A demokratákkal szimpatizáló sajtó relativizálja a republikánus előretörést

2022. november 13. 15:56

Médiakörkép az amerikai félidős választásokról.

2022. november 13. 15:56
null
Budai Balázs
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„A demokratákkal szimpatizáló magyar orgánumok már a választást megelőzően próbálták relativizálni a republikánus előretörést azzal, hogy hangsúlyozzák, az elnöki ciklus félidejében tartott szavazáson a regnáló elnök vereséget szokott szenvedni. Azonban az elmúlt 100 esztendő félidős választásainak eredményei megcáfolják ezt az alapvetést. A republikánusokat támogató portálok eközben igyekeznek csak a győzelmük tényéről beszélni, annak mértékéről viszont már kevesebb szót ejtenek.

Még messze az amerikai félidős választások eredményhirdetése, hiszen Georgiában – a cikk írásának időpontjában úgy áll, hogy itt fog eldőlni melyik párt kerül többségbe a Kongresszus felsőházának számító Kongresszusban – úgy néz ki, hogy szükség lesz egy második körös választásra is. Azonban az már most látszik, hogy milyen narratívák mentén értékeli a választást a magyar sajtó republikánusokkal, illetve demokratákkal szimpatizáló oldala.

A republikánusok mellett álló média egyértelmű republikánus sikerről ír, miközben a demokratákkal szimpatizálók a demokraták meglepően jó szerepléséről számolnak be. Ezt az ellentétes helyzetet jól mutatja be a következő két címadás:

„Óriási fölényben a magyar kormány szövetségesei az amerikai félidős választásokon” – Origo.

„Elmaradt a nagy republikánus előretörés a félidős választáson” – 444.

Minden oldal a maga sikerének könyveli el az eseményeket, de miért?”

Nyitókép. MTI Szerkesztés: Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. november 13. 21:32
"A demokratákkal szimpatizáló sajtó relativizálja a republikánus előretörést" xDDDDDDDDDDDDDDD Az a helyzet, hogy ezek a Trumpfasiszták csak hangosak, ezért tűnik úgy, hogy "roppant erősek", miközben csak La Fontaine békái xDDDD
Imre Debrecen
2022. november 13. 20:22
Még az 1,3 milliárdos Indiában is, ennyi idő alatt meg tudják számolni a szavazatokat, de lehet, hogy még ennyi sem kell, mint az USÁ-ban. Sokat elmond az ottani állapotokról(erről már lehetett olvasni), hogy Pennsyivaniában, egy halott(Tony DeLuca demokrata) jelöltre adták le a szavazataikat, mert állítólag, nem volt idő a szavazólapok újra nyomtatására. Ezt a világ minden országában, időben megoldották volna, ezzel elhárítva a csalás lehetőségét is. Ezen kívül, vannak olyan választási körzetek, ahol, addig számolják a szavazatokat, ameddig valamelyik demokrata jelölt kerül ki győztesen. Ez a az egész választás az USÁ-ban, egy vicc! És ez így volt 2020-ban is....
18.0 fok
2022. november 13. 19:11
„Óriási fölényben a magyar kormány szövetségesei az amerikai félidős választásokon” – Origo. „Elmaradt a nagy republikánus előretörés a félidős választáson” – 444. Minden oldal a maga sikerének könyveli el az eseményeket, de miért?” ezért nem érdemes sajtóként kezelni a fideszes moslékpropagandát. az első állítás ugyanis konkrétan hazugság.
Claudius1
2022. november 13. 17:03
"Kongresszus felsőházának számító Kongresszusban" Szenátust akart írni a faszkalap propagandista, az meg eldőlt. lehet zokogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!