek álcázott kérdéseire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!