Vége a szelíd hangnemnek, Németország vállalja vezető katonai szerepét

2022. október 11. 18:48

Az Ukrajna elleni orosz agresszió eddigi védelmi politikájának újragondolására késztette az országot.

2022. október 11. 18:48
Weyer Béla
HVG

„A német politikusok eddig igyekeztek óvatos, megbízható partnernek, de nem többnek mutatkozni. A szelíd-szolid katonáskodás jelképe, hogy a német újraegyesítés pillanatában, az NSZK és az NDK hadseregének összeolvadásakor félmilliósra növekedett Bundeswehr mai létszáma alig több mint 180 ezer. A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben eltörölték – egész pontosan békeidőre hatályon kívül helyezték.

A tartósnak tűnő békehelyzet durva megváltoztatása, az ukrajnai háború késztette a radikális anyagi lépésre az SPD, a Zöldek és a liberális FDP alkotta kormányt. A százmilliárd eurós rendkívüli alap, amit a parlament alsóháza nagy többséggel, az ellenzéki keresztény uniópártok (CDU–CSU) szavazatai által is támogatva jóváhagyott, csaknem az egész éves szövetségi költségvetés egynegyede lenne – de nem az. Hanem a kormány rendkívüli, költségvetésen kívüli hitelt vesz föl rá – könnyen teheti, a német állam jó adósnak számít –, ebből fogják végrehajtani a tervezett fejlesztéseket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2022. október 12. 16:00
A németek fegyverkeznek: van ennél jobb hír? Sült ez már ez rosszul?
chief Bromden
2022. október 12. 08:32
Hol lesz a német-francia csata?
Daily
2022. október 12. 08:17
Igen, ez már a sokadik ilyen embertípus aki tapsikol a német fegyverkezésnek. (Le is vezeti a folyamatábrát, örömét egy cikk megírásában.) fegyverkezés = hitelfelvétel = függőség az uzsorástól. A korábbi évtizedekben a németek szigorúan kerülték a mentalitásukkal ezen uzsorás típusokat a történelmük miatt. Ahogy a régi CDU-t leírták az érzékenyítéssel rögtön rájuk raboltak, mint a csuka az apró halra.
amca
2022. október 12. 08:04
Már csak azt kéne tudni ki a faxom ez a junio 569 874 514 sz . senkije ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!